ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Ενημέρωση|

vravefsi TsolakhsΤιμητική διάκριση Καλής Πρακτικής στον τομέα των Νέων Τεχνολογιών, απέσπασε ο Δήμος Θέρμης , στο πλαίσιο εκδήλωσης του Συμβουλίου της Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε στις 15 Μαΐου 2017 στη Χερσόνησο της Κρήτης, όπου ο Δήμος Θέρμης εκπροσωπήθηκε από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών και  Υπηρεσιών Δόμησης Απόστολο Τσολάκη. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης  αναδείχθηκαν οι πρωτοπόρες και καινοτόμες καλές πρακτικές των Δήμων της Ελλάδας .

Το Πρόγραμμα Ανάδειξης Καλών Πρακτικών στους Ελληνικούς Δήμους αποτελεί μια συστηματική μέθοδο, κατά την οποία οι καλές πρακτικές σε συγκεκριμένα θεματικά πεδία εντοπίζονται, αναδεικνύονται και διαχέονται σε άλλους Δήμους. Το Πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί από το Κέντρο Τεχνογνωσίας για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Συμβουλίου της Ευρώπης για να αναδεικνύει τους Δήμους, που έχουν εφαρμόσει επιτυχημένες πρωτοβουλίες ή πρότυπα σχέδια σε βασικούς τομείς της δραστηριότητάς τους, με σημαντικό αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία.

baner vravefsis kalhs praktikhsΤο Πρόγραμμα,  υλοποιείται για πρώτη φορά, στο πλαίσιο συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης με το Ελληνικό Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Τη διοργάνωση υποστηρίζει η Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) και το Ινστιτούτο Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ). Στόχος του Προγράμματος είναι ο εντοπισμός, η δημόσια αναγνώριση και η διάδοση βέλτιστων πρακτικών ανάμεσα στους Δήμους της χώρας. Το Συμβούλιο της Ευρώπης βράβευσε το Δήμο Θέρμης για το Πρόγραμμα PEOPLE – «Έξυπνα αστικά οικοσυστήματα ανοιχτής καινοτομίας για προώθηση μελλοντικών ψηφιακών υπηρεσιών» στο πλαίσιο του Προγράμματος Ανάδειξης Καλών Πρακτικών των Δήμων της Ελλάδας, στον τομέα των νέων τεχνολογιών. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αφορά έξυπνα αστικά οικοσυστήματα ανοιχτής καινοτομίας για προώθηση μελλοντικών ψηφιακών υπηρεσιών» με στόχο την ανάπτυξη πιλοτικών εφαρμογών έξυπνων αστικών οικοσυστημάτων σε τέσσερις Ευρωπαϊκές πόλεις: 1) το Bilbao στην Ισπανία, 2) το Vitry sur Seine, στο Παρίσι στην Γαλλία, 3) τη Βρέμη στη Γερμανία και 4) την Θέρμη στην Ελλάδα.  Μέσα από τη συνεργασία και την ανταλλαγή εμπειριών των εταίρων του προγράμματος δημιουργήθηκε  ένα σύνολο πραγματικά ολοκληρωμένων, συγκροτημένων και τοπικά προσαρμοσμένων ψηφιακών εφαρμογών, οι οποίες αντιμετωπίζουν τις σύγχρονες προκλήσεις των πόλεων.

tsolakhs krhthΣτόχος της πιλοτικής εφαρμογής στο Δήμο Θέρμης ήταν  η ανάπτυξη εφαρμογών έξυπνης κινητικότητας και διαχείρισης αστικής πληροφορίας για τους πολίτες και τους επισκέπτες της περιοχής, δίνοντας έμφαση στο εμπόριο, την αναψυχή και τον τουρισμό.

Οι εφαρμογές που αναπτύχτηκαν είναι :

  • 1. Αναφορά προβλημάτων / προτάσεις βελτίωσης (Βελτιώνω την πόλη μου)
  • 2. Εικονικό εμπορικό κέντρο
  • 3. Εμφάνιση διαθέσιμων θέσεων στάθμευσης
  • 4. Προβολή της πόλης / Παρουσίαση σημείων ενδιαφέροντος και
  • 5. Μέτρηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Το πιλοτικό έργο δημιουργίας έξυπνης πόλης στο Δήμο Θέρμης βοήθησε στην περαιτέρω εμβάθυνση της έρευνας για τις ευφυείς πόλεις καθώς ιδέες και μεθοδολογίες ελέγχτηκαν σε ένα πραγματικό περιβάλλον. Το όλο εγχείρημα θεωρείται επιτυχημένο, γιατί παρά το γεγονός ότι εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια της Ελληνικής κρίσης, άφησε πίσω του ένα ενεργό οικοσύστημα που περιλαμβάνει τη Δημοτική Αρχή, τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της πόλης οι οποίοι υποβοηθούμενοι από ψηφιακές υπηρεσίες προσπαθούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιοχή αλλά και την ανταγωνιστικότητα της πόλης. Επίσης, άφησε πίσω του 5 εφαρμογές ανοιχτού κώδικα που χρησιμοποιούνται ήδη όχι μόνο σε Ελληνικές πόλεις αλλά σε όλο τον κόσμο. Στις εργασίες του Συνεδρίου συμμετείχε  ο Αντιδήμαρχος Θέρμης, Τεχνικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δόμησης κ. Απόστολος Τσολάκης, ο οποίος παρουσίασε το πρόγραμμα Καλής Πρακτικής που υλοποίησε και εφάρμοσε ο Δήμος Θέρμης και παρέλαβε την τιμητική πλακέτα – βραβείο του Δήμου μας . Να σημειωθεί πως  πέντε συνολικά Δήμοι της χώρας μας βραβεύτηκαν,  από πολλούς που συμμετείχαν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και συγκεκριμένα ο Δήμος Χερσονήσου και ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας που απέσπασαν τιμητικές διακρίσεις στον τομέα του Τουρισμού και οι Δήμοι Τρίπολης, Θέρμης και Θεσσαλονίκης που απέσπασαν αντίστοιχα τιμητικές διακρίσεις στον τομέα Νέων Τεχνολογιών.

 

 

tsolakhs 1

 

 


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο