Δελτία Τύπου, Ενημέρωση|

Με το διαχρονικό μήνυμα “όχι στη ρύπανση ναι στην ποιότητα ζωής, ναι στη συνεργασία και τον εθελοντισμό” πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 1 Ιουλίου τα «Εαρινά 2023»  στους Ταγαράδες. Στην εκδήλωση η οποία έγινε στο παλιό γήπεδο ποδοσφαίρου, πήραν μέρος η Χορωδία των ΚΑΠΗ Ταγαράδων, το Κέντρο Πολιτισμού Ταγαράδων και ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ταγαράδων. Τα «ΕΑΡΙΝΑ» είναι η κορυφαία πολιτιστική εκδήλωση του Κέντρου Πολιτισμού Ταγαράδων, η οποία διοργανώνεται κάθε χρόνο με τη λήξη των μαθημάτων των διαφόρων τμημάτων του Κέντρου. Παράλληλα, αναδεικνύεται η ανάγκη για την προστασία του περιβάλλοντος, σε μια περιοχή η οποία φιλοξένησε επί δεκαετίες τη χωματερή του νομού Θεσσαλονίκης. Tην αυλαία των εκδηλώσεων άνοιξε η χορωδία του Κ.Α.Π.Η Ταγαράδων η οποία παρουσίασε παραδοσιακά τραγούδια.

Ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στη διοργάνωση της εκδήλωσης σημειώνοντας πως «όλοι μαζί κατορθώσαμε μέσα από συντονισμένους αγώνες να λύσουμε το μεγάλο ζήτημα της χωματερής, με την απενεργοποίηση της λειτουργίας της και την συνολική ανάπλαση της περιοχής».

Κατά το σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Κοινότητας Ταγαράδων Δημήτριος Καλαθάς υπογράμμισε την απόλυτη προτεραιότητα που δίνει η Κοινότητα στα θέματα περιβάλλοντος, παρουσιάζοντας το χρονικό των αγώνων που έδωσαν ο δήμος και οι κάτοικοι για την προστασία του περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα μίλησε για την οριστική διακοπή λειτουργίας της χωματερής που ήταν «το μεγαλύτερο και δυσκολότερο πρόβλημα του χωριού μας. Σήμερα, ο χώρος αναπλάστηκε, το παραγόμενο βιοαέριο συλλέγεται και μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια, τα διασταλάζοντα υγρά επεξεργάζεται  η Μονάδα Επεξεργασίας Στραγγισμάτων (Μ.Ε.Σ.) και αποδίδεται καθαρό νερό στο περιβάλλον».

Όπως είπε ο κ. Καλαθάς, επιπλέον:

·         Το 2009 αποτρέψαμε τη δημιουργία  σε εκείνη την περιοχή Μονάδας Επεξεργασίας Οργανικών Αποβλήτων, δηλαδή νέας χωματερής η οποία θα λειτουργούσε άλλα 28-30 χρόνια.

·         Το 2014 αποτρέψαμε το θάψιμο στην ίδια  περιοχή χιλιάδων τόνων βιομηχανικών αποβλήτων διοξειδίου  του μαγγανίου, υποπροϊόντα μπαταρίας, μιας πολυεθνικής εταιρείας.

·         Το 2015 και το 2021 διακόψαμε τη μεταφορά σε εκείνη την περιοχή διασταλαζόντων υγρών από τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης και τον ΧΥΤΑ Πολυγύρου αντίστοιχα.

·         Το 2022 αναγκάσαμε τον ΦΟ.Δ.Σ.Α Κεντρικής Μακεδονίας να ανακαλέσει τα σχέδιά του για «κατασκευή αποθηκευτικού χώρου μεταφοράς και διάθεσης ανακυκλώσιμων υλικών» σε εκείνο τον πολύπαθο χώρο.

«Έχουμε επομένως υποχρέωση όλοι εμείς εδώ στους Ταγαράδες και κυρίως η νέα γενιά να μην επιτρέψουμε, όπως δυστυχώς επέτρεψαν τα κοινοτικά συμβούλια της   δεκαετίας του 1980, ποτέ στο μέλλον τη λειτουργία παρόμοιων ρυπογόνων μονάδων στο χωριό μας αλλά και στη γύρω περιοχή, γιατί ο χώρος μας λόγω της μορφολογίας του, αλλά και λόγω του ιστορικού του, ‘προσφέρεται’ για τη λειτουργία τέτοιων μονάδων”.

Στο πρόγραμμα του φετινού εορτασμού συμμετείχαν επίσης  το χορευτικό τμήμα της Ένωσης Ποντίων Καλαμαριάς και το χορευτικό τμήμα του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ταγαράδων.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο