ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Ενημέρωση|

nana papadakh fwtoΤο δικό της ξεχωριστό μήνυμα, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, σήμερα 8 Μαρτίου, στέλνει η Πρόεδρος της  Δημοτικής Κοινωφελούς  Επιχείρησης Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αθηνά Παπαδάκη, με ιδιαίτερες αναφορές στις ρίζες της σημαντικής αυτής γιορτής που εντοπίζονται στις διαμαρτυρίες των γυναικών στις αρχές του εικοστού αιώνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, για τη βελτίωση της κοινωνικής και εργασιακής τους θέσης και την κατοχύρωση δικαιωμάτων τους.

Η «ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ» καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα το 1977 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Δεν είναι μία γιορτή, μία ημέρα για «χρόνια πολλά» και ροζ διαδικτυακές καρδούλες. Είναι μια ημέρα εφάμιλλη της εργατικής πρωτομαγιάς, που μάλιστα ως εξέγερση προηγήθηκε πολύ αυτής, διότι αν και οι γυναίκες ανήκαν στο ανθρώπινο είδος, επί αιώνες δεν αντιμετωπίζονταν έτσι στη δουλειά, στο σπίτι, στον κοινωνικό βίο.

Όλα ξεκίνησαν όταν το Μάρτιο του 1857, γυναίκες εργαζόμενες στην κλωστοϋφαντουργεία της Αμερικής διαμαρτυρήθηκαν για τις άθλιες εργασιακές τους συνθήκες. Πρώτος ταξικός και συγχρόνως φυλετικός αγώνας, που δυστυχώς πνίγηκε στο αίμα.
Τα πρώτα συνδικάτα του Σικάγο εξεγέρθηκαν δέκα χρόνια αργότερα, το Μάϊο του 1886. Από τότε οι γυναίκες συνέχισαν άλλοτε αιματηρές και άλλοτε ειρηνικές επαναστάσεις, καταφέρνοντας το 1946 στον Ο.Η.Ε. να ιδρυθεί Επιτροπή για τη θέση της γυναίκας και το 1948 να συμπεριληφθεί στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών η Αρχή της Ισότητας των δύο φύλων. Το 1951 ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας δέχεται την σύμβαση για ίση αμοιβή, για ίσης αξίας εργασία.

Οι προσπάθειες των γυναικών, οι αγώνες, τα χρόνια εκείνα, τα χρόνια που ζούμε αλλά και οι προσπάθειες που θα γίνουν μετέπειτα, δεν πρέπει να μας αφήνουν αδιάφορους.
Έτσι λοιπόν, η 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, είναι ημέρα τιμής, ημέρα περισυλλογής και απολογισμού των αγώνων των γυναικών.

Η γυναίκα στην οικογένεια, στην εργασία και στους κοινωνικούς μαζικούς χώρους, αποτελεί σήμερα αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής δημοκρατίας.
Η γυναίκα είναι μητέρα, σύζυγος, σύντροφος, συμπαραστάτης και ενεργό κομμάτι της κοινωνίας, όπου εργάζεται μέσα και έξω από το σπίτι, αναλαμβάνει επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, διακρίνεται στο χώρο της επιστήμης, της έρευνας, της νέας γνώσης, συνεισφέρει στο οικογενειακό εισόδημα, έχει οικονομική αυτοτέλεια, μετέχει ενεργά στα κοινά, στην πολιτική.

Πριν αρχίσουμε να συζητάμε για το χρέος της πολιτείας, ας αναλογιστούμε ως γυναίκες τη δική μας ευθύνη. Να θέτουμε την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ της ΓΥΝΑΙΚΑΣ στο επίπεδο που της αρμόζει, ως μία ημέρα τιμής και μνήμης, αλλά και ως ημέρα προγραμματισμού για νέους αγώνες και νέες κατακτήσεις. Οι γυναίκες είμαστε συνθετικές. Στόχος μας δεν είναι να διαχωριστούμε από το άλλο φύλο, όπως πολλές φορές έχει παρερμηνευτεί ακούσια ή εκούσια, αλλά να αποτελούμε ισότιμο και ισάξιο κομμάτι σε όλους τους τομείς της κοινωνικής, οικονομικής, οικογενειακής ζωής.

Μιας και είναι ημέρα περισυλλογής και σκέψης ας έχουμε στο μυαλό μας και φέτος της γυναίκα της Συρίας, που βλέπει τη χώρα της να καταστρέφεται, τα παιδιά της να σφαγιάζονται και η ίδια και η οικογένεια της να εκδιώχνεται βίαια από την πατρίδα της.

 


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο