Κομποστοποίηση: Δώστε αξία στα σκουπίδια σας!

Νέα ώθηση στο επιτυχημένο πρόγραµµα οικιακής κοµποστοποίησης των φυτικών απορριµµάτων το οποίο ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια, δίνει ο δήμος Θέρμης με μία νέα εκστρατεία ενημέρωσης καθώς και με δωρεάν διανομή των κατάλληλων οικιακών κάδων. Πρόκειται για μία από τις δράσεις οι οποίες εντάσσονται στο τοπικό σχέδιο διαχείρισης στερεών αποβλήτων του δήμου, μαζί με το πρόγραμμα ανακύκλωσης των οικιακών, μη σύμμεικτων απορριμμάτων, τη δημιουργία πράσινου σημείου κ.ο.κ. Κοινός στόχος όλων αυτών των δράσεων είναι η αξιοποίηση των αποβλήτων και η µείωση των ποσοτήτων που καταλήγουν στο ΧΥΤΑ.

Η κοµποστοποίηση είναι ένας πολύ άµεσος και σηµαντικός τρόπος ανακύκλωσης. Πρόκειται για µια φυσική διαδικασία η οποία µετατρέπει τα οικιακά φυτικά απορρίμματα σε λίπασμα. Μια ουσία γνωστή ως κοµπόστ ή χούµους ή εδαφοβελτιωτικό. Το παραγόμενο κόμποστ λαμβάνεται μετά από 4 ως 6 μήνες, ανάλογα με τη χρήση του κάδου, τις καιρικές συνθήκες και την επιμέλεια που δείχνουν οι χρήστες. Το κόμποστ είναι άοσμο και μαύρου ή σκούρου καφέ χρώματος και μοιάζει με χώμα. Όταν εξέρχεται από τον κάδο είναι συνήθως ανομοιογενές και συστήνεται να κοσκινίζεται, ώστε να απομακρυνθούν μικρά κομμάτια υλικού που δεν χωνεύτηκε. Τα κομματάκια αυτά τα βάζουμε ξανά μέσα στον κάδο. Αν θέλουμε να ενισχύσουμε τη διαδικασία της κομποστοποίησης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βελτιωτικά/ενισχυτικά, όπως ζεόλιθο ή ενεργούς μικροργανισμούς που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

Τα οφέλη της κομποστοποίησης:

1. Παράγεται πλούσιο φυλλόχωμα, που είναι εδαφοβελτιωτικό, φυτικό λίπασμα κατάλληλο για κάθε κήπο.

2. Περιορίζεται κατά 35% ο όγκος των οικιακών απορριμμάτων μειώνοντας το κόστος αποκομιδής τους και το θάψιμο στις χωματερές και εξοικονομώντας πόρους.

3. Είναι μια εύκολη και δημιουργική διαδικασία για τους πολίτες και το όφελος επιστρέφει σ’ αυτούς. Δίνεται η ευκαιρία να συμμετέχουν ενεργά και έμπρακτα στην προστασία του περιβάλλοντος.

4. Έχει μηδενικό κόστος εφαρμογής για τους πολίτες, διότι ο κάδος παρέχεται δωρεάν από το δήμο Θέρμης και το γέμισμά του γίνεται από τα οικιακά απορρίμματα.

5. Αποτελεί κρίκο της αλυσίδας σχεδιασμού μείωσης των απορριμμάτων και της διαχείρισής τους, αποφεύγοντας δαπανηρές και συγκεντρωτικές λύσεις.

6. Προστατεύει γενικότερα το περιβάλλον με την εξοικονόμηση πόρων, τον εμπλουτισμό του εδάφους με οργανική ουσία, την αντιμετώπιση της διάβρωσης των εδαφών, τον περιορισμό της ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα, τη συμβολή στη μείωση των εκπομπών CO2 και των επιπτώσεων στην κλιματική αλλαγή.

Ποια υλικά μπαίνουν στον κάδο:

Στον κάδο κομποστοποίησης μπαίνουν υπολείμματα λαχανικών και φρούτα (όλα τεμαχισμένα, πατατόφλουδες, φλούδες από κρεμμύδια, μαρούλια κ.ά.), σάπια ή χαλασμένα φρούτα (να θάβονται μέσα στο υλικό), τσόφλια από αυγά (θρυμματισμένα) και ξηρούς καρπούς, υπολείμματα καφέ, τσαγιού και τα φίλτρα τους, κλαδιά δένδρων και θάμνων (τεμαχισμένα ή θρυμματισμένα), ροκανίδια και πριονίδια ξύλου (όχι από ξύλα που έχουν βερνίκια), κομμένο γκαζόν (ανακατεμένο με ροκανίδια ή αφημένο εκτός κάδου για 1-2 ημέρες, ώστε να φύγει η υγρασία), φύλλα χλωρά και ξερά, διάφορα αγριόχορτα (να μην έχουν σποριάσει), χώματα από παλιές γλάστρες και κοπριά από φυτοφάγα οικόσιτα ζώα όχι πάνω από το 20% του όγκου.

Τι δεν μπαίνει στον κάδο:

Αντιθέτως, στον κάδο κομποστοποίησης δεν μπαίνουν πλαστικά, γυαλί, μεταλλικά αντικείμενα, τυπωμένο χαρτί, χαρτιά διάφορα, χαρτοπετσέτες, γόπες τσιγάρων, υπολείμματα φαγητών (κρέας, λίπη, κόκκαλα, λάδια), υλικά καθαρισμού και χημικά, φλούδες εσπεριδοειδών γιατί απομακρύνουν τους γαιοσκώληκες, κουκούτσια, σπόροι, κοπριές από σαρκοφάγα κατοικίδια ζώα, ρίζες από ντομάτες, αγριάδα και άλλα ζιζάνια που πολλαπλασιάζονται με ριζώματα, πευκοβελόνες σε μεγάλες ποσότητες γιατί περιέχουν ρητίνες που δυσκολεύουν την κομποστοποίηση.

Ο κάδος κομποστοποίησης τοποθετείται πάνω σε χώµα, όχι σε τσιµέντο, ώστε τα υλικά να έρθουν σε επαφή µε τους µικροοργανισµούς του εδάφους και τους γαιοσκώληκες. Το ιδανικό θα είναι να τοποθετηθεί σε σκιερό µέρος. Την πρώτη φορά που χρησιμοποιούμε τον κάδο φροντίζουμε να βάλουμε στη βάση διάφορα κλαδάκια, ώστε να δημιουργήσουμε επιπλέον συνθήκες αερισμού. Τεµαχίζουµε τα υλικά σε µικρά κοµµάτια πριν µπουν στον κάδο, ώστε να αυξηθεί η επιφάνεια πάνω στην οποία θα δραστηριοποιηθούν οι µικροοργανισµοί της χώνευσης. Η υγρασία θα πρέπει να είναι περίπου 50-60%. Φροντίζουμε να βάζουμε πράσινα υλικά (φυλλώδη λαχανικά, γκαζόν κ.ά.) και καφέ υλικά (ξυλώδη φυτικά υλικά, κλαδιά κά) σε αναλογία περίπου ένα μέρος πράσινο προς τριάντα μέρη καφέ (μετρούμενα σε % βάρος ξηρού βάρους).

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα κομποστοποίησης μπορούν να επικοινωνούν με τον δήμο Θέρμης στα τηλέφωνα: 2310478049, 2310478010 ή να αποστείλουν email στην ηλεκτρονική διεύθυνση: prasino@thermi.gov.gr, γράφοντας ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνα και mail επικοινωνίας.

Πληροφορίες και στην ειδική σελίδα στο Facebook: Κομποστοποίηση Δήμος Θέρμης

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο