ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Έργα, Μελέτες|

Δύο έργα που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής χιλιάδων κατοίκων εγκρίθηκαν και πρόκειται να δημοπρατηθούν μετά το καλοκαίρι στο Δήμο Θέρμης.

 – Το πρώτο αφορά στην κατασκευή εσωτερικού δικτύου ακαθάρτων των Βασιλικών μήκους 13χλμ που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατοίκων των Βασιλικών καθώς και του κεντρικού αποχετευτικού αγωγού (συλλεκτήρα) μήκους 12,75χλμ που θα εξυπηρετεί, εκτός από τα Βασιλικά και άλλους οικισμούς όπως την Αγ. Παρασκευή και τη Σουρωτή.

– Με το δεύτερο έργο, την κατασκευή εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων, στο αγρόκτημα Θέρμης, δυναμικότητας 30.000 ικ και τεχνολογίας βιοαντιδραστήρα μεμβράνης (Membrane BioReactor – MBR) άμεσα θα εξυπηρετηθούν οι οικισμοί Βασιλικών, Νέας Ραιδεστού, Ταγαράδων και Νέου Ρυσίου με πρόβλεψη να καλύψει τις ανάγκες του συνόλου της λεκάνης του Ανθεμούντα σε ορίζοντα 40ετίας. Τα επεξεργασμένα λύματα προβλέπεται να χρησιμοποιούνται για άρδευση στοχεύοντας στη μείωση του υδατικού ελλείμματος της λεκάνης του Ανθεμούντα.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων ανέρχεται σε 17.000.000 € και θα χρηματοδοτηθούν από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του ΥΠΕΚΑ και ίδιους πόρους της ΔΕΥΑ Θέρμης.

Τα δύο έργα είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή και αποτελούν κεντρική επιλογή της δημοτικής αρχής. Αποτελούν κεντρικό στοιχείο του σχεδίου ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδατικών πόρων της λεκάνης Ανθεμούντα και της κοινωνικής συμφωνίας του έργου WATER AGENDA 2008 (LIFE). Η αποχέτευση και η επεξεργασία λυμάτων είναι βασικό συστατικό της δημόσιας υγείας και της ποιότητας ζωής και αποτελούν προτεραιότητα για το δήμο Θέρμης στη Δ.Ε. Βασιλικών και Μίκρας όπου υπήρχε έλλειμμα αντίστοιχων έργων.

Η δημοτική αρχή της Θέρμης στοχεύει στην κάλυψη όλων των οικισμών με δίκτυα αποχέτευσης και στην επαναχρησιμοποίηση των λυμάτων για άρδευση στο σύνολο του νέου δήμου. Στην κατεύθυνση αυτή  συντάσσονται ή επικαιροποιούνται μελέτες που αφορούν το σύνολο των οικισμών του δήμου και αναζητούνται χρηματοδοτικά εργαλεία για την κατασκευή τους. Ήδη έχουν κατατεθεί προτάσεις για τα εσωτερικά δίκτυα ακαθάρτων Αγ. Παρασκευής, Λακκιάς και Σουρωτής ενώ ολοκληρώθηκαν οι μελέτες για αποχετεύσεις και Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων στην Περιστερά, το Λιβάδι, τον Αγ. Αντώνιο, το Μονοπήγαδο και το Κ.Σχολάρι.  

Σήμερα, κατασκευάζονται τα δίκτυα αποχέτευσης του Τριλόφου και της Καρδίας (προϋπολογισμού 6.440.000 ευρώ) και ολοκληρώνεται αυτό του Πλαγιαρίου. Τα παραπάνω έργα χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και κατά ένα ποσοστό από ίδιους πόρους του Δήμου Θέρμης.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο