ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου|

foto1Στην επιμόρφωση του προσωπικού και την εφαρμογή νέων, καινοτόμων προγραμμάτων σε όλες τις δομές τους, και ιδιαιτέρως στον τομέα της προσχολικής αγωγής, δίνουν προτεραιότητα για το 2017 τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας – Φροντίδας και Προσχολικής Αγωγής του Δήμου Θέρμης.. Τα επιμορφωτικά σεμινάρια που έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται αφορούν την απόκτηση δεξιοτήτων του προσωπικού τόσο για την καλύτερη λειτουργία των δομών και την ασφάλεια των ωφελουμένων όσο και για την εφαρμογή νέων προγραμμάτων που αφορούν την εργοθεραπεία, την ταυτότητα των δύο φύλων και την ισότητα, την προσέγγιση ευαίσθητων ομάδων, την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση υλικών, τις μαθησιακές δυσκολίες και τον αυτισμό κ.α.

Ήδη, ολοκληρώθηκε κύκλος 5 συναντήσεων – συνεδριών που συνδιοργανώθηκε με το Κέντρο “ΕΛΠΙΔΑ” για τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, στον οποίο συμμετείχαν οι προϊσταμένες των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών του ΝΠΔΔΤην Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου, ολοκληρώθηκαν τα σεμινάρια για Α’ βοήθειες και  Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ), που διοργανώθηκαν σε συνεργασία με την ομάδα εθελοντών πολιτικής προστασίας Θέρμης και  παρακολούθησε το προσωπικό των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, καθώς και υπάλληλοι της διοίκησης. Στα σεμινάρια συμμετείχαν περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι. Παράλληλα ολοκληρώθηκαν, με την καθοδήγηση των ομάδων εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Βασιλικών, Θέρμης και Μϊκρας, οι ασκήσεις ετοιμότητας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, σε όλες της δομές του ΝΠΔΔ, με τη συμμετοχή όλου του προσωπικού και των φιλοξενούμενων παιδιών, εκπαίδευση που εντάχθηκε πλέον μόνιμα στο ετήσιο πρόγραμμα.

Τον Φεβρουάριο, εργαζόμενοι του ΚΔΑΠ – ΜΕΑ “Αγκαλιά-ζω” εκπαιδεύτηκαν ταχύρρυθμα από καθηγητές της Σχολής Μαθητείας ΟΑΕΔ στη Λακκιά, στη χρήση αργαλειών, ώστε να ξεκινήσει άμεσα αντίστοιχο πρόγραμμα εργοθεραπείας των φιλοξενούμενων παιδιών της δομής.

Τα στελέχη του τμήματος Κοινωνικής Πρόνοιας και οι κοινωνικοί λειτουργοί του ΝΠΔΔ παρακολούθησαν τον Ιανουάριο εκπαιδευτικό σεμινάριο για την προσέγγιση των ΡΟΜΑ και τις δυνατότητες εκπαίδευσης και επαγγελματικής ένταξης τους, που συνδιοργανώθηκε με την ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ α.ε. στο πλαίσιο του προγράμματος JUSTICE- PAL “Καταπολέμηση των διακρίσεων στον τομέα της εκπαίδευσης και της απασχόλησης στην ΕΕ”.

Επιπλέον, τα στελέχη του ίδιου τμήματος συμμετείχαν στις 3 Μαρτίου σε συνάντηση εργασίας με τίτλο “Δράσεις δικτύωσης και συνεργασίας μεταξύ φορέων και υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών: Καλές πρακτικές, προτάσεις για τοπικές πρωτοβουλίες”, που συνδιοργανώνουν το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) και το Κέντρο Ερευνών Θεμάτων Ισότητας (ΚΕΘΙ), όπου συμφωνήθηκε η ανάληψη πρωτοβουλιών του ΕΚΚΑ για περαιτέρω εκπαίδευση των κοινωνικών επιστημόνων.

Από την Τετάρτη 1 Μαρτίου, ξεκίνησε, σε συνεργασία με τον ΦΟΔΣΑ, κύκλος εκπαιδευτικών δράσεων για τα τμήματα των προνηπίων σε όλους τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, με θέμα την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση. Ο 1ος κύκλος θα ολοκληρωθεί στις 10 Μαρτίου και θα ακολουθήσει εκπαίδευση του προσωπικού για εφαρμογή συνεχών παρόμοιων δράσεων.

Την σκυτάλη θα πάρει, στις 3 Απριλίου, η συνεργασία με το ΑΠΘ και με επιστημονικά υπεύθυνη την καθ. Β. Δεληγιάννη – Κουϊμτζή για την ισότητα των δύο φύλων. Θα πραγματοποιηθούν αρχικά 3 εισηγήσεις της κας Δεληγιάννη – Κουϊμτζή με θέμα την ταυτότητα των φύλων και την ισότητα των δύο φίλων και το Σεπτέμβριο θα ακολουθήσει κύκλος εργαστηρίων βιωματικής εκπαίδευσης και πρακτικής άσκησης για τη μεθοδολογία ένταξης του θέματος στην Προσχολική Αγωγή, με την επιστημονική ομάδα συνεργατών της. Στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν 20 παιδαγωγοί των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών του ΝΠΔΔ.

Στη συνέχεια, θα υλοποιηθεί πρόγραμμα για τον έγκαιρο εντοπισμό, τη βέλτιστη αντιμετώπιση και τη συνεργασία με τους γονείς για τα περιστατικά μαθησιακών δυσκολιών και αυτισμού, με την υποστήριξη της Εταιρείας Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής Υγείας – Παράρτημα Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης και πρόγραμμα για τις διαπροσωπικές δεξιότητες, ως θεμέλιο της βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών στους παιδικούς σταθμούς, το οποίο θα παρακολουθήσουν 30 παιδαγωγοί και θα υλοποιηθεί με τη συνεργασία του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής του ΑΤΕΙΘ.

Τέλος, στον προγραμματισμό του έτους 2017 για τις δράσεις επιμόρφωσης εντάσσεται ένα πρόγραμμα για την ασφάλεια και υγιεινή των τροφίμων, που θα παρακολουθήσει το προσωπικό των μαγειρείων και το βοηθητικό προσωπικό των Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών, καθώς και το βοηθητικό προσωπικό του ΚΔΑΠ – ΜΕΑ.

 


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο