ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:


Ο Δήμος Θέρμης βρίσκεται Νοτιονατολικά του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης και αποτελεί έναν από τους περιαστικούς Δήμους.
Προέκυψε με τη σημερινή διοικητική του μορφή από την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 1 του Ν 3852/-7-6-2010, «Πρόγραμμα Καλλικράτης», και αποτελείται από τις Δημοτικές Ενότητες Θέρμης, Μίκρας και Βασιλικών, καταλαμβάνοντας συνολική έκταση 385.321,80 στρεμμάτων. Πιο αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να δείτε στον Στρατηγικό Σχεδιασμό. Ο Καλλικρατικός Δήμος Θέρμης περιλαμβάνει 14 οικισμούς και έχει έδρα τη Θέρμη που απέχει 15Km από την πόλη της Θεσσαλονίκης.
Εκτείνεται από τις νοτιοανατολικές ακτές του Θερμαϊκού μέχρι τον ορεινό όγκο του Χορτιάτη και του Χολομώντα καταλαμβάνοντας το μεγαλύτερο μέρος της Λεκάνης του Ανθεμούντα. Συνορεύει βόρεια με τον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, βορειοανατολικά με τον Δήμο Λαγκαδά, ανατολικά με τον Δήμο Πολυγύρου, νοτιοανατολικά με τον Δήμο Νέας Προποντίδας, νοτιοδυτικά με τον Δήμο Θερμαϊκού και δυτικά βρέχεται από τον Θερμαϊκό κόλπο.
Με την απογραφή του 2011 ο πληθυσμός του Δήμου Θέρμης είναι 53.070 κάτοικοι
Ο πληθυσμός κατά την δεκαετία 2001-2011 παρουσίασε αύξηση που έφθανε το 47{9277431203aab0aa2421f575dad9809b2ce7438027171783f545e8a654977a78}, εξ αιτίας του ότι την δεκαετία αυτή ο Δήμος Θέρμης αποτέλεσε οικιστικό χώρο προσέλκυσης. Η μικρή απόσταση από το ΠΣΘ υπήρξε καθοριστική για τη διαχρονική εξέλιξη των οικονομικών δραστηριοτήτων της περιοχής, την πληθυσμιακή της αύξηση καθώς και την κοινωνική της φυσιογνωμία.
Διοικητικά ανήκει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης. Νομικά και Εκτελεστικά καλύπτεται πρωτοβάθμια με δικό της Αστυνομικό Τμήμα στη Θέρμη και τα Βασιλικά, εκτός από τη Μίκρα, η αστυνόμευση της οποίας γίνεται από το Αστυνομικό Τμήμα της Επανομής, και μερικώς από τα Βασιλικά. Στα Βασιλικά υπάρχει Ειρηνοδικείο –Υποθηκοφυλακείο και Γραφείο Κτηματολογίου.
Η περιοχή αν και εύφορη, ουσιαστικά έχει χαρακτηριστικά περιαστικής περιοχής της Θεσσαλονίκης και συγκεντρώνει μεγάλες μονάδες του δευτερογενούς και κυρίως του τριτογενούς τομέα. Ωστόσο στην περιοχή είναι εντονη η ανάπτυξη μεγάλου αριθμού θερμοκηπίων.
Ο τριτογενής τομέας είναι ιδιαίτερα ενισχυμένος από δραστηριότητες υπερτοπικού χαρακτήρα. Σημαντικές εγκαταστάσεις υπερτοπικού χαρακτήρα είναι το ΕΚΕΤΑ, ο ΕΦΕΤ, το Τεχνολογικό Μουσείο ΝΟΗΣΗΣ, τα ΤΕΦΑΑ , το Υπουργείο Γεωργίας( ΕΘΙΑΓΕ) , το Αγρόκτημα του ΑΠΘ, το Διεθνές Πανεπιστήμιο, η ΠΑΣΕΓΕΣ, το Κέντρο Υγείας , τραπεζικά υποκαταστήματα κλπ. Η περιοχή επιπλέον αποτελεί σημείο συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού κέντρων διασκέδασης και ξενοδοχειακών μονάδων. Στην περιοχή βρίσκεται το Regency Casino. Ωστόσο η σημαντικότερη βαρύνουσα χρήση στην περιοχή του Δήμου είναι η του Αερολιμένα «Μακεδονία», που αποτελεί διεθνή συγκοινωνιακό κόμβο της Βόρειας Ελλάδας. Ο ανατολικός Σταθμός μετεπιβίβασης των αστικών συγκοινωνιών (Α.Σ. ΙΚΕΑ) βρίσκεται πλησίον του Δήμου, παρέχοντας το πλεονέκτημα σύνδεσης του Δήμου με το Π.Σ.Θ. το Σιδηροδρομικό Σταθμό και τον Σταθμό ΚΤΕΛ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

Aξιόλογο είναι το Φράγμα της Θέρμης που αποτελεί ένα μαγευτικό χώρο με τεχνιτή λίμνη, δένδρα και διαδρομές. Tην αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση του χώρου ενισχύουν τα αλσύλια πεύκης καθώς και ένα δεύτερο φράγμα, σε μικρή απόσταση από το πρώτο. Στην ευρύτερη περιοχή της Θέρμης έχουν κατασκευαστεί επιπλέον άλλα πέντε φράγματα Στις παραπάνω παρεμβάσεις προστίθεται η ανάπλαση της χωματερής της Θέρμης. Πρόκειται για ένα περιβαλλοντικό πάρκο που συνδυάζει το φυσικό περιβάλλον με την αναψυχή. Η ύπαρξη ημιορεινών παραδοσιακών οικισμών στον Δήμο είναι ιδιαίτερης σημασίας.
Η λειτουργία του Δημοτικού Ωδείου, πολιτιστικών και καλλιτεχνικών τμημάτων, βιβλιοθηκών, φιλαρμονικής ορχήστρας, βιβλιοθηκών, κινηματογράφου κλπ είναι μερικές από τις δράσεις πολιτισμού που αναπτύσσονται στα πολιτιστικά κέντρα του Δήμου.
Βασικό χαρακτηριστικό των δράσεων πολιτισμού και αθλητισμού είναι η αποκεντρωμένη ανάπτυξή τους σε όλους τους οικισμούς και για όλες τις κοινωνικές ομάδες και ηλικίες και η καταπολέμηση του αποκλεισμού όλων των κοινωνικών ομάδων.
Οι αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν φέρει στο φως πλήθος αρχαιων και βυζαντινών ευρημάτων μεγάλου ιστορικού ενδιαφέροντος.
Οι ιστορικοί παράγοντες, η ενισχυμένη πολιτιστική, αθλητική και κοινωνική δραστηριότητα, οι περιβαλλοντικές παρεμβάσεις καθώς και η επικοινωνία του Δήμου με τα σημαντικότερα κέντρα εμπορίου – επικοινωνίας προσδίδουν στον Δήμο κομβικό αναπτυξιακό ρόλο.

Για περισσότερες πληροφορρίες δείτε τον Στρατηγικό Σχεδιασμό του Δήμου Θέρμης
Σύνοψη Στρατηγικού Σχεδιασμού
Πλήρες Κείμενο

Αφήστε μια απάντηση

Μετάβαση στο περιεχόμενο