ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Ενημέρωση|

amnoerifia prwthΠληθαίνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα οι καταγγελίες για ανεξέλεγκτες «ελληνοποιήσεις» αμνοεριφίων και παραπλάνηση των Ελλήνων καταναλωτών, γεγονός που θέτει σε εφαρμογή σχέδιο δράσης που αφορά σε εντατικούς ελέγχους στον τομέα του κρέατος των αμνοεριφίων, στην αγορά όλης της χώρας. Στόχος των ελέγχων που ξεκινούν άμεσα, είναι η διασφάλιση της ποιότητας, της ασφάλειας των τροφίμων και η προστασία της δημόσιας υγείας όλων των καταναλωτών. Κανένα κρούσμα παράνομης “ελληνοποίησης” ή παραπλάνησης των καταναταλωτών δεν έχει εντοπιστεί, έως τώρα, στην αγορά του Δήμου Θέρμης, επισημαίνει με έμφαση ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος – Πρασίνου και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Στέλιος Γκιζάρης.


Ειδικότερα,  το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα διενεργούνται έλεγχοι σε ζώντα ζώα ενδοκοινοτικού εμπορίου και τρίτων χωρών, στα σφαγεία της χώρας, σε εγκεκριμένες εγκαταστάσεις επεξεργασίας κρεάτων και σε ψυκτικές εγκαταστάσεις, στους κύριους οδικούς άξονες και σε σημεία χονδρικής και λιανικής πώλησης. Να σημειωθεί ότι οι πρώτες περιπτώσεις ελληνοποίησης σφάγιων αμνών Ρουμανίας, εντοπίστηκαν να γίνονται από εταιρεία της Βόρειας Ελλάδας.

amnoerifia fwto kalhΑν και στο Δήμο Θέρμης, μέχρι τώρα, δεν έχουν εντοπιστεί τέτοια κρούσματα, με στόχο τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την προστασία του κάθε καταναλωτή, η Αντιδημαρχία Αγροτικής Ανάπτυξης θα βρίσκεται σε ετοιμότητα, ώστε να αποτραπεί οποιαδήποτε προσπάθεια παράνομης “ελληνοποίησης”. Παράλληλα, υπενθυμίζει προς όλους τους δημότες μας:

• Η αγορά και η φόρτωση κρεάτων σε μη επιτρεπόμενα μέσα μεταφοράς (Ι.Χ. φορτηγά κ.λ.π.) από πελάτες των επιχειρήσεων είναι παράνομη και η ευθύνη βαραίνει και τους προμηθευτές, οι οποίοι οφείλουν να ελέγχουν την καταλληλότητα του μεταφορικού μέσου.
• Απαιτείται αναγραφή σε όλα τα εμπορικά έγγραφα (δελτία αποστολής – τιμολόγια) της χώρας προέλευσης των κρεάτων με ευθύνη του αγοραστή και του πωλητή.
• Οι κρεοπώλες πρέπει να διαθέτουν βιβλιάρια υγείας σε ισχύ και βεβαίωση κρεοπώλη από τη Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος, αναρτημένη με την άδεια λειτουργίας του καταστήματος σε εμφανές σημείο.

Επίσης το καταναλωτικό κοινό του Δήμου μας θα πρέπει να φροντίζει:

• Να αγοράζει από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς.
• Να αγοράζει κρέας που είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες και όχι εκτός ψυγείου ή εκτεθειμένο σε σκόνη και μικρόβια.
• Να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου απ’ όπου προμηθεύεστε τρόφιμα.

amnoerifia fwto 1
• Να εξετάζει προσεκτικά την επισήμανση των προϊόντων.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε:
• Σφραγίδες- επισήμανση
• Για όλα τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής, όπως και για τα προερχόμενα από κοινοτικές χώρες, η σφραγίδα καταλληλότητας έχει χρώμα «τιρκουάζ» («λαμπρό κυανούν») ή ερυθρό «allura» και ωοειδές σχήμα.
• Τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες, ελληνικής ή όχι σφαγής, φέρουν υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμα καστανό, δηλαδή την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας και σφραγίδα ορθογωνίου παραλληλογράμμου, στο εσωτερικό της οποίας, επίσης, αναγράφεται το όνομα της τρίτης χώρας.
• Κάθε σφάγιο θα πρέπει υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του.
• Τα σπλάχνα, το συκώτι, οι πνεύμονες, η καρδιά, οι νεφροί, να μην φέρουν οζίδια και κύστες.
• Σε περίπτωση κατεψυγμένων, αυτά πρέπει να μην έχουν αποψυχθεί.
Σε κάθε περίπτωση οι δημότες μας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές τους και οπωσδήποτε να αποφεύγουν τους ανώνυμους και πλανόδιους μικροπωλητές, οι οποίοι δεν είναι εύκολο να ελεγχθούν. Στην περίπτωση δε που διαπιστώσουν διάθεση υποβαθμισμένων, ακατάλληλων, αλλοιωμένων τροφίμων ή πέσουν θύμα παραπλάνησης, θα πρέπει να απευθύνονται στον ΕΦΕΤ στο πενταψήφιο νούμερο 11717. Για κάθε επιπλέον πληροφορία οι δημότες μας μπορούν να επικοινωνούν με το αρμόδιο Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Θέρμης και το τηλέφωνο 2396330032.

 


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο