ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

Δελτία Τύπου|

Οι σύνεδροι στη γενική συνέλευση της ΠΕΔKM δηλώνουμε ότι:

 • Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στο Νόμο. Δε θα στείλουμε ονομαστικούς καταλόγους των εργαζόμενων γιατί αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την κατάργηση των οργανικών θέσεων, διαθεσιμότητα των υπαλλήλων και τελικώς την απόλυσή τους. Δε θα υπογράψουμε διαπιστωτικές πράξεις απόλυσης.
 • Ζητάμε να καταργηθεί η διάταξη για την απαγόρευση των προσλήψεων οι οποίες οδηγούν στην υποβάθμιση και κατάργηση των παρεχόμενων υπηρεσιών και τελικά στην παράδοσή τους σε ιδιώτες. Απαιτούμε  την κατάργηση του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας που στοχεύει στη μείωση των κρατικών κονδυλίων που έχουν να κάνουν με τις λαϊκές ανάγκες και που με πρόσχημα την επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών στους ΟΤΑ θα επιβάλλουν νέα χαράτσια και φόρους στα λαϊκά εισοδήματα.
 • Απορρίπτουμε τα τελεσίγραφα και τον εκβιασμό του Υπουργού Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης – Η κυβέρνηση να αποσύρει το Νόμο.
 • Η αυτοδιοικητική οικογένεια της Κεντρικής Μακεδονίας, αξιώνει από την ΚΕΔΕ, το συνέδριο της οποίας συνέρχεται στις 3 Δεκεμβρίου, να προχωρήσει σε κινήσεις διαμαρτυρίας με στόχο αυτές να οδηγήσουν στη μη εφαρμογή όλων των αντισυνταγματικών, αντιαυτοδιοικητικών και αντιευρωπαϊκών διατάξεων του νέου νόμου με τις οποίες ουσιαστικά καταργείται η αυτοτέλεια της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στραγγαλίζονται οικονομικά οι Δήμοι. Κάτι το οποίο παραβιάζει ευθέως και πολλαπλώς τόσο το ελληνικό Σύνταγμα όσο και τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας, τον οποίο έχει κυρώσει το Εθνικό Κοινοβούλιο και αποτελεί εθνικό Δίκαιο.
 • Ζητά ακόμη από την ΚΕΔΕ να υπάρξει προσφυγή στα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. Η ΠΕΔΚΜ δηλώνει ότι θα προχωρήσει η ίδια σε αυτές τις προσφυγές εάν η ΚΕΔΕ δεν το πράξει.
 • Ζητά επίσης ολοκληρωμένο ενημερωτικό πρόγραμμα για την προβολή των θέσεων και του έργου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να ενημερωθεί σωστά ο Έλληνας πολίτης και να αντιμετωπιστούν οι άδικες και συκοφαντικές επιθέσεις εναντίον του θεσμού.
 • Το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, που προβλέπεται στο νέο νόμο, αντίκειται ευθέως στις συνταγματικές διατάξεις αφού καταλύει την αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συνιστά μία απαράδεκτη επιτροπεία. Η Γενική Συνέλευση καλεί όλους τους Δημάρχους να μην χορηγήσουν κανένα στοιχείο στο όργανο αυτό.
 • Δυστυχώς η απαξίωση της Αυτοδιοίκησης δεν είναι συγκυριακό φαινόμενο αλλά πολιτική επιλογή. Οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης ποτέ δεν συνδύασαν την προσφορά τους στα κοινά με το ύψος των αποζημιώσεων και των αμοιβών. Εάν η κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να λυθεί το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας από τις αμοιβές των αιρετών προτείνουμε ή να μειωθούν οι αμοιβές στο ύψος της αμοιβής του ανειδίκευτου εργάτη ή, ακόμη περισσότερο να καταργηθούν εντελώς όλες οι αποζημιώσεις προς όλους τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης.
 • Η συνειδητή απόφαση για καταστροφή της ΤΑ αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ο κρατικός προϋπολογισμός του 2013, παραβλέποντας και παραβιάζοντας τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία για τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης, όχι μόνο δεν αποδίδει τα παρακρατηθέντα των προηγούμενων ετών αλλά επιπλέον παρακρατεί- αφαιρεί 1,738 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται στο ποσό αυτό τα έσοδα από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ).
 • Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2013 επισημοποιεί την με αμείωτη ένταση υπεξαίρεση των πόρων της Αυτοδιοίκησης και σφραγίζει ουσιαστικά στην κατάρρευση των Δήμων. Η επιλογή υποβάθμισης, απαξίωσης και διάλυσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δημιουργεί την απόλυτη ανάγκη εγρήγορσης και κινητοποίησης όλων των αυτοδιοικητικών δυνάμεων, όπως άλλωστε τονίζεται και στην πρόσφατη απόφαση του ΔΣ της ΠΕΔΚΜ.
 • Επιτέλους το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν αποτέλεσε ποτέ και δεν αποτελεί και σήμερα μέρος του πολύπλευρου προβλήματος που ταλανίζει τη χώρα. Αντίθετα αποτελούσε και αποτελεί βασικό θεσμό επίλυσης αυτού του προβλήματος. Και αυτό αποδεικνύεται από εκατοντάδες αδιάσειστα στοιχεία, παραδείγματα και επιτυχίες της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης στους τομείς της Προστασίας του περιβάλλοντος, του πολιτισμού- αθλητισμού, Πρόνοιας, Κοινωνικής Πολιτικής, της τοπικής οικονομικής ανάπτυξης, απασχόλησης και πολλούς άλλους.
 • Καλεί τους Δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας να αναστείλουν τη λειτουργία των Γραφείων Προσωπικού για αύριο Παρασκευή ώστε να μην επιτραπεί η αποστολή του παραμικρού στοιχείου που ζητά το ΥΠΕΣ.

Καλεί την ΚΕΔΕ και το Συνέδριο να προχωρήσει σε κινήσεις διαμαρτυρίας που θα πρέπει να κορυφωθούν με την ομαδική υποβολή των παραιτήσεων των 325 Δημάρχων και όλων των Δημοτικών Συμβουλίων της χώρας.

 


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο