Την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου και ώρα 12.15 θα πραγματοποιηθούν στο δημοτικό χώρο πλησίον του Άλσους Αγίου Τρύφωνα τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου προσφύγων της ευρύτερης περιοχής της Θράκης.
Στην επιμνημόσυνη δέηση θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κασσανδρείας κ.κ. Νικόμηδος.
Το μνημείο υλοποίησαν με τη συνδρομή του δήμου Θέρμης, το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη του Συλλόγου Μανδριτσιωτών Θρακιωτών Θέρμης.
Αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:
12:15 -13:00: Τελετή Αποκαλυπτηρίων Μνημείου στο δημοτικό χώρο πλησίον του Άλσους του Αγίου Τρύφωνα.
– Άφιξη και υποδοχή επισήμων στο χώρο του Μνημείου
– Επιμνημόσυνη Δέηση χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κασσανδρείας κ.κ. Νικοδήμου
– Αποκαλυπτήρια Μνημείου
– Χαιρετισμοί επισήμων
– Κατάθεση στεφάνων
– Ενός λεπτού σιγή
– Ανάκρουση εθνικού ύμνου από την φιλαρμονική ορχήστρα.
Λίγα λόγια για το Μνημείο: Το μνημείο αποτελείται από μία βάση – κολώνα σε σχήμα οβελίσκου. Ο οβελίσκος σύμφωνα με το δημιουργό του μνημείου Άρη Κατσιλάκη, συναντάται σε διάφορους πολιτισμούς στο πέρασμα των αιώνων και αποτελεί σύμβολο σταθερότητας και αφετηρίας, ανάστασης και αναγέννησης. Η τελική κατασκευή του Μνημείου θα θυμίζει τα σαρζανέτια τα οποία χρησιμοποιούνταν στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης για τη συγκράτηση του νερού των ποταμών, με στόχο τη γονιμότητα και την αειφορία της γης. Η κορυφή του οβελίσκου καταλήγει σε δύο φτερά τα οποία συμβολίζουν το πέταγμα, την ελευθερία, την αποδέσμευση, την ανεξαρτησία και την ειρήνη. Οι αναφορές του Άρη Κατσιλάκη, Γλύπτη και Αν. Καθηγητή του Δ/ντή Εργαστηρίου Γλυπτικής Τ.Ε.Ε.Τ Α.Π.Θ στη σύνθεσή του, επισημαίνουν πως το Μνημείο που επιμελήθηκε και δημιούργησε επικεντρώνεται στην έννοια της ιστορίας, της παράδοσης και του χρόνου, μέσα από σύμβολα που επικοινωνούν και μεταφέρουν το μήνυμά τους με καθαρότητα, αποτελώντας ταυτόχρονα μία πρόταση για τη λειτουργία και το ρόλο της γλυπτικής στο δημόσιο χώρο και τους αποδέκτες της.