Δελτία Τύπου, Εκδηλώσεις, Ενημέρωση|

Τη μνήμη του Οσίου Ευθυμίου, του ιδρυτή της πανέμορφης εκκλησίας του Αγίου Ανδρέα  τιμούν στην Περιστερά με τριήμερες εκδηλώσεις. Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκινούν από την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023 όπου θα τελεστεί Ιερή Αγρυπνία από τις 21:00. Το Σάββατο  14 Οκτωβρίου στις 18:00 θα τελεστεί ο Μέγας Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας και Ιερά Λιτάνευσις των Χαριτόβρυτων Λειψάνων και της Ιεράς Εικόνος του Αγίου, ενώ την Κυριακή 15 Οκτωβρίου στις 07:00 θα τελεστεί ο πανηγυρικός όρθρος και η Θεία λειτουργία και στις 18.00 η Ιερά Παράκλησις του Αγίου.

Καθ’ όλη την διάρκεια των ακολουθιών θα βρίσκεται εις το μέσον του ναού η Λάρνακα με τα Χαριτόβρυτα Ιερά Λείψανα του Οσίου Ευθυμίου του Νέου προς ευλογία και αγιασμό των πιστών.

Σύμφωνα με πηγές και ευρήματα ο οικισμός της Περιστεράς αποτελεί έναν από τους παλαιότερους οικισμούς της ευρύτερης περιοχής. Ο Όσιος Ευθύμιος ίδρυσε τον 9ο αιώνα μ.Χ. την μονή των Περιστερών  κατόπιν οράματος. Σύμφωνα με την οδηγία που εξέλαβε στο όραμα, ο παλαιοχριστιανικός ναός του 4ου αιώνα αφιερωμένος στον Απόστολο Ανδρέα με τις τέσσερις αρχαίες κολώνες που διατηρούνται μέχρι σήμερα βρισκόταν πλησίον της νερομάνας, της βασικής πηγής νερού του οικισμού, ο οποίος είχε μετατραπεί σε στάνη προβάτων.

Ο Όσιος Ευθύμιος ο Νέος γεννήθηκε στην περιοχή της Άγκυρας το 823, ήταν παντρεμένος και είχε παιδιά. Τα εγκατέλειψε και έγινε μοναχός το 843 με το όνομα Ευθύμιος. Το 859 έρχεται στον Άθωνα. Λόγω συχνών πειρατικών επιδρομών μετακινείται αρκετά και περνάει από τον Άγιο Ευστράτιο και τα Βράσταμα Χαλκιδικής όπου ίδρυσε λαύρα. Επίσης στηλίτευσε έξω από τη Θεσσαλονίκη.

Ο οικισμός γύρω από τη Μονή του Αγίου Ανδρέα ανθίζει και χρόνια αργότερα, το 884 μ.Χ., ο Όσιος Ευθύμιος ο Νέος ιδρύει και γυναικείο μοναστήρι στην Περιστερά. Πριν την αναχώρηση του για τον Άθωνα ορίζει διαδόχους ηγούμενους των μοναστηριών τα εγγόνια του Μεθόδιο και Ευθυμία. Τον Οκτώβριο του 898 ασθένησε βαριά στην Ιερά Νήσο και στις 15 του ίδιου μήνα απεβίωσε. Η σωρός του μεταφέρθηκε αρχικά στη Θεσσαλονίκη και στις αρχές Ιανουαρίου του 899 στην Περιστερά όπου και τάφηκε. Σήμερα, ο Ι. Ν. Αγίου Ανδρέα είναι ο ενοριακός ναός της Περιστεράς και εντός του βρίσκονται τα λείψανα του Οσίου Ευθυμίου.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο