Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Ενημέρωση|

afissa galaΚάθε Αύγουστο, στην Περιστερά διοργανώνεται η γιορτή Γάλακτος. Μια εκδήλωση, που έχει σκοπό να τιμήσει την κτηνοτροφία και τους κτηνοτρόφους. Γυναίκες του χωριού, σε συνεργασία με τις γυναίκες των κτηνοτρόφων, ετοιμάζουν διάφορα εδέσματα που έχουν σχέση με το γάλα, όπως τυρόπιτες, γαλατόπιτες, γαλακτομπούρεκα, τραχανά, γιαούρτι, ρυζόγαλα και το παραδοσιακό κατίκι. Φυσικά, όλα αυτά γίνονται με συνοδεία ορχήστρας και παραδοσιακών χορών. Φέτος στην παραδοσιακή γιορτή της Περιστεράς με τα περίφημα γαλακτοκομικά προϊόντα τις γαστρονομικές παρουσιάσεις και τα χορευτικά παραδοσιακά σύνολα θα πάρουν μέρος:
ο Πολιτιστικός Σύλλογος Περιστεράς.
ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Ποντισμένου Σερρών
ο Χορευτικός Όμιλος Γαλάτιστας
ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Χοροστάσι Θεσσαλονίκης» και
ο Σύλλογος Βλάχων Ευκαρπίας «Το Άγιο Πνεύμα».

gala 1

Η Περιστερά είναι ένα μικρό ορεινό χωριό στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης, που φημίζεται για την σπανία ομορφιά  του , το άριστο κλίμα του και τα αξιόλογα μνημεία που διαθέτει , αποτελεί τοπική κοινότητα στο νέο Δήμο Θέρμης και απέχει 30’ από τη Θεσσαλονίκη.
Στην Περιστερά υπάρχει η Ιερά Μονή του Αγίου Ανδρέα που κτίστηκε το 873 μ.χ από τον Όσιο Ευθύμιο.
Η εκκλησιά αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μνημεία Βυζαντινής αρχιτεκτονικής
και  θεωρείται μια από τις παλαιότερες στα Βαλκάνια.

gala 2gala 4gala 3
Στην περιοχή λειτουργούν δύο επισκέψιμα παλαιοημερολογίτικα μοναστήρια, η Μονή Αδελφόθεου (ανδρικό) και η Μονή Παντανάσσης (γυναικείο).
Υπάρχουν αρκετά ξωκλήσια: του Αγίου Γεωργίου, με το όμορφο αλσύλλιο, της Μεταμόρφωσης του Κυρίου και της Αγίας Τριάδας.
Η Περιστερά είναι ένας παλιός οικισμός, ο οποίος το 964 μ.Χ. παραχωρήθηκε στη Μονή Μεγίστης Λαύρας. Το περπάτημα στα ανηφορικά στενοσόκακα αποκαλύπτει ενδιαφέροντα δείγματα μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής.
Η ονομασία του χωριού προήλθε λόγω της τοποθεσίας του, επειδή είναι ψηλά.
Μια άλλη ερμηνεία αναφέρει ότι το όνομα προήλθε από το γεγονός ότι το χωριό το βραδύ  που ανάβουν τα φώτα μοιάζει με περιστέρι που ανοίγει τα φτερά του.
Το χωριό εξάγει προϊόντα κρέατος, διάφορα φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά προϊόντα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος.
Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν το γάλα ιερή τροφή γιατί ο Δίας, κυνηγημένος από τον πατέρα του Κρόνο, κρύφτηκε με τη βοήθεια της μητέρας του Ρέας και τράφηκε με το γάλα της ιερής κατσίκας Αμάλθειας. Επιπλέον, ο Δίας προκειμένου να θρέψει το γιο του Ηρακλή με θεϊκό γάλα ώστε να γίνει αθάνατος, προκάλεσε κατάκλιση του ουρανού από γάλα και έτσι γέμισε ο ουρανός με γαλαξίες ( milky way) .

 


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο