Ανακοινώσεις|

Μόνο ψηφιακό σήμα θα λαμβάνουν στους τηλεοπτικούς δέκτες οι κάτοικοι του νομού Θεσσαλονίκης από την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου καθώς στις 3:00 το πρωϊ διακόπτεται  η αναλογική εκπομπή όλων των τηλεοπτικών προγραμμάτων από το Κέντρο Εκπομπής (Κ.Ε.) Χορτιάτη με τη ν έα Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Επικρατείας και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Η απόφαση αφορά όλα τα κανάλια (δημόσια και ιδιωτικά κανάλια εθνικής και περιφερειακής ή τοπικής εμβέλειας) που εκπέμπουν το πρόγραμμά τους από το συγκεκριμένο κέντρο εκπομπής, το οποίο καλύπτει πάνω από 1,5 εκατ. τηλεθεατές.

Όσοι τηλεθεατές διαθέτουν ήδη τηλεοπτικό δέκτη με ενσωματωμένο ψηφιακό αποκωδικοποιητή mpeg 4, δεν απαιτείται να κάνουν κάποια μετατροπή στην εγκατάστασή τους, εκτός και αν η υφιστάμενη εγκατάστασή τους παρουσιάζει ήδη πρόβλημα.

Όσοι τηλεθεατές δε διαθέτουν αντίστοιχο τηλεοπτικό δέκτη, πρέπει να προμηθευτούν εξωτερικό  αποκωδικοποιητή mpeg4  και να τον συντονίσουν στα κανάλια UHF:

23 (κανάλια ΕΡΤ: ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3 ERT HD, ραδιόφωνα ΕΡΤ )

56 (κανάλια ΕΡΤ: DW, BBC, ΡΙΚ και ΒΟΥΛΗ)

46 (κανάλια ΕΡΤ: EURONEWS  και TV5)

31 (κανάλια τοπικής εμβέλειας)

24, 29 (κανάλια Εθνικής Εμβέλειας)

50, 59 (κανάλια Περιφερειακής Εμβέλειας)

Τι χρειάζεστε για να βλέπετε «ψηφιακά»;

  1. Ψηφιακή λήψη με υπάρχουσα τηλεόραση και εξωτερικό αποκωδικοποιητή DVB-T MPEG4

Εάν η τηλεόρασή σας δεν διαθέτει ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη DVB-T MPEG4, τότε θα χρειαστείτε εξωτερικό αποκωδικοποιητή, που να υποστηρίζει τη συγκεκριμένη τεχνολογία, τον οποίο με απλά βήματα συνδέετε στην τηλεόρασή σας και συντονίζετε στις παραπάνω συχνότητες .

 

  1. Ψηφιακή λήψη με τηλεόραση που διαθέτει αποκωδικοποιητή DVB-T MPEG4

Μπορείτε απλώς να επιλέξετε την ψηφιακή εκπομπή των καναλιών, σε περίπτωση που ως τώρα βλέπατε αναλογικά, και να συντονίσετε την τηλεόρασή σας στις συχνότητες εκπομπής ψηφιακού σήματος .

Εάν σκοπεύετε να αγοράσετε καινούργια τηλεόραση, φροντίστε να διαθέτει ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη DVB-T MPEG4.

 

  1. Ψηφιακή λήψη με κάρτα μετατροπέα MPEG4

Εάν η συσκευή σας (τηλεόραση ή αποκωδικοποιητής) είναι τεχνολογίας ΜPEG2 και διαθέτει υποδοχή για κάρτα μετατροπέα CI (CommonInterface), μπορείτε να την αναβαθμίσετε σε MPEG4 με μια κάρτα μετατροπέα. Πριν προβείτε σε αγορά σιγουρευτείτε για τη συμβατότητα της κάρτας με τον ακριβή τύπο της συσκευής σας.

 

Για λεπτομέρειες σχετικά με την διαδικασία, συντονισμού ή οποιαδήποτε άλλη τεχνική πληροφορία, μπορείτε να επικοινωνείτε με τα τηλέφωνα : 2310 299627 και 2310 299736 από 08:00 – 22:00, καθώς επίσης και να ενημερωθείτε στο site του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων : http://www.yme.gov.gr/

 

 

Χρήσιμες πληροφορίες

• Για τη λήψη του ψηφιακού σήματος δεν απαιτείται αλλαγή ή αγορά νέας «ψηφιακής» κεραίας.

•Μπορείτε να ελέγξετε αν λαμβάνετε ήδη ψηφιακό σήμα ως εξής: εάν αλλάζοντας τα κανάλια σας εμφανίζεται η υπηρεσία ηλεκτρονικού οδηγού προγράμματος (EPG), βλέπετε δηλαδή στην οθόνη πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα που παρακολουθείτε εκείνη τη στιγμή, τότε λαμβάνετε ήδη ψηφιακό σήμα.

•Ανάλογα με την περιοχή που κατοικείτε, η κεραία σας θα πρέπει να είναι στραμμένη προς το αντίστοιχο κέντρο εκπομπής.

• Μπορείτε να κατανοήσετε αν η τηλεόρασή σας διαθέτει ψηφιακό δέκτη MPEG2 με τον ακόλουθο έλεγχο: όταν θα ρυθμίζετε την τηλεόρασή σας στη λήψη ψηφιακού σήματος θα μπορείτε να ακούτε αλλά όχι να βλέπετε το τηλεοπτικό πρόγραμμα.

• Εάν έχετε κλασική, αναλογική τηλεόραση με λυχνία (CRT) ή LCD/PLASMA (επίπεδη τηλεόραση), χωρίς ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη DVB-T MPEG4 και χωρίς θύρα HDMI, τότε αρκεί ένας απλός αποκωδικοποιητής με υποδοχή SCART ή RCA (3 χρώματα – κίτρινο, άσπρο, κόκκινο).

• Εάν έχετε τηλεόραση LCD/ PLASMA (επίπεδη τηλεόραση) χωρίς ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη DVB-T MPEG4 και διαθέτει, όμως, θύρα HDMI, τότε συνιστάται ένας αποκωδικοποιητής με θύρα HDMI για μέγιστη ποιότητα θέασης.

• Κάθε τηλεόραση χρειάζεται τον δικό της αποκωδικοποιητή. (αλλιώς, με έναν κεντρικό αποκωδικοποιητή όλες οι τηλεοράσεις σας θα δείχνουν το ίδιο κανάλι.

• Η χρήση εξωτερικού αποκωδικοποιητή απαιτεί παράλληλη χρήση δύο τηλεκοντρόλ:

α) της τηλεόρασης, με το οποίο ανοίγετε/κλείνετε τη συσκευή, ρυθμίζετε ήχο/εικόνα και αλλάζετε τα αναλογικά κανάλια, όπως κάνατε πάντα, και

β) του αποκωδικοποιητή, με το οποίο αλλάζετε τα ψηφιακά κανάλια, αφού πρώτα έχετε επιλέξει από το άλλο τηλεκοντρόλ το κανάλι στο οποίο η τηλεόρασή σας «βλέπει» τον αποκωδικοποιητή.

 Πώς συνδέετε εξωτερικό αποκωδικοποιητή;

  1. Συνδέετε το καλώδιο της κεραίας στην ειδική υποδοχή του αποκωδικοποιητή (RF IN)
  2. Συνδέετε με ένα καλώδιο μεταφοράς ήχου και εικόνας τύπου α) SCART ή β) HDMI ή γ) RCA τον αποκωδικοποιητή με την τηλεόρασή σας.
  3. Βάζετε τον αποκωδικοποιητή στην πρίζα.
  4. Συντονίζετε τον αποκωδικοποιητή χρησιμοποιώντας το τηλεκοντρόλ του (αφού έχετε διαβάσει τις οδηγίες του).

 


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο