ampeli 2Μέχρι τις 20 Μαΐου 2018 μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους οι αμπελουργοί για το νέο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που επιδοτεί την εκρίζωση, την αναφύτευση και τη βελτίωση των τεχνικών διαχείρισης των αμπελώνων. Πρόκειται για ένα σημαντικό πρόγραμμα, το οποίο καλύπτει: Εκρίζωση και προστασία εδάφους-αναφύτευση αμπελιών οινοποιήσιμων ποικιλιών νόμιμα ταξινομημένων στο ίδιο ή σε άλλο αγροτεμάχιο με την ίδια ή άλλη ποικιλία από τις συνιστώμενες και επιτρεπόμενες ποικιλίες.  Όπως σημειώνει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πρασίνου – Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Στέλιος Γκιζάρης, οι αμπελουργοί του Σχολαρίου και του Νέου Ρυσίου θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πρόκειται για ένα σημαντικό πρόγραμμα επιδότησης που θα δώσει στον κάθε παραγωγό μεγάλη ενίσχυση και για κάθε δράση.


Αναλυτικότερα, για εκρίζωση και απώλεια εισοδήματος 841 ευρώ ανά στρέμμα, για φύτευση αμπελώνων 615 ευρώ ανά στρέμμα, για επανεμβολιασμό 725 ευρώ ανά στρέμμα και για υποστύλωση 390 ευρώ ανά στρέμμα. Μάλιστα, ένα παλιό αμπέλι που εκριζώνεται και ξαναφυτεύεται μαζί με την υποστύλωση του θα λάβει ενίσχυση ανά στρέμμα που φτάνει τα 1.846 ευρώ ανά στρέμμα. Ενώ αμπέλι που μόνο φυτεύεται και υποστυλώνεται θα λάβει ενίσχυση 1.005 ευρώ ανά στρέμμα.
ampeli 1Σε ότι αφορά τη φύτευση αμπελώνων δικαιούχοι είναι : οι κάτοχοι δικαιωμάτων φύτευσης προερχόμενων από το εθνικό αποθεματικό πριν το 2016, θα μπορούν να λάβουν στήριξη μέχρι το οικονομικό έτος 2018, ανεξάρτητα εάν η διάρκεια ισχύος της άδειας επεκτείνεται πέραν της ημερομηνίας αυτής.
Επίσης, οι κάτοχοι αδειών φύτευσης από μετατροπή σύμφωνα με την ΥΑ 3535/96221/07-09-2015, οι κάτοχοι αδειών αναφύτευσης που έχουν παραχωρηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2016 σύμφωνα με το άρθρο 66 του ΚΑΝ (ΕΕ) αριθ. 1308/2013.
Στον τομέα του επανεμβολιασμού προβλέπεται:
Βελτίωση τεχνικών διαχείρισης (Υποστύλωση, κατασκευή αναβαθμίδων)
Οι άδειες για νέες αμπελοφυτεύσεις που χορηγήθηκαν από το έτος 2016 και έπειτα ΔΕΝ είναι επιλέξιμες για καμία δράση, ενώ αξίζει να σημειωθούν και οι ειδικές περιπτώσεις όπως: οι εκτάσεις με ποικιλίες «ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ» και «ΝΕΓΚΟΣΚΑ», οι οποίες συμμετέχουν στον οίνο «ΠΟΠ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ» και δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα για τις δράσεις «Εκρίζωση – Αναφύτευση με άλλη ποικιλία» και «Επανεμβολιασμός» για λόγους προστασίας και διαφύλαξης της αμπελουργικής φυσιογνωμίας της Ζώνης.
Για περισσότερες πληροφορίες, καθώς και για τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα πρέπει να καταθέσουν οι αμπελουργοί του Δήμου Θέρμης μπορούν να απευθύνονται στο γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου και το τηλέφωνο 2396330032.

 


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο