ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

Ανακοινώσεις|

lyssaΣτο πλαίσιο αντιμετώπισης της λύσσας η Δ/νση Κτηνιατρικής ξεκίνησε τον εμβολιασμό των κόκκινων αλεπούδων από το στόμα. Ο εμβολιασμός πραγματοποιείται από αέρος με τη ρίψη εμβολίων-δολωμάτων, με σκοπό την κατανάλωσή τους από τις αλεπούδες και κατά συνέπεια την ανοσοποίησή τους κατά της λύσσας. Με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα του ΥΠ.Α.Α.&Τ., οι πτήσεις για τις ρίψεις των εμβολιακών δολωμάτων, οι οποίες πραγματοποιούνται από ώρα 08:00’ έως 18:00’ περίπου, ξεκίνησαν την 1η Απριλίου και θα ολοκληρωθούν τον Μάιο 2016.
Το πρόγραμμα των πτήσεων, μπορεί να αλλάζει ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες ή λόγω ενδεχόμενων προβλημάτων στους αερολιμένες. Ήδη στις 4, 5 και 6 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν πτήσεις στην Π.Κ.Μ., αν και αυτές είχαν προγραμματισθεί για τον Μάιο.

 Με στόχο την προστασία της Δημόσιας Υγείας και λόγω της σοβαρότητας της νόσου υπενθυμίζουμε τα μέτρα διαχείρισης των εμβολιακών δολωμάτων:

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Να αποφεύγεται η επαφή με τα εμβόλια-δολώματα και ειδικά με γυμνά χέρια.
-Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης βρει ένα τέτοιο εμβόλιο-δόλωμα, δεν θα πρέπει να το ακουμπήσει ή να το πατήσει, ενώ αν χρειασθεί να το πιάσει π.χ. για να το απομακρύνει σε κάποιο πιο δύσβατο μέρος, θα πρέπει να το κάνει φορώντας γάντια μιας χρήσης ή πιάνοντας το δόλωμα με μια πλαστική σακούλα.
-Εάν κάποιος σκύλος (κυνηγού, κτηνοτρόφου ή άλλου πολίτη) έχει προσλάβει το δόλωμα στο στόμα του, ο ιδιοκτήτης δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να προσπαθήσει να το απομακρύνει αλλά να προτρέψει το σκύλο να το αφήσει. Στην περίπτωση που ο σκύλος προσέλαβε το εμβόλιο-δόλωμα ή όταν υπάρχει η παραμικρή υποψία γι’ αυτό, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει, φορώντας γάντια, να προσπαθήσει να πλύνει την εξωτερική επιφάνεια του στόματος του ζώου με νερό και σαπούνι. Εάν ο σκύλος καταπιεί το δόλωμα ή υπάρχει υποψία ότι το προσέλαβε, ο ιδιοκτήτης και τα μέλη της οικογένειάς του δεν θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με το ζώο (σάλιο ή σημεία του σώματός του που ενδεχόμενα έχει γλείψει όπως τρίχωμα, περιοχές γύρω από το στόμα, κ.τ.λ.), με γυμνά χέρια, για τουλάχιστον μία ημέρα.
-Σε περίπτωση επαφής με το εμβόλιο-δόλωμα με γυμνά χέρια, ο πολίτης θα πρέπει να μεταβεί άμεσα σε μονάδα Υγείας.

 

Γενικό Φυλλάδιο για τη Λύσσα

Φυλλάδιο για τα Παιδιά για τη Λύσσα

 


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο