ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

Ενημέρωση, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου|

Συζητήθηκε χθες, Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου, στη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης το σχέδιο προϋπολογισμού του δήμου Θέρμης για το έτος 2022. Η συνεδρίαση της ΔΕΔ έγινε με φυσική παρουσία, στον ανοιχτό χώρο του θερινού κινηματογράφου “Θερμαΐς”, τηρώντας όλους τους προβλεπόμενους υγειονομικούς περιορισμούς. Το σχέδιο προϋπολογισμού, το ύψος του οποίου ανέρχεται περίπου στα εξήντα εκατομμύρια ευρώ, παρουσίασε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών Απόστολος Τσολάκης.

Όπως είπε ο αντιδήμαρχος, πρώτη προτεραιότητα για το δήμο Θέρμης παραμένει η ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής. Παρότι, όπως εξήγησε, λόγω της πανδημίας τα ίδια έσοδα του δήμου έχουν μειωθεί σημαντικά, οι δαπάνες οι οποίες προβλέπονται για την κοινωνική πολιτική για το έτος 2022 θα είναι αυξημένες, προκειμένου να συνεχιστεί η στήριξη των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων. Το ύψος των κονδυλίων για την κοινωνική πολιτική ανέρχονται περίπου στα πέντε εκατομμύρια ευρώ.

Λόγω της μείωσης των ίδιων εσόδων, επιλογή του δήμου είναι η αξιοποίηση κάθε χρηματοδοτικού εργαλείου προκειμένου να υλοποιηθούν τα έργα τα οποία έχουν περιληφθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2022. Έτσι, στο σχέδιο προϋπολογισμού έχουν περιληφθεί έσοδα από προγράμματα όπως ο “Φιλόδημος” και ο “Αντώνης Τρίτσης”, ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, για την υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής. Επίσης, αρκετοί πόροι θα εισρεύσουν μέσω των προγραμματικών συμβάσεων με άλλους φορείς, όπως για παράδειγμα η προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ύψους περίπου 2,5 εκατ. ευρώ, για την αποκατάσταση της οδού Περικλέους η οποία συνδέει τον Τρίλοφο με το Πλαγιάρι.

Σημαντικοί πόροι από διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα, καθώς και από ίδια έσοδα του δήμου, διατίθενται για την υλοποίηση έργων της ΔΕΥΑΘ (δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης και ομβρίων), την ενίσχυση νευραλγικών τομέων του δήμου, όπως αυτός της Πολιτικής Προστασίας, έργων προστασίας του περιβάλλοντος (διαχείριση υπολειμμάτων εξυγιαντικής υλοτομίας, κατοχύρωση της δημοτικής περιουσίας μέσω της διαδικασίας κύρωσης των δασικών χαρτών), βελτίωση της καθημερινότητας (ενίσχυση του εξοπλισμού του τομέα Καθαριότητας με νέα απορριμματοφόρα, νέους κάδους κ.λπ., περαιτέρω βελτίωση της δημοτικής συγκοινωνίας κ.ά.), εκπόνηση νέων μελετών με σκοπό ωρίμανση και άλλων αναγκαίων έργων κ.ο.κ.

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος τονίζει ότι “ο δήμος μας περιλαμβάνεται μεταξύ των δεκαπέντε πρώτων πανελλαδικά με τις μεγαλύτερες απώλειες εσόδων λόγω της πανδημίας. Παρόλα αυτά, συντάσσουμε ένα φιλόδοξο, αλλά ρεαλιστικό προϋπολογισμό, έχοντας ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία των συμπολιτών μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Γι’ αυτό, παρά τη μείωση των εσόδων μας, αυξάνουμε τα κονδύλια που θα διατεθούν για την κοινωνική πολιτική. Παράλληλα, αξιοποιούμε και το τελευταίο ευρώ, από κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο προκειμένου να υλοποιήσουμε το τεχνικό μας πρόγραμμα, αλλά και για να ετοιμάσουμε το έδαφος, με νέες μελέτες, για την υλοποίηση των επόμενων έργων”.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο