ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

Η ζωή στην περιοχή ξεκινάει από τη νεολιθική εποχή (5.000 π.χ.). Οι αρχαιολογικές έρευνες έχουν αποδείξει τη συνεχή κατοίκηση της περιοχής κατά τη διάρκεια όλων των προϊστορικών χρόνων και της ιστορικής περιόδου μέχρι σήμερα.

Ευρήματα των ανασκαφών του νεκροταφείου δείχνουν ότι κατά την περίοδο των αρχαίων χρόνων και της κλασσικής αρχαιότητας, στα όρια του σημερινού οικισμού της Θέρμης, είχε αναπτυχθεί μια σημαντική αρχαία πόλη.

Στους παλαιοχριστιανικούς και βυζαντινούς χρόνους η Θέρμη που ονομαζόταν τότε Σέδες, ήταν πλούσια αγροτική περιοχή και χρησιμοποιήθηκε για την εγκατάσταση μετοχίων αυτοκρατορικών μονών.

Από το 1906 άρχισαν να εγκαθίστανται στην περιοχή πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία, τη Μικρά Ασία, τη Θράκη και τον Καύκασο. Το μεγάλο κύμα προσφύγων ήρθε μετά το 1920 από τον Πόντο, οπότε έφθασαν και Βλάχοι και Σαρακατσάνοι.

Το 1994 η Κοινότητα Θέρμης αναγνωρίζεται σε Δήμο ενώ το 1998 με την εφαρμογή του Νόμου “Καποδίστριας” συνενώνεται με τις κοινότητες Ν. Ραιδεστού, Ταγαράδων και Ν. Ρυσίου.

Τριάδι

Ο οικισμός Τριαδίου δημιουργήθηκε το 1926 με πρώτους κατοίκους 75 προσφυγικές οικογένειες προερχόμενες από την Ανατολική Θράκη, τον Πόντο και τη Μικρά Ασία.

Το όνομα Τριάδι πιθανότατα έλκει την προέλευση του από τη συνοικία του Τριαδίου Κραν – Μαγαλέ της Θράκης από όπου κατάγονταν μερικοί από τους πρώτους κατοίκους του Οικισμού.
Οι πρώτες ασχολίες των κατοίκων ήσαν κυρίως γεωργία (καλλιέργεια σιτηρών και αμπελιών) καθώς και κτηνοτροφία. Με εμπόριο και ελεύθερα επαγγέλματα ασχολούνταν ελάχιστοι κάτοικοι. Τα πρώτα χρόνια οι κάτοικοι του Τριαδίου δεν έχουν εκκλησία και σχολείο. Αργότερα αποκτούν δικό τους σχολείο και εκκλησία. Με την πάροδο του χρόνου νέοι κάτοικοι έρχονται στο Τριάδι, κτίζουν δικά τους σπίτια και ο πληθυσμός του Τριαδίου συνεχίζει να αυξάνεται.

Το Τριάδι με την Θέρμη αποτελούν την πρώην κοινότητα Θέρμης – Τριαδίου η οποία το 1994 εξελίσσεται σε Δήμο.

Τηλ. κέντρο Δήμου Θέρμης: 2313.300700, -701 

 

Αφήστε μια απάντηση

Μετάβαση στο περιεχόμενο