ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

Ενημέρωση, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου|

Με λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη έγιναν το απόγευμα του Σαββάτου, 6 Νοεμβρίου 2021, τα Θυρανοίξια του αναπαλαιωμένου ιστορικού Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέου Περιστεράς, της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου. Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την Ακολουθία των Θυρανοιξίων και την υποδοχή της αργυράς Λάρνακας των Ιερών Λειψάνων του Αγίου, την οποία πρόσφερε ο κ. Ιωάννης Μπούρμπουλας.

Παρόντες ήταν ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, οι βουλευτές Θεόδωρος Καράογλου, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Σωκράτης Φάμελος, Θεοδώρα Αυγέρη και Κωνσταντίνος Χήτας, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στυλιανός Βαλιάνος, οι αντιδήμαρχοι Βασίλης Μουστάκας, Απόστολος Τσολάκης, Στέλιος Αποστόλου και Χρήστος Κομπόγιαννος, ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Τζόλλας, η Εντεταλμένη δημοτική Σύμβουλος υπεύθυνη για θέματα Κοινωνικών δομών του δήμου Φανή Χατζηδημητρίου, η πρόεδρος της σχολικής επιτροπής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δημοτική Σύμβουλος Ευαγγελία Κούτρη, ο πρόεδρος της κοινότητας Περιστεράς Δημήτρης Ντισλής, ο αντιπρόεδρος του ΝΠΔΔ, υπεύθυνος για θέματα ΚΑΠΗ Γιώργος Αγγέλου,  δημοτικού σύμβουλοι και πρόεδροι, καθώς και αρκετοί κοινοτικοί σύμβουλοι. Επίσης «παρών» ήταν και ο διοικητής του Α.Τ. Θέρμης, Αστυνόμος Α’ Οδυσσέας Σαληκυριάκης.

Τα ιερά Αναλόγια τίμησαν οι μουσικολογιώτατοι Πάρης Γκούνας, πρωτοψάλτης του Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου 40 Εκκλησιών Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Δερβίσης του Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος Αμπελοκήπων και Χρήστος Μπαρτζόπουλος του Ι.Ν. Αγίων Αποστόλων Πεύκων και φυσικά ο Πρωτοψάλτης του Ι. Ναού Γεώργιος Κουτσιλάς.

Μετά την τελετή των Θυρανοιξίων ακολούθησε ο Εσπερινός της Κυριακής, στο πέρας του οποίου ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, πλαισιούμενος από πλειάδα κληρικών, τόσο της Ιεράς Μητρόπολεώς του, όσο και άλλων Ι. Μητροπόλεων, απηύθυνε άκρως συγκινημένος και γεμάτος χαρά λόγο ευχαριστίας και ευγνωμοσύνης, γιατί τον αξίωσε ο Θεός να φέρει εις πέρας το μέγα αυτό έργο, συμπαραστατούμενος από τους συνεργάτες του και κυρίως τον γενικό αρχιερατικό Επίτροπο π. Δωρόθεο Ζέρβα, τον αρχιμανδρίτη π. Ευθύμιο Μαρμαλίδη, τον εφημέριο της Ενορίας π. Γεώργιο Τσιπλακίδη, το εκκλησιαστικό περί αυτόν συμβούλιο και τον φιλότιμο λαό της Περιστεράς. Καθ’ όλη τη διάρκεια των θρησκευτικών εκδηλώσεων τηρήθηκαν με ευλάβεια όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας από την πανδημία του κορωνοϊού. Προς την κατεύθυνση αυτή υπήρξε, μάλιστα και προσωπική παραίνεση του ίδιου του μητροπολίτη κ. Θεόκλητου.

Ο πεντάτρουλλος και μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας Ιερός Ναός είναι κτίσμα του 9ου αι. μ.Χ. και κτήτοράς του είναι ο Όσιος Ευθύμιος ο εν Περιστεραίς, Μέγας Ασκητής του 9ου αι. μ.Χ. Ο σεπτός αυτός ναός αναπαλαιώθηκε με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης και την Προϊσταμένη της Υπηρεσίας, εκλεκτή αρχαιολόγο Μαρία Τσιάπαλη και τους έμπειρους συνεργάτες της.

Το κόστος της αναπαλαίωσης έφτασε στο ύψος των 530.000 ευρώ και προς τούτο συναίνεσε η υπουργός Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη.
Ο λειτουργικός εξοπλισμός του ανακαινισθέντος ναού έγινε με δαπάνες του πολιτικού διοικητή του Αγίου Όρους Αθανάσιου Μαρτίνου και πλησίασε τα 250.000 ευρώ.
Σημαντική ήταν η στήριξη στη μεγάλη προσπάθεια αναπαλαίωσης του ναού από το δήμο Θέρμης και προσωπικά τον δήμαρχο Θεόδωρο Παπαδόπουλο, καθώς με δαπάνες του δήμου αναπαλαιώθηκε το κωδωνοστάσιο του ναού, ενώ συνέβαλε με την Τεχνική Υπηρεσία ώστε να ανεγερθεί στον περίβολο του Ιερού Ναού Κηροστάσιο.

 


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο