ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου|

DSCN1322DSCN1325DSCN1327DSCN1323DSCN1324DSCN1328    Με σημαντική συμμετοχή κατοίκων, πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή, 19/4, η δημόσια συζήτηση – διαβούλευση για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της λειτουργία του λατομείου μαρμάρου στη θέση “Αλωνάκι” , στο Λιβάδι. Η δραστηριότητα περιλαμβάνει την εξόρυξη ασβεστολιθικού κοιτάσματος με χρήση συρματοκοπών, την επιτόπου πρωτογενή κατεργασία υλικών με τεμαχισμό σε όγκους και τη μεταφορά τους.
Η δημόσια αυτή συζήτηση έγινε με πρωτοβουλία του δήμου Θέρμης, της Τοπικής Κοινότητας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Λειβαδιωτών στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, που προβλέπεται από το νόμο, πριν από την έγκριση περιβαλλοντικών όρων της εγκατάστασης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Η διαδικασία διαβούλευσης σε τοπικό επίπεδο θα ολοκληρωθεί με τις γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και του Δημοτικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη 21/4.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε παρουσίαση του ιστορικού της συγκεκριμένης υπόθεσης, αφού δεν είναι η πρώτη φορά που η ίδια δραστηριότητα απασχολεί κατοίκους και δήμο καθώς η επιχείρηση λειτουργούσε το λατομείο και στο παρελθόν από τον Οκτώβριο 2007 έως και το Φεβρουάριο 2008 όταν το ΣτΕ ακύρωσε την απόφαση έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων μετά από προσφυγή του Δήμου Βασιλικών. Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση της ΜΠΕ και των προτάσεων της δ/νσης περιβάλλοντος του Δήμου σε σχέση με τους περιβαλλοντικούς όρους.
Ο δήμαρχος, Θεόδωρος Παπαδόπουλος ανέλυσε κοινωνικο-οικονομικά στοιχεία που αφορούν τα έσοδα του δήμου από την επένδυση, την εγγύτητα σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και τον προγραμματισμό του δήμου Θέρμης για την ανάπτυξη και ανάδειξη του οικισμού του Λιβαδίου. Παρεμβάσεις έγιναν από τον περιφερειακό σύμβουλο Μιχάλη Τρεμόπουλο, τους αντιδημάρχους Α. Τσολάκη και Β. Μουστάκα, τους εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων κ.κ. Μ. Μοσχόπουλο, Φ. Καρκατζούνη, Δ. Βλαχομήτρο, τον εκπρόσωπο του Πολιτιστικού Συλλόγου Λιβαδειωτών κ. Δ. Γουδήρα, αλλά και κατοίκους της περιοχής.
Στο ίδιο πλαίσιο εκδόθηκε ψήφισμα των κατοίκων και του πολιτιστικού συλλόγου μέ το οποίο δηλώνουν την αντίθεσή τους  “στην αδειοδότηση και λειτουργία λατομείου μαρμάρων σε δασική έκταση, στην περιοχή ΑΛΩΝΑΚΙ της κοινότητας Λιβαδίου του Δήμου Θέρμης, ΕΠΕΙΔΗ η λειτουργία του λατομείου σε μία δασική περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και πλησίον του χαρακτηρισμένου ως «αξιόλογου», από άποψη προστασίας, οικισμού του Λιβαδίου:
– θα αλλοιώσει μόνιμα και μη αναστρέψιμα τη μορφολογία της περιοχής,
– θα αποτελέσει τροχοπέδη στην προγραμματισμένη και σταδιακά υλοποιούμενη από τον Δήμο Θέρμης ανάπλαση και ανάδειξη του οικισμού και της ευρύτερης περιοχής, και
– δεν θα είναι επωφελής για την οικονομική, κοινωνική και τουριστική μελλοντική προοπτική και ανάπτυξη του τόπου”.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο