ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

Ενημέρωση, Δελτία Τύπου|

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Τhermi’s Youth Forum το διήμερο 21 και 22 Μαΐου 2022, στη Θέρμη, στις εγκαταστάσεις και υπό την Αιγίδα του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης. Αποτέλεσε, ένα χώρο δημοκρατίας και διαλόγου, όπου οι νέοι τόσο από τον Δήμο Θέρμης, όσο και από την υπόλοιπη Ελλάδα συζήτησαν για θέματα που τους αφορούν, αντάλλαξαν απόψεις και εμπειρίες και συντόνισαν τις δράσεις τους για περαιτέρω δικτύωση και συνεργασία μεταξύ των νέων.
Ειδικότερα, το Thermi’s Youth Forum ασχολήθηκε με τρεις θεματικές ενότητες που σχετίζονταν με την νεανική συμμετοχή. Η πρώτη αφορούσε την δικτύωση και συνεργασία των Δημοτικών Συμβουλίων Νέων. Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε πανελλήνια συνάντηση των εκπροσώπων όλων των ενεργών Δημοτικών Συμβουλίων Νέων, όπου συζήτησαν δημόσια για τις δράσεις τους, για τα προβλήματα με τα οποία κάθε συμβούλιο έχει έρθει αντιμέτωπο καθώς και για τη σχέση του με την τοπική κοινωνία. Μέσα από αυτές τις διαδικασίες επιβεβαιώθηκε η ανάγκη για περαιτέρω δικτύωση και συνεργασία μεταξύ των Συμβουλίων Νέων. Στο πλαίσιο του Thermi’s Youth Forum οριστικοποιήθηκε κείμενο μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των Δημοτικών Συμβουλίων Νέων, το οποίο συνδιαμορφώθηκε από όλους τους εκπροσώπους των Συμβουλίων νέων. Έτσι, τέθηκαν οι βάσεις για την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των νεολαίων της χώρας και πιο συγκεκριμένα των Συμβουλίων Νέων.


Παράλληλα, μία δεύτερη θεματική του Thermi’s Youth Forum, αποτέλεσαν τα μαθητικά συμβούλια. Εκεί εκπρόσωποι από κάθε δεκαπενταμελές συμβούλιο των γυμνασίων και των λυκείων του Δήμου Θέρμης συζήτησαν μεταξύ τους, με κεντρικό θέμα, τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα μαθητικά συμβούλια στη νεανική συμμετοχή και στη ανάπτυξη ενεργών πολιτών. Τα αποτελέσματα αυτών των συζητήσεων, ανέδειξαν την ανάγκη επαναπροσέγγισης των μαθητικών κοινοτήτων και ενεργοποίησής τους, ως προς την πολιτική συμμετοχή. Τέλος, έκαναν κατανοητό σε όλα τα μέλη των Συμβουλίων Νέων από την Ελλάδα που παρακολούθησαν τη συζήτηση την ανάγκη να προσεγγίσουν, να επικοινωνήσουν με τους μαθητές, κάτι που αποτελεί βασική βούληση του Συμβουλίου Νέων Δήμου Θέρμης και το επιδιώκει δυναμικά παρά τις αντιξοότητες αλλά και τα εμπόδια που συναντά.
Τέλος, πραγματοποιήθηκαν εισηγήσεις, αλλά και βιωματικά εργαστήρια τόσο από νέους και νέες που εξειδικεύονται πάνω σε αυτά όπως είναι η κλιματική κρίση, η έμφυλη βία, ο ρατσισμός, τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας ως μία ευκαιρία ανάδειξης των δυνατοτήτων της νεολαίας.

Εν κατακλείδι, το Thermi’s Youth Forum αποτέλεσε ένα σημείο αναφοράς για την ιστορία, την πορεία και το μέλλον του θεσμού του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων στην Ελλάδα. Παράλληλα, επιβεβαίωσε τη βούληση του Συμβουλίου Νέων Δήμου Θέρμης να προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ των υπαρχόντων Συμβουλίων Νέων, έτσι ώστε όλοι οι εκπρόσωποι να καθίσουν και να συζητήσουν για τα θέματα που τους αφορούν, όπως και έγινε. Βασική φράση του forum ήταν «μιλάμε με την νεολαία και όχι για την νεολαία» όπως και πιστεύουμε πως έγινε!


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο