ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για την πραγματοποίηση του 2ου Φεστιβάλ Αιγοπρόβειου Κρέατος και Τοπικών Προϊόντων το οποίο θα διεξαχθεί στην πλατεία Χάνια Βασιλικών στις 20 Νοεμβρίου 2022, ημέρα Κυριακή και ώρα 11.30 π.μ. Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Ένωσης Επαγγελματιών και Εμπόρων Βασιλικών, της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών και τη στήριξη του δήμου Θέρμης, της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, της ΔΕΠΠΑΘ, του Σωματείου Κρεοπωλών Νομού Θεσσαλονίκης και των αντίστοιχων Ενώσεων Επαγγελματιών και Εμπόρων Θέρμης και Μίκρας.

Έπειτα από δύο χρόνια αποχής λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων η σημαντική διοργάνωση του Φεστιβάλ Αίγειου, Πρόβειου Κρέατος και Τοπικών Προϊόντων, που αποτελεί πλέον θεσμό για το δήμο Θέρμης, στοχεύει στη δημιουργία υποδομών και προϋποθέσεων για την αποτελεσματικότερη μελλοντική σύμπραξη όλων όσων εμπλέκονται στην αλυσίδα παραγωγής του αίγειου και πρόβειου κρέατος καθώς και των τοπικών προϊόντων της περιοχής.

Βασική προτεραιότητα του θεσμού αποτελεί η οργανωμένη και ουσιαστική προβολή και ανάδειξη των τοπικών προϊόντων Βασιλικών, αποφέροντας προστιθέμενη αξία για την περιοχή και συμβολή στην οικονομική της ανάπτυξη.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παραδοσιακές μαγειρικές κατασκευές με βάση το αιγοπρόβειο από φορείς και συλλόγους όπως ο Πρότυπος Γυναικείος Συνεταιρισμός Γυναικών Αγίου Αντωνίου, το Κ.Α.Π.Η Βασιλικών, ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Νομού Θεσσαλονίκης «Η ΕΝΩΣΗ», ο Σύλλογος Μανδριτσιωτών Θρακιωτών Θέρμης, ο Σύλλογος Σερραίων κατοίκων δήμου Θέρμης, ο Σύλλογος Γυναικών Περιστεράς «Η ΕΡΑΤΩ» και ο Σύλλογος φίλων κρητικής παράδοσης «ΞΑΣΤΕΡΙΑ».

Ειδικότερα για το ΛΑΧΟΣΥΒΑ οι γυναίκες του  Κ.Α.Π.Η Βασιλικών θα παρουσιάσουν το ξακουστό «Βουλοτό», η ΕΝΩΣΗ Σαρακατσαναίων Ν. Θεσσαλονίκης θα επιμεληθεί «κατσίκι στο γάστρο» και τυρόπιτα και σπανακόπιτα με προϊόντα Βασιλικών, τα μέλη του Συλλόγου Μανδριτσιωτών Θρακιωτών Θέρμης θα ετοιμάσουν Γιουβέτσι με ρύζι, για το Σύλλογος Ποντίων Αγ. Αντωνίου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» οι γυναίκες του Γυναικείου Συνεταιρισμού Αγίου Αντωνίου θα προσφέρουν σε όλους το ξακουστό ¨Περέκ¨, ο Σύλλογος Σερραίων κατοίκων Θέρμης θα παρασκευάσει Γίδα με κριθαράκι ο Σύλλογος Γυναικών Περιστεράς «Η ΕΡΑΤΩ» θα επιμεληθεί νοστιμιές παράδοσης όπως τη γίδα με τη μελιτζάνα Βασιλικών και το παραδοσιακό Γιουβέτσι Περιστεράς με Αιγοπρόβειο κρέας, ενώ τέλος ο Σύλλογος Φίλων Κρητικής παράδοσης «ΞΑΣΤΕΡΙΑ» θα μας γνωρίσει με το περίφημο «Αντικριστό Κρήτης». 

Γαστρονομική πανδαισία με νοστιμιές από την Κρήτη έως τη Θράκη στο 2ο Φεστιβάλ Αιγοπρόβειου Κρέατος και Τοπικών προϊόντων Βασιλικών την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022.  

Επίσης διακεκριμένοι σεφ θα παρουσιάσουν εδέσματα μαγειρεμένα με βάση το Αιγοπρόβειο κρέας, προσφορά των κτηνοτρόφων της περιοχής και του Σωματείου Κρεοπωλών Νομού Θεσσαλονίκης το οποίο θα παρουσιάσει την κρεατοτεχνία με νέες κοπές.

Συγκεκριμένα, αλλεπάλληλα ραντεβού με εμβληματικές φιγούρες του γαστρονομικού στερεώματος της Βόρειας Ελλάδας αλλά και του τόπου μας, μας επιφυλάσσει την Κυριακή 20 Νοεμβρίου το 2ο Φεστιβάλ Αιγοπρόβειου Κρέατος και Τοπικών Προϊόντων Βασιλικών.
Οι δημιουργικοί μας και ταλαντούχοι Σεφ θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό παρουσιάζοντας συνταγές με βάση το Αιγοπρόβειο Κρέας των Βασιλικών.
Συγκεκριμένα το 2ο Φεστιβάλ θα τιμήσουν με την παρουσία τους οι Καθηγητές Σεφ Σοφία Γεωργακάκη, Γιάννης Αγγελούδας, Νίκος Σεργιάννης και Σοφία Ουργατζίδου.
Ο Εκπρόσωπος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος στην Βόρειο Ελλάδα και ιδιοκτήτης του Κιλικίου ΚΑΠΗ Θέρμης Σάκης Τζαγκατζής και ο Μάγειρας Α΄ Φάνης Ιωάννου.
Μία σημαντική επίσης ομιλία θα παρουσιάσει σε όλους η Δρ. Δέσποινα Καρατοσίδη του Ινστιτούτου Ζωικής Παραγωγής του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ .με αντικείμενο ¨Διατροφή Παραγωγικών Ζώων και ποιότητα Ζωοκομικών Προϊόντων στο πλαίσιο διεξαγωγής του 2ου Φεστιβάλ Αιγοπρόβειου Κρέατος και Τοπικών Προϊόντων Βασιλικών.
Τίτλος της ομιλίας της κ. Καρατοσίδη είναι ” ο ρόλος και η αξία του αιγοπρόβειου κρέατος στις νέες προκλήσεις της κτηνοτροφίας”.

Τέλος, οι  πολιτιστικοί σύλλογοι θα πάρουν μέρος στις παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών και θα τους συνοδεύει ορχήστρα δημοτικών τραγουδιών, με τη συμμετοχή ποντιακής και κρητικής λύρας.

Την διεξαγωγή του 2ου Φεστιβάλ Αιγοπρόβειου κρέατος και Τοπικών Προϊόντων θα υποστηρίξει η Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας Βασιλικών.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του τριημέρου έχει ως εξής:

1. Επίδειξη  παραδοσιακών μαγειρικών κατασκευών με βάση το Αίγειο και Πρόβειο κρέας από τους συμμετέχοντες Συλλόγους:

· Κ.Α.Π.Η Βασιλικών 12:30

· ΕΝΩΣΗ Σαρακατσαναίων Ν. Θεσσαλονίκης  12:45

· Σύλλογος Μανδριτσιωτών Θρακιωτών Θέρμης 13:00

· Σύλλογος Ποντίων Αγ. Αντωνίου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» 13:15

· Σύλλογος Σερραίων κατοίκων Θέρμης 13:30

· Σύλλογος Γυναικών Περιστεράς «Η ΕΡΑΤΩ» 13:45

· Σύλλογος Φίλων Κρητικής παράδοσης «ΞΑΣΤΕΡΙΑ» 14:00

2. Παρουσίαση  ειδικών κοπών Αιγοπρόβειου κρέατος με τη λογική STREET FOOD, καθώς και μαγειρικών συνταγών από το Σωματείο Κρεοπωλών Νομού Θεσσαλονίκης 14:15

3. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα γίνει διανομή όλων των παραδοσιακών εδεσμάτων, STREET FOOD, παραδοσιακό ψωμί Βασιλικών και τοπικό ζεστό κρασί σε όλους τους παρευρισκόμενους.

4. Με την ολοκλήρωση των μαγειρικών κατασκευών θα ακολουθήσει η έναρξη των χορευτικών των Συλλόγων με την ακόλουθη σειρά:

· Λαογραφικός Χορευτικός Σύλλογος Βασιλικών 15:15

· Ένωση Σαρακατσαναίων Ν. Θεσσαλονίκης 15:30

· Σύλλογος Μανδριτσιωτών Θρακιωτών Θέρμης 15:45

· Σύλλογος Ποντίων Αγίου  Αντωνίου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» 16:00

· Σύλλογος Σερραίων κατοίκων Θέρμης 16:15

· Σύλλογος Φίλων Κρητικής παράδοσης «ΞΑΣΤΕΡΙΑ» Θέρμης 16:30


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο