Δελτία Τύπου

Σεπ
29
2016

thrmis gevseis dhmarxos kalhsynavlia xeria psilasavopoulos Xinh kalh

Ο πολιτισμός, η ψυχαγωγία, και η παράδοση συνενώθηκαν αρμονικά για μία ακόμη χρονιά, στο πλαίσιο πολιτιστικών εκδηλώσεων «Θέρμης Δρώμενα 2016», που πραγματοποιήθηκαν για ένα ακόμη καλοκαίρι σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Θέρμης με επιτυχία, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον πολλών κατοίκων, παρά τις δύσκολες μέρες που διανύουμε.
Παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία που βιώνουμε όλοι μας, μέσα από τις δικές μας δυνάμεις τα «Θέρμης Δρώμενα», απέδειξαν φέτος, πως, φωτεινό σημείο που μας ενώνει όλους είναι ο πολιτισμός. Συνέχεια »

Σεπ
19
2016

plat0plat2plat3plat6plat10plat4
Η πλατεία ήταν γεμάτη από αρώματα, χρώματα, μουσικές και …συγκίνηση την Παρασκευή το βράδυ. Έβλεπε κανείς πρόσωπα χαμογελαστά και συγκινημένα. Πρόσωπα που βρέθηκαν μαζί, γνωρίστηκαν, συζήτησαν και χόρεψαν παρέα.
Η ετήσια συνάντηση γεύσεων, προϊόντων και παραδόσεων από όλους τους οικισμούς του δήμου Θέρμης έκρυβε μια έκπληξη για όσους παραβρέθηκαν. Τους πρόσφυγες από τη Συρία που φιλοξενούνται στα όρια του δήμου μας και στους οποίους δόθηκε η ευκαιρία να μας κεράσουν απλόχερα, να μας γνωρίσουν τις δικές τους γεύσεις και μουσικές αλλά και να δεχτούν τη ζεστή αγκαλιά των κατοίκων του δήμου Θέρμης.
Την παρουσία τους στην πλατεία της Θέρμης στήριξε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών του δήμου Θέρμης. Το βραβείο γεύσης που τους απονεμήθηκε για τα εδέσματα που πρόσφεραν παρέλαβε, εκ μέρους των προσφύγων, από το δήμαρχο Θέρμης Θεόδωρο Παπαδόπουλο η Sabine Waehning, υπεύθυνη της Ύπατης Αρμοστείας στη Βόρεια Ελλάδα.
Η βραδιά, πλούσια σε γεύσεις, προϊόντα και παραδόσεις που πρόσφεραν οι πολιτιστικοί, λαογραφικοί και τοπικοί σύλλογοι, έκλεισε μ΄ ένα μεγάλο χορό χέρι με χέρι μόνιμοι κάτοικοι του δήμου Θέρμης, μετανάστες και πρόσφυγες.

Σεπ
15
2016

λαικη αγορα φωτο ν ραιδεστοΑίσιο τέλος σε ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της Νέας Ραιδεστού του Δήμου Θέρμης, δόθηκε σήμερα, μετά τη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Δημάρχου κ. Θεόδωρου Παπαδόπουλου και του Προέδρου της Κοινότητας Ν. Ραιδεστού κ. Παναγιώτη Κατρανιά, με τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Λαϊκών αγορών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Δημήτριο Πολυμέρου και του Επόπτη Λαϊκών αγορών κ. Μιχάλη Αρχοντίδη.
Συνέχεια »

Σεπ
14
2016

DEYA 1DEYA 2DEYA 3

Με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας του νερού που προσφέρει, την απρόσκοπτη παροχή του σε όλους τους καταναλωτές του Δήμου Θέρμης, καθώς και τη διαρκή εξέλιξη των υπηρεσιών της Επιχείρησης αλλά και την κατασκευή έργων για την αναβάθμιση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης στην πόλη και στις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου μας, η ΔΕΥΑ πραγματοποίησε σειρά παρεμβάσεων κατά τους θερινούς μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο 2016. Συνέχεια »

Σεπ
13
2016

paidikosΜετά την εφαρμογή των διαδικασιών εγγραφής των ωφελούμενων του προγράμματος ΕΣΠΑ στους παιδικούς σταθμούς ο δήμος Θέρμης βρέθηκε στη θέση να φιλοξενεί διακόσια παιδιά λιγότερα από πέρυσι. Αυτό είναι αποτέλεσμα του νέου τρόπου μοριοδότησης των ωφελούμενων του ΕΣΠΑ που στην περιοχή του δήμου Θέρμης οδήγησε συνολικά σε 535 παιδιά εκτός δομών, έναντι 288 της προηγούμενης χρονιάς παρόλο που οι γονείς πληρούν τα κριτήρια ένταξης. Σημειώνεται ότι σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν χιλιάδες ωφελούμενοι με εντολές τοποθέτησης σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν δομές για να φιλοξενήσουν τα παιδιά τους, ενώ αντίστροφα στο δήμο μας, όπου υπάρχουν δομές και θέσεις, εκατοντάδες γονείς δεν έλαβαν εντολή τοποθέτησης ενώ πληρούσαν τις προϋποθέσεις, πράγμα για το οποίο η αυτοδιοίκηση είχε έγκαιρα προειδοποιήσει την κυβέρνηση.
Μετά από αυτό ο δήμος Θέρμης βρέθηκε στο δίλημμα να μειώσει τον αριθμό των φιλοξενούμενων παιδιών και του προσωπικού που εργάζεται στους παιδικούς σταθμούς, απόφαση που θα οδηγούσε πολλούς εργαζόμενους σε ανεργία και πολλούς γονείς σε απόγνωση αφού δεν θα υπήρχαν διαθέσιμες θέσεις για τα παιδιά τους ή να επιχορηγήσει επιπλέον τους παιδικούς σταθμούς και παράλληλα να ορθολογικοποιήσει το σύστημα καταβολής τροφείων με βάση το εισόδημα των γονέων.
Με γνώμονα την εξυπηρέτηση όσο το δυνατόν περισσότερων οικογενειών, δηλαδή την εξασφάλιση θέσεων για όλα τα παιδιά και τη στήριξη των ασθενέστερων οικονομικά γονέων που είτε έμειναν έξω από το ΕΣΠΑ, είτε δεν δικαιούνταν παρόλο που είναι χαμηλόμισθοι, επιλέχθηκε η δεύτερη λύση. Η επιπλέον επιχορήγηση του δήμου ανέρχεται στα 200.000 ευρώ ανεβάζοντας για το 2017 τη συνολική ετήσια χρηματοδότηση των παιδικών σταθμών στο ποσό των 940.000 ευρώ.
Με αυτό τον τρόπο μπορούν να εξυπηρετηθούν όλες οι ενδιαφερόμενες οικογένειες και επιχορηγείται από το δήμο η φοίτηση κάθε παιδιού με δίκαιο τρόπο, ανάλογα με το εισόδημα των γονέων του. Υπολογίζεται ότι περίπου το 30% των ενδιαφερόμενων γονέων είτε θα απαλλαγούν πλήρως, είτε θα δουν μειωμένα τα τροφεία σε σχέση με τα περσινά. Στις μεσαίες κατηγορίες εισοδήματος δεν υπάρχουν ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις ενώ στις υψηλές κατηγορίες εισοδήματος θα υπάρξει αύξηση ώστε τα τροφεία να προσεγγίζουν το μηνιαίο κόστος φοίτησης ανά παιδί.
Σημειώνεται ότι στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς της Θέρμης παρέχεται πλήρης σίτιση δηλαδή πρωινό, δεκατιανό και πλήρες μεσημεριανό γεύμα. Αναλυτικότερα, τα μηνιαία τροφεία φέτος διαμορφώνονται ως εξής:
Δωρεάν φοίτηση για όσους έχουν εισόδημα έως το όριο της φτώχειας
80ευρω για εισόδημα από το όριο της φτώχιας ως 15,000ευρω
110ευρω για εισόδημα από 15,000-20,000ευρω
130ευρω για εισόδημα από 20,000 -25,000ευρω
150ευρω για εισόδημα από 25,000-30,000ευρω
200ευρω για εισόδημα από 30,000-40,000ευρω
220ευρω για εισόδημα από 40,000-50,000ευρω
250ευρω για εισόδημα από 50,000 και πάνω
Υπάρχει πρόβλεψη απαλλαγών και εκπτώσεων για ειδικές κατηγορίες όπως μονογονικές οικογένειες, πολύτεκνοι κλπ.

Σεπ
12
2016

SL373700SL373682

  Όπως σε όλα τα σχολειά του Δήμου Θέρμης “χτύπησε σήμερα το κουδούνι” και για τα παιδιά που φιλοξενούνται στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία ΚΔΑΠ-ΜΕΑ «ΑΓΚΑΛΙΑ-ΖΩ» που λειτουργεί στη Θέρμη, προσφέροντας σε άτομα με νοητική υστέρηση, κινητικά προβλήματα, αυτισμό κλπ υπηρεσίες εκπαίδευσης και υποστήριξης σε αυτά και στις οικογένειές τους. Φέτος το κέντρο υποδέχτηκε τα παιδιά ανανεωμένο, φρεσκοβαμμένο με νέα ηχομόνωση, αίθουσα λογοθεραπείας και καινούργιους υπολογιστές τους οποίους χορ΄γησεη Eurobank ώστε να μπορούν να γίνονται πιο άνετα τα μαθήματα και όλες οι υπόλοιπες δραστηριότητες. Συνέχεια »

Σεπ
9
2016

dimos SL373670

Σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση βρέθηκαν οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην προσωρινή δομή ανοιχτής φιλοξενίας στα Βασιλικά μετά τις έντονες βροχοπτώσεις της Τετάρτης, καθώς πλημμύρησαν κάποιες από τις αποθήκες όπου στεγάζονται. Αποτέλεσμα ήταν να βραχούν οι σκηνές και όλα τους τα υπάρχοντα τους (ρούχα, στρώματα, κουβέρτες κα). Σημειώνεται ότι στη δομή φιλοξενούνται ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες με πολλά παιδιά και βρέφη.

Η συνεργασία μεταξύ Ύπατης Αρμοστείας, Αεροπορίας, δήμου Θέρμης και των οργανώσεων που δρουν εκεί ήταν άμεση και αποτελεσματική καθώς μέσα στην ίδια μέρα εξασφαλίστηκαν 1000 κουβέρτες, μουσαμάδες για το πάτωμα, 85 νέες σκηνές και άμμος για να θωρακιστούν οι είσοδοι των αποθηκών, καθώς υπάρχει διαφορά ύψους. Οι πρόσφυγες βοήθησαν στην τοποθέτηση των σκηνών, την προστασία των εισόδων με άμμο και στη διανομή των ειδών.

Συνέχεια »

Αύγ
23
2016

DSC_1264sΈνα ευχάριστο “μελωμυθικό” απόγευμα γεμάτο από την μαγεία της μουσικής και της παραμυθένιας αφήγησης παραδοσιακών ιστοριών θα απολαύσουν οι “μικροί “& “μεγάλοι” φίλοι στη Νέα Ραιδεστό. Αρχή του παραμυθιού, καλησπέρα σας… Μια φορά κι έναν καιρό ήταν η Μουσική και το Παραμύθι… αγαπήθηκαν τόσο πολύ που φτιάξανε το Μελωμύθι…  Δυο συστατικά… δυο μουσικά όργανα ..ένας προορισμός, το ταξίδι στον κόσμο των παραμυθιών , των ελληνικών λαϊκών παραμυθιών και όχι μόνο. Ένα λαούτο κι ένα ακορντεόν και δυο φωνές στο τραγούδι και την αφήγηση φέρνουν ανάμεσα μας βασιλοπούλες και πρίγκιπες, ξωτικά και δράκους, πλάσματα μυθικά της φαντασίας… Λαϊκά κείμενα, όπως φτάσανε σε μας από το στόμα των γιαγιάδων μας και παραδοσιακά μουσικά ακούσματα συνδυάζονται κι έτσι η αφήγηση γίνεται τραγουδοπαιχνίδι και παιχνιδοχορός. Η ομάδα «μελωμύθι» ταξιδεύει σε σχολεία, βιβλιοθήκες, πολιτιστικούς χώρους.

Κατάλληλο για κάθε μεγάλο ή μικρό παιδί που αγαπάει τα παραμύθια.

Διάρκεια παράστασης: 45’- 60’
Τριχάκης Δημήτρης Αβράμπεκη Πέννυ
λαούτο –τραγούδι αφήγηση – ακορντεόν
….ψέματα ή αλήθεια έτσι λεν τα παραμύθια..

Αύγ
16
2016

Αφίσα-Γιορτή-Σταφυλιού- Κ. ΣΧΟΛΑΡΙ -2016Ροζακί, Βικτώρια, μοσχάτο, ρεμπιέ, σουλτανίνα, ροδίτη, καμπερνέ και μαύρο σταφύλι χωρίς κουκούτσι, αλλά και γευστικό κρασί από τα σταφύλια της περιοχής θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν οι επισκέπτες της γιορτής σταφυλιού και κρασιού, που συνδιοργανώνουν στις 20 και 21 Αυγούστου, στο Κάτω Σχολάρι, ο Δήμος Θέρμης ,η Δ.Ε.Π.Π.Α.Θ ,η Τοπική Κοινότητα ,ο Σύλλογος Πολιτισμού Εθελοντισμού Κ. Σχολαρίου και ο Α.Μ.Ο Κ. Σχολαρίου. Η γιορτή συμπληρώνει φέτος 38 χρόνια, ξεκίνησε το 1978, όταν άρχισε να ανθεί η αμπελουργία στην περιοχή με καλλιέργειες που έφταναν τα 7.500 στρέμματα αμπέλια διαφόρων ποικιλιών.
Ο θεσμός καθιερώθηκε, οι παραγωγοί επεκτάθηκαν και τα διάσημα σταφύλια της περιοχής άρχισαν να εξάγονται στο εξωτερικό. Σήμερα, παρά τη μείωση της αγροτικής δραστηριότητας και τον περιορισμό της αμπελουργίας σε καλλιέργειες 3.500 στρεμμάτων, η γιορτή εξακολουθεί να αναβιώνει και να προσελκύει πολλούς επισκέπτες. Και φέτος οι καλλιεργητές θα συμμετέχουν στην έκθεση ποιότητας, όπου θα εκτίθενται σταφύλια από κάθε ποικιλία που καλλιεργείται στο Κάτω Σχολάρι. Παράλληλα, θα διανέμονται δωρεάν στους επισκέπτες σταφύλια και κρασί , υπό τους ήχους των παραδοσιακών μουσικών οργάνων και συνοδεία χορευτικών σχημάτων.

Αύγ
8
2016

jpgO Πολιτιστικός Σύλλογος Λειβαδιωτών όπως κάθε χρόνο, διοργανώνει και φέτος σε συνεργασία με τον Δήμο Θέρμης , την Δ.ΕΠ.Π.Π.Α.Θ, την Εκκλησιαστική Επιτροπή του Ι.Ν.Αγ.Αθανασίου Λιβαδίου και την Τοπική Κοινότητα εορταστικές εκδηλώσεις λόγω της πανηγύρεως του Ι.Ν. της Κοιμήσεως της Θεοτόκου τον Δεκαπενταύγουστο. Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 13/8 και θα ολοκληρωθούν την 15/8.

Το πρόγραμμα ανήμερα της Κοίμησης της Θεοτόκου έχει ως εξής:

07.30 – 10.30  Όρθρος – Πανηγυρική Θεία Λειτουργιά στο Εξωκκλήσι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στη θέση «Φτέρη»
10.30                    Χαιρετισμοί – Συνεστίαση
11:00                    Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια από χορευτικά τμήματα  συλλόγων
11.00                    Απονομή επάθλων
12.00                   Παραδοσιακοί και λαϊκοί χοροί και τραγούδια© Ανάπτυξη και Σχεδίαση: υπηρεσία Πληροφορικής Δήμου Θέρμης και Ερευνητική ομάδα URENIO Περιεχόμενο: γραφείο τύπου Δήμου Θέρμης