ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

Ενημέρωση, Ανακοινώσεις|

Κατά την τελευταία συνεδρίασή του το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θέρμης έλαβε κατά πλειοψηφία, απόφαση με την οποία εκφράζει την αντίθεσή του στην υπαγωγή των Φορέων Διαχείρισης του νερού (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΥΑ, ΔΗΜΟΙ) στον έλεγχο και την εποπτεία της νέας Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (πρώην Ρ.Α.Ε.). Συγκεκριμένα, το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου έχει ως εξής:
“Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θέρμης εκφράζει την εναντίωση του στην υπαγωγή των Φορέων Διαχείρισης του νερού (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΥΑ, ΔΗΜΟΙ) στον έλεγχο και την εποπτεία της νέας Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (πρώην Ρ.Α.Ε.). Εννιά χρόνια μετά το εμβληματικό δημοψήφισμα του 2014 κατά της ιδιωτικοποίησης των φορέων διαχείρισης του νερού, ουσιαστικά κατά της πώλησης του νερού και την πρωταγωνιστική θέση που έλαβε ο Δήμος Θέρμης στις κινητοποιήσεις σε πανελλαδικό επίπεδο, μετά από δικαστικές αποφάσεις που δικαίωναν όλη αυτή την δικαιολογημένη αντίδραση, επανήλθε στο προσκήνιο δια νόμου το θέμα με την «απελευθέρωση» της αγοράς του νερού, κατά τα πρότυπα της ενέργειας. Με πρόσχημα την προστασία της ποιότητας των υδάτινων πόρων, προωθείται από την Κυβέρνηση ο έλεγχος της ζήτησης των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού και όχι η αύξηση τους με κατάλληλα έργα! Αυτό γίνεται με τη σύσταση μιας νέας αρχής, που ο ρόλος της είναι παρεμβατικός εκεί όπου τα προϊόντα στην αγορά είναι ανταγωνιστικά, όπως π.χ. η ενέργεια και εκεί όπου συγκρούονται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Στην περίπτωση του νερού δεν τίθεται τέτοιο θέμα.
Ο νόμος που προώθησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος συνιστά, κατά τα φαινόμενα, άκρως αρνητική θεσμική εξέλιξη για τον τομέα παροχής υπηρεσιών ύδατος συνεπώς και για την αυτοδιοίκηση α΄ βαθμού, που έχει την ευθύνη της διαχείρισης του νερού στα διοικητικά της όρια.
Δημιουργείται έντονη ανησυχία, αλλά και υποψία ότι με τη θέσπιση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.), σχεδιάζονται παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν στην ιδιωτικοποίηση των Φορέων Διαχείρισης του νερού στη χώρα και μάλιστα σε αντίθεση με τις αποφάσεις του ΣτΕ.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Θέρμης:
– Διατρανώνει την αταλάντευτη θέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που σύσσωμη εκφράζει τη βούληση της για διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού και την αποτροπή ιδιωτικοποίησης του.
– Δηλώνει την αντίθεσή του και εκφράζει την οργή του στην πορεία απαξίωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης, που μέχρι σήμερα, ήταν το πλέον επιτυχημένο μοντέλο ελέγχου και εποπτείας των υπηρεσιών διαχείρισης του νερού. Δεν αρνείται τον έλεγχο και την εποπτεία των φορέων διαχείρισης νερού από την πολιτεία. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω διοικητικών δομών και υπηρεσιών του αρμόδιου Υπουργείου.
– Ζητά την εκτέλεση των 190 και 191/2022 αποφάσεων του ΣτΕ για την επιστροφή στο Δημόσιο του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, που δόθηκαν ως περιουσία του Δημοσίου σε εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών.
– Αντιδρά στην εφαρμογή του νέου νόμου και τη δημιουργία της Ρ.Α.Α.Ε.Υ. Ζητά την κατάργηση του νόμου.
– Απαιτεί την χρηματοδότηση των ΔΕΥΑ και των Δήμων, για την κάλυψη της αύξησης του ενεργειακού κόστους και την ενίσχυσή τους με προσωπικό.
– Προωθεί τις διαδικασίες ενημέρωσης των δημοτών για τις εξελίξεις.
– Στηρίζει τον αγώνα του Σωματείου Εργαζομένων ΕΥΑΘ και δίνει το ‘παρών’ στην ανοικτή συναυλία που διοργανώνει την Κυριακή 2 Απριλίου 2023 στις 18.00, στην Πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη.
– Καλούμε τους δημότες και κατοίκους του Δήμου να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.
Το νερό είναι δημόσιο αγαθό!
Η χρήση αυτού με επάρκεια και ποιότητα έχει Δημόσιο χαρακτήρα.
Η ευθύνη αξιοποίησης του νερού είναι Εθνικό καθήκον.

Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο