ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

Δελτία Τύπου, Ενημέρωση|

Με τη δέουσα λαμπρότητα τιμήθηκε στην Κοινότητα Λιβαδίου την Κυριακή 2 Ιουλίου η Επέτειος του Ολοκαυτώματος της 21ης Ιουνίου 1821. Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από την Κοινότητα σε συνεργασία με τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Λειβαδιωτών και ήταν υπό την αιγίδα του δήμου Θέρμης και της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλάμβανε ακολουθία του Όρθρου, πανηγυρική θεία λειτουργία, δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Λιβαδείου.

Κατά το σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, αφού αναφέρθηκε στην επέτειο του Ολοκαυτώματος, τόνισε την αναγκαιότητα ανάδειξης της σημασίας της Μάχης της Χαλκιδικής και της Επανάστασης του 1821 καθώς και τις θυσίες των ηρώων μας, κάτι το οποίο δυστυχώς δε αναδεικνύεται μέσα από τα ιστορικά και σχολικά βιβλία. Ωστόσο, όπως σημείωσε ο δήμαρχος Θέρμης, έγινε μία σοβαρή προσπάθεια ανάδειξης της συμμετοχής των Βασιλικών και της Χαλκιδικής στην Επανάσταση του 1821, με την ευκαιρία του εορτασμού των 200 χρόνων μέσω του προγράμματος «ΕΛΛΑΔΑ 1821». «Στον εορτασμό των 200 χρόνων συμμετείχαν και οι δικές μας περιοχές που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην Επανάσταση. Έτσι, καταφέραμε να αναδείξουμε τις θυσίες των δικών μας ηρώων στον απελευθερωτικό αγώνα, υπήρξαν ειδικές εκδόσεις συγγραμμάτων και βιβλίων και πλήθος εκδηλώσεων.  Ο δήμος Θέρμης όπως είναι γνωστό αξιοποίησε το συγκεκριμένο πρόγραμμα ‘ΕΛΛΑΔΑ 1821’ για να κάνει και ορισμένα έργα υποδομής όπως η ανάπλαση της πλατείας Βασιλικών που ξεκινά και είναι ενταγμένη σε αυτό το πρόγραμμα και χρηματοδοτείται από αυτό.  Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τον πρόεδρο της Κοινότητας Λιβαδίου Δημήτρη Γουδήρα που ως πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του δήμου, για το ΕΛΛΑΔΑ 1821, είχε την ευθύνη για τη σύνταξη και κυκλοφορία του βιβλίου που μοιράστηκε σε όλους σήμερα και αφορά την Επανάσταση και τη Μάχη των Βασιλικών και του Ολοκαυτώματος, στο οποίο αναδεικνύονται μία σειρά ιστορικών γεγονότων που δεν αναφέρονται σε αντίστοιχα βιβλία ιστορίας του Ελληνικού Κράτους».

Παράλληλα ο δήμαρχος Θέρμης επισήμανε την άριστη συνεργασία μεταξύ του δήμου και της Κοινότητας με τον Πανγχαλκιδικό Σύλλογο ώστε να πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στους Αγωνιστές της και να προβληθούν με κάθε λεπτομέρεια τα σημαντικά γεγονότα της Μάχης των Βασιλικών και του Ολοκαυτώματος τα οποία έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της Επανάστασης του ‘21.

Στο δικό του χαιρετισμό ο πρόεδρος της Κοινότητας Λιβαδίου Δημήτρης Γουδήρας μίλησε για τα θλιβερά ιστορικά γεγονότα του Ολοκαυτώματος, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το δήμο Θέρμης για την οικονομική, ηθική και υλική στήριξη που παρέχει  προς την Κοινότητα, καθώς και όλους όσους τίμησαν με την παρουσία τους τις φετινές εκδηλώσεις. Οι εκδηλώσεις στο Λιβάδι ολοκληρώθηκαν με  τη χορωδία «Αρμονία» Θεσσαλονίκης.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο