ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Υλοποίηση του κοινωνικού προγράμματος «Ημερήσιες εκδρομές Πολιτιστικού – Κοινωνικού χαρακτήρα» και των προγραμμάτων «ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ» & «ΘΑΛΑΣΣΑ»

Τέθηκε σε εφαρμογή και φέτος, για άλλη μια χρονιά, νέα σειρά εκδηλώσεων και δράσεων που αποσκοπούν στη σωματική και ψυχολογική υγεία των ηλικιωμένων μελών των ΚΑΠΗ του Δήμου Θέρμης. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα πλέον βασικά και με μαζική συμμετοχή προγράμματα:
«ΚΑΠΗ και Θάλασσα». Το Πρόγραμμα υλοποιείται τον μήνα Ιούλιο σε κοντινές παραλίες της Χαλκιδικής (Ν. Πλάγια, Φλογητά & Βεργιά), με τη μεταφορά καθημερινά 500 περίπου μελών των ΚΑΠΗ με 10 λεωφορεία.
«Ιαματικά Λουτρά». Το Πρόγραμμα υλοποιείται το μήνα Σεπτέμβριο με τη μεταφορά 250 περίπου μελών των ΚΑΠΗ στην Αιδηψό με 5 λεωφορεία.
«Ημερήσιες Εκδρομές Πολιτιστικού – Κοινωνικού χαρακτήρα». Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει την υλοποίηση 40 ημερήσιων εκδρομών σε διαφορετικούς προορισμούς οι οποίες κατανέμονται με βάση τον αριθμό μελών του κάθε ΚΑΠΗ.

Οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας, δικαιούνται να απολαμβάνουν τη χαρά της δράσης και της ζωής μέσα από ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο σχέδιο πρωτοβουλιών. Είναι πρωταρχική προτεραιότητα του Δήμου η εξασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών και προϋποθέσεων ώστε ούτε για μια στιγμή να μη νιώθουν μόνοι και εγκαταλειμμένοι.

 

Υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης υγείας στα ΚΑΠΗ

Στα πλαίσια σχεδιασμού προγραμμάτων πρόληψης υγείας στα ΚΑΠΗ υλοποιούνται οι παρακάτω δράσεις:

  • Με τη συνδρομή του Κέντρου Υγείας Θέρμης, πραγματοποιήθηκαν ομιλίες σε όλα τα παραρτήματα ΚΑΠΗ του Δήμου Θέρμης, με θέμα: ”Υγιεινή Διατροφή και Τρίτη Ηλικία” από τη διαιτολόγο-διατροφολόγο του Κέντρου Υγείας Θέρμης Αθανασία Βλάχου και την επισκέπτρια υγείας Ηλιάννα Πρίνου. Η ανταπόκριση των μελών των ΚΑΠΗ ήταν μεγάλη και κατά τη διάρκεια των ομιλιών είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απορίες τους για την διατροφή που πρέπει να ακολουθούν ανάλογα με τα προβλήματα υγείας που έχουν και έδειξαν ενδιαφέρον για συμβουλές διατροφής.
  • Πραγματοποιήθηκαν τρείς κύκλοι συναντήσεων ενημέρωσης – πρόληψης της νόσου alzheimer, κατά τη διάρκεια των οποίων οι ενδιαφερόμενοι μπόρεσαν να υποβάλουν ερωτήσεις και να λάβουν τις απαραίτητες διευκρινίσεις για τη νόσο. Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στο χώρο των ΚΑΠΗ από την επιστημονική ομάδα της ελληνικής ομοσπονδίας νόσου alzheimer. Μετά την ολοκλήρωση των κύκλων συναντήσεων σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Θέρμης, πραγματοποιήθηκαν ΔΩΡΕΑΝ ΤΕΣΤ ΜΝΗΜΗΣ για τα μέλη των ΚΑΠΗ στη διάρκεια των οποίων εξετάστηκαν συνολικά πάνω από 100 μέλη.
  • Με τη συνδρομή της LΕΟ Pharmaceutical Hellas SA, διοργανώθηκαν δερματολογικοί προσυμπτωματικοί έλεγχοι σε παραρτήματα ΚΑΠΗ του Δήμου Θέρμης. Η δράση σε κάθε ΚΑΠΗ διήρκησε περίπου τέσσερις (4) ώρες, από 9:00 πμ έως 13:00 μμ,  στη διάρκεια των οποίων εξετάστηκαν συνολικά πάνω από 50 μέλη.
  • Με τη συνδρομή της Εταιρίας Μελέτης Πνευμονοπαθειών και Επαγγελματικών Παθήσεων Θώρακος, πραγματοποιήθηκε σπιρομέτρηση υπό την επίβλεψη της κας Τσακάλου Ελένης, Πνευμονολόγου, στο Κ.Α.Π.Η. Τριλόφου Δήμου Θέρμης, την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016.
 Λειτουργία τμημάτων χορωδίας, παραδοσιακού χορού & γυμναστικής στα ΚΑΠΗ
 Ο Δήμος Θέρμης στην προσπάθειά του να προσφέρει επιπλέον δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης στα μέλη των ΚΑΠΗ του δήμου μας, ανέθεσε με σύμβαση στη Δημοτική επιχείρηση, την ανάπτυξη προγραμμάτων και την παροχή υπηρεσιών χορωδιών για τα ΚΑΠΗ Βασιλικών, Τριαδίου, Ν. Ραιδεστού, Τριλόφου, Καρδίας, Σχολαρίου και Θέρμης. Οι χορωδίες που έχουν δημιουργηθεί, αριθμούν σήμερα πάνω από 100 μέλη, προετοιμάζοντας με μεγάλη χαρά χορωδιακές συναντήσεις, αφιερώματα που διοργανώνουν με τη συμμετοχή χορωδιών και από άλλα ΚΑΠΗ στο τέλος κάθε σεζόν.
Παράλληλα ξεκίνησαν τα προγράμματα γυμναστικής και παραδοσιακού χορού σε όλα τα ΚΑΠΗ του δήμου, τα οποία λειτουργούν δύο φορές την εβδιμάδα. Τα τμήματα γυμναστικής λειτουργούν δύο φορές την εβδομάδα στοχεύοντας στην αποκατάσταση της φυσιολογικής κίνησης όπως και στην αύξηση της δύναμης και της αντοχής των ατόμων της τρίτης ηλικίας και αριθμούν πάνω από 150 μέλη. Τέλος τα τμήματα παραδοσιακού χορού συμβάλλοντας ενεργά στη διατήρηση και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, προσελκύουν κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό μελών των ΚΑΠΗ του δήμου που τα αγκαλιάζουν με ενθουσιασμό. Τα χορευτικά τους συγκροτήματα συμμετέχουν σε εκδηλώσεις που διοργανώνει ο δήμος αλλά και όμοροι δήμοι.
Η συμμετοχή σε όλα τα τμήματα για τα μέλη του ΚΑΠΗ είναι δωρεάν.

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο