Απογράφομαι στο δήμο Θέρμης, στηρίζω τον τόπο που ζω!

Η διαδικασία της Απογραφής 2021 είναι ήδη σε εξέλιξη από τις 22 Οκτωβρίου. Ο πρώτος κύκλος της ο οποίος περιελάμβανε την καταγραφή όλων των ακινήτων έχει ολοκληρωθεί και αυτήν την περίοδο εξελίσσεται η απογραφή του πληθυσμού. Η Απογραφή διενεργείται λαμβάνοντας υπόψη τις πρωτόγνωρες συνθήκες εξαιτίας της πανδημίας και βάσει κοινών μεθοδολογικών αρχών, κανόνων και προδιαγραφών σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Ενωσιακό δίκαιο (Κανονισμός ΕΚ 763/2008) καθώς και στο Νόμο 4772/2021 (Α’ 17). Επισημαίνεται ότι τα στοιχεία που συλλέγονται μέσω των Γενικών Απογραφών είναι εμπιστευτικά και χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή συγκεντρωτικών στατιστικών στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ ενώ δεν θα ζητηθούν κανενός είδους ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα από τους απογραφόμενους.

Η διαδικασία

Mέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου οι περίπου 60.000 απογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ θα εναποθέσουν έναν κλειστό φάκελο σε κάθε οικία, διαμέρισμα ή κατάλυμα με έναν μοναδικό κωδικό αριθμό που θα αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη κατοικία. Έπειτα, ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού θα μπορεί να εισέλθει στην ειδική εφαρμογή της Απογραφής, μέσω του www.gov.gr, χρησιμοποιώντας τον μοναδικό αυτόν κωδικό και τους κωδικούς taxis ώστε να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο για την κατοικία και τα μέλη του νοικοκυριού του. Σε κάθε βήμα, οι απογραφόμενοι μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τον απογραφέα τους για ερωτήσεις / διευκρινίσεις, στο τηλέφωνο το οποίο υπάρχει στον κλειστό φάκελο.

Η προθεσμία για ολοκλήρωση της αυτοαπογραφής ορίστηκε, έπειτα από παράταση που δόθηκε, στις 13 Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια, για όσους πολίτες που για οποιονδήποτε λόγο (π.χ. μη εξοικείωση με νέες τεχνολογίες), δεν μπορέσουν να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά, θα τους επισκεφτεί ο απογραφέας της ΕΛΣΤΑΤ για να τους απογράψει με τη συνηθισμένη μέθοδο «πόρτα-πόρτα», όπως συνέβη και σε προηγούμενες απογραφές.

Κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, όλοι οι απογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ φέρουν, εκτός από την αστυνομική τους ταυτότητα, ειδική κονκάρδα με το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ, στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία τους, καθώς και έντυπο ορισμού με τη φωτογραφία τους και σφραγίδα της ΕΛΣΤΑΤ. Επίσης είναι υποχρεωμένοι να τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς της νόσου του Κορωνοϊού COVID-19.

 

Απογραφείτε στον δήμο μας

Το βασικότερο κριτήριο ισχύος του δήμου είναι ο πληθυσμός του. Ο παράγοντας αυτός επηρεάζει άμεσα και σε ποσοστό έως 80% τα χρήματα τα οποία παίρνει από το κράτος ως τακτική επιχορήγηση ο κάθε δήμος. Επιπλέον, ο πληθυσμός ενός δήμου και οι μόνιμοι κάτοικοί του καθορίζουν την κατηγοριοποίηση των δήμων με βάση την οποία ο καθένας αποκτά ή όχι πλεονεκτήματα συμμετοχής σε χρηματοδοτικά προγράμματα, αλλά και σε υπηρεσίες.

Είναι συνεπώς αυτονόητο ότι όσο περισσότερο πληθυσμό έχει ένας δήμος, τόσο αυξάνονται οι δυνατότητες και τα εργαλεία του για να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Να κατασκευάσει τα έργα υποδομής που έχει ανάγκη, να παρέχει τη μέγιστη δυνατή στήριξη σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, μέσω των κοινωνικών υπηρεσιών του, να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες, σε όλα τα επίπεδα. Ειδικότερα για την περιοχή μας αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς ο δήμος Θέρμης είναι από τα μέρη με τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή αύξηση στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης τα τελευταία χρόνια.

Για όλους αυτούς τους λόγους ο δήμος Θέρμης ανέλαβε πρωτοβουλίες προκειμένου να πείσει και τον τελευταίο συμπολίτη μας που μένει εδώ, να απογραφεί στο δήμο μας, στον τόπο που ζει! Στο πλαίσιο αυτό ο δήμος σχεδίασε και υλοποιεί ένα πακέτο δράσεων για την ενημέρωση των πολιτών, αλλά και την υποστήριξη της διαδικασίας απογραφής. Προβάλλουμε στο διαδίκτυο διαφημιστικά σποτ με μηνύματα για την απογραφή, με τα οποία καλούμε τους συμπολίτες μας, μόνιμους κατοίκους της περιοχής, να απογραφούν στο δήμο μας. Μοιράζουμε, πόρτα πόρτα, ένα ειδικό έντυπο με το οποίο ενημερώνουμε τους πολίτες για τη διαδικασία και τα οφέλη της απογραφής. Τοποθετήσαμε αφίσες της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, αλλά και του δήμου σχετικά με την απογραφή, σε όλα τα κεντρικά σημεία, όλων των κοινοτήτων. Στην ιστοσελίδα του δήμου υπάρχει όλο το απαραίτητο πληροφοριακό υλικό σχετικά με την απογραφή. Σχετικά δημοσιεύματα υπήρξαν επίσης και στα δύο τελευταία φύλλα της εφημερίδας «Θέρμης Δρώμενα» η οποία διανέμεται σε όλες τις κοινότητες.

Παράλληλα, έγινε ειδική ενημερωτική συζήτηση στο πλαίσιο συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου στην οποία κλήθηκαν και συμμετείχαν όλοι οι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, όλων των κοινοτήτων καθώς και ο επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής στη Βόρεια Ελλάδα ο οποίος παρείχε πλήρη ενημέρωση και απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με την απογραφή.

Στην προσπάθεια αυτή θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν και να συνδράμουν όλοι οι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι ώστε να επιτύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα καθώς στόχος μας είναι να μην διαφύγει της απογραφής ούτε ένας πολίτης, μόνιμος κάτοικος του δήμου μας.

Καλούμε τους συμπολίτες μας να συμμετάσχουν με προθυμία στο εγχείρημα της απογραφής. Να αυτοαπογραφούν και όσοι δεν τα καταφέρουν, για οποιοδήποτε λόγο, να συνεργαστούν με τους απογραφείς οι οποίοι θα τους επισκεφθούν προκειμένου να συμπληρώσουν εκείνοι το ερωτηματολόγιο της απογραφής.

Απογράφομαι στο δήμο Θέρμης σημαίνει στηρίζω τον τόπο που ζω. Γιατί, όσοι πιο πολλοί, τόσο πιο δυνατοί!

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο