ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

Έργα|

Συντήρηση και προστασία των αρχαιοτήτων και του φυσικού περιβάλλοντος

Το έργο, προϋπολογισμού 1.210.000€, έχει  ξεκινήσει από τον προηγούμενο χρόνο και στοχεύει στην ανάδειξη του ιστορικού και φυσικού τοπίου μέσα από την οργάνωση του αρχαιολογικού χώρου της «Τράπεζας» στο ανατολικό όριο του οικισμού της Θέρμης.

Πρόκειται για μια δημοτική έκταση 56στρ. στην οποία συνυπάρχουν αρχαιότητες, φυσικό τοπίο καθώς και η εκκλησία του Ι. Ναού Τιμίου Σταυρού.

Εκτός από τη συντήρηση και προστασία των αρχαιοτήτων αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος, στόχος είναι και η ενίσχυση του κοινωνικού χαρακτήρα της περιοχής μέσα από την οργάνωση ενός δικτύου διαδρομών περιπάτου στις οποίες παράλληλα προβλέπονται δραστηριότητες εκπαιδευτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα , χώροι παιχνιδιών, εκδηλώσεων , αθλητισμού.

Οι επεμβάσεις που γίνονται αφορούν στη διαμόρφωση του ναού Τιμίου Σταυρού, τη δημιουργία λιθόκτιστου καθιστικού στον περίβολό του, την αισθητική και λειτουργική βελτίωση του στεγάστρου του , στη βελτίωση της αισθητικής και λειτουργικότητας των υφιστάμενων κτισμάτων.

Παράλληλα έχει διαμορφωθεί χώρος παιχνιδιού και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με παιδική χαρά, τμήμα για εκπαιδευτικά προγράμματα και παραδοσιακά επιτραπέζια παιχνίδια και κεντρική πλατεία παιχνιδιού.

Στο βορειοανατολικό τμήμα του λόφου διαμορφώθηκε χώρος εκδηλώσεων με λιθόκτιστες κερκίδες αλλά και χώρος αθλητικών δραστηριοτήτων και διαδρομές τρεξίματος που θα εξοπλιστεί με αθλητικά όργανα για ενήλικες .

Στο νοτιοανατολικό τμήμα προβλέπεται η δημιουργία βοτανόκηπου. Ο χώρος αυτός  αποτελείται από δύο τμήματα που έχουν διαιρεθεί ανάλογα με την κλίση του εδάφους με λιθόκτιστους τοίχους που χρησιμεύουν  ως καθιστικά και παράλληλα να είναι εφικτή η φύτευση χωρίς να υπάρχει κίνδυνος καταστροφής των αρχαιοτήτων. Η φύτευση του βοτανόκηπου θα οργανωθεί με τρόπο ώστε να έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Ενημέρωση σχετικά με τα αθλήματα κατά την αρχαιότητα αλλά  και πληροφοριακό υλικό σχετικό με τις αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή της Θέρμης θα παρέχονται στα  στέγαστρα που υπάρχουν μέσα στο χώρο. Επίσης έχει διαμορφωθεί χώρος στάθμευσης και ο χώρος έχει περιφραχθεί .

Το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη και την επίβλεψη του έχει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, τηλ. 2310483400


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο