ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

Δράσεις και εκδηλώσεις ΚΑΠΗ

Βοήθεια στο Σπίτι

ΚΑΠΗ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 

ΚΑΠΗ Θέρμης
Τηλέφωνο: 2310 466534
ΙΑΣΩΝΙΔΟΥ 19

ΚΑΠΗ Τριαδίου
Τηλέφωνο: 2310 465460
ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 9

ΚΑΠΗ Νέας Ραιδεστού
Τηλέφωνο: 2310 465954
ΕΘΝ. ΟΔΟΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ – ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ

ΚΑΠΗ Νέου Ρυσίου
Τηλέφωνο: 23920 72352
ΑΓ. ΚΩΝ/ΝΟΥ

ΚΑΠΗ Ταγαράδων
Τηλέφωνο: 239620 71772
ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ 33

ΚΑΠΗ Βασιλικών
Τηλέφωνο: 2396022115,
ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ

ΚΑΠΗ Αγ. Παρασκευής
Τηλέφωνο: 23960 20409

ΚΑΠΗ Αγ. Αντωνίου
Τηλέφωνο: 23960 41779

ΚΑΠΗ Σουρωτής
Τηλέφωνο: 23960 24589

ΚΑΠΗ Περιστεράς
Τηλέφωνο:                                      Κοινότητα Περιστεράς

ΚΑΠΗ Καρδίας
Τηλέφωνο: 2392061555
ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΛΑΣΤΗΡΑ 15

ΚΑΠΗ Πλαγιαρίου
Τηλέφωνο: 2392063541
ΜΙΑΟΥΛΗ

ΚΑΠΗ Σχολαρίου
Τηλέφωνο: 23920 91999
ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΧΟΛΑΡΙΟΥ

ΚΑΠΗ Τριλόφου
Τηλέφωνο: 2392062057
ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ

Πληροφορίες για εγγραφές, καθώς και για τις δραστηριότητες και υπηρεσίες προς τα μέλη, δίνονται στα γραφεία της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Δημόσιας Υγείας Δήμου Θέρμης, στον Τρίλοφο, τηλ. 2392330213/214 και στα κατά τόπους παραρτήματα ΚΑΠΗ.

ΚΕΝΤΡΑ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ (Κ.Α.Π.Η.)

Στο Δήμο Θέρμης λειτουργούν δεκατέσσερα παραρτήματα Κέντρων Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (Κ.Α.Π.Η.) τα οποία αριθμούν συνολικά 2.700 μέλη περίπου. Το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβάθμιων υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας. Με την δράση αυτή διευρύνονται ποσοτικά και ποιοτικά οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας που παρέχονται στους πολίτες.
Στα ωφελούμενα των ΚΑΠΗ άτομα παρέχονται:

  1. Φροντίδα και οδηγίες για ιατροφαρμακευτική και Νοσοκομειακή περίθαλψη.
  2. Φυσιοθεραπεία.
  3. Οργανωμένη ψυχαγωγία:
    α. Πραγματοποιούνται επισκέψεις και οργανωμένες εκδρομές σε Μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους κτλ.
    β. Υλοποιείται το δεκαπενθήμερο πρόγραμμα «Τρίτη Ηλικία και Θάλασσα».
    γ. Υλοποιείται το δεκαπενθήμερο πρόγραμμα λουτροθεραπείας το μήνα Σεπτέμβριο.
  4. Ακόμα στα πλαίσια της επιμόρφωσης πραγματοποιούνται διαλέξεις, μελέτη θεμάτων κλ.π.
  5. Εντευκτήριο με μισθωμένο ή μη Κυλικείο, ανάλογα με τις συνθήκες και κτιριακές υποδομές κάθε περιοχής, όπου προσφέρονται ροφήματα/αναψυκτικά και στα οποία βρίσκουν συντροφιά και απασχόληση τα μέλη.
  6. Οργάνωση Καλλιτεχνικών ομάδων, Χορωδιών, Ομάδων χορού και Γυμναστικής. Όλα τα μέλη των ΚΑΠΗ του Δήμου ΘΕΡΜΗΣ μπορούν να συμμετέχουν εθελοντικά. Τις ομάδες αυτές συντονίζουν ειδικοί επιμορφωτές και παρουσιάζουν την δουλειά τους σε εκδηλώσεις τόσο στον Δήμο Θέρμης όσο και σε άλλους Δήμους.
  7. Βοήθεια στο σπίτι για άτομα που ζουν μόνα τους ή για όσους έχουν ιδιαιτέρες ανάγκες εξυπηρετήσεως μέσα και έξω από το σπίτι (κοινωνική – νοσηλευτική – οικογενειακή φροντίδα).
  8. Κοινωνική εργασία στους ίδιους και στο άμεσο περιβάλλον τους.

Μέλη του Κέντρου Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων εγγράφονται άτομα από 60 ετών και άνω συνταξιούχοι και μη, άνδρες και γυναίκες που κατοικούν στην περιοχή που λειτουργεί το Κέντρο, καθώς επίσης συνταξιούχοι βαρέων και ανθυγιεινών από 58 ετών και άνω, άτομα με ειδικές ανάγκες από 50 ετών και άνω και γυναίκες άνευ συζύγου από 53 ετών και άνω, καταβάλλοντας μια συμβολική ετήσια συνδρομή στον Δήμου Θέρμης.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Τα ΚΑΠΗ (Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων) πρωτοεμφανίστηκαν στον Ελληνικό χώρο το 1979 όταν η Διεύθυνση Προστασίας Ηλικιωμένων του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας κάλεσε τον Όμιλο Εθελοντών και ζήτησε την συνεργασία του στην δημιουργία ενός Πειραματικού Κέντρου Ανοιχτής Εξωιδρυματικής προστασίας Ηλικιωμένων. Η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία (ΕΓΓΕ) πρωτοστάτησε στην ίδρυση και λειτουργία των ΚΑΠΗ, των οποίων ψυχή, για όσο διάστημα είχε την ευθύνη στο Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, ήταν η αείμνηστη Έφη Γεωργιάδου. Το πρώτο κέντρο που δημιουργήθηκε ήταν στελεχωμένο από μια διεπιστημονική ομάδα προσωπικού: Γιατρό, Φυσιοθεραπευτή, Επισκέπτη Υγείας ή Νοσηλευτή, Εργοθεραπευτή, Οικογενειακό Βοηθό. Ο Όμιλος Εθελοντών συμφώνησε να κλείσει το Πρόγραμμα που λειτουργούσε ως τότε με τίτλο “Η γωνιά του παππού και της γιαγιάς” με παροχή συσσιτίου και να λειτουργήσει το πρώτο ΚΑΠΗ με την ονομασία Πρότυπο ΚΑΠΗ Ν. Κόσμου.

Στα χρόνια που ακολούθησαν τα ΚΑΠΗ εξαπλώθηκαν σε όλη τη χώρα. Από το 1982 τα ΚΑΠΗ περνούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και αποτελούν Ν.Π.Δ.Δ. (Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου). Στην δεύτερη αυτή φάση ο θεσμός αναπτύσσεται και διευρύνεται σ’ όλη την χώρα. Σήμερα τα ΚΑΠΗ έχουν εισέλθει δυναμικά στην ζωή των Τοπικών Κοινωνιών έχοντας καθιερώσει την παρουσία τους στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή όχι μόνο της λεγομένης Τρίτης ηλικίας αλλά του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο