Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Ενημέρωση|

DHMARXOS EVDOKIA KALH Το 8ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Ανατολικορωμυλιωτών- Βορειοθρακιωτών, στην Θέρμη, θα φιλοξενηθεί στον πανέμορφο χώρο του Φράγματος το Σάββατο 7 Ιουλίου 2018 , ενώ παράλληλα θα γίνει και ένα τετραήμερο παράλληλων δράσεων της ΝΕΟΛΑΙΑΣ της Π.Ο.Σ.Α.Ρ. , το οποίο θα ξεκινήσει την Πέμπτη 5 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 8 Ιουλίου 2018. Στη διάρκεια του τετραημέρου και κατά την πρώτη μέρα Παρασκευή 6/7/2018, πριν το πρώτο αντάμωμα, θα πραγματοποιηθεί στη Θέρμη, όπως σε κάθε αντάμωμα άλλωστε, η τελετή υποδοχής της Ιερής Εικόνα της Αγίας Τριάδας από το ομώνυμο Μοναστήρι της Περιοχής Καβακλή της Ανατολικής Ρωμυλίας, η οποία σήμερα φυλάσσεται στο Ιερό Ίδρυμα Ελλήνων Ανατολικορωμυλιωτών, « Η Αγία Τριάδα». όπως είναι γνωστό η Ιερή Εικόνα, αποτελεί για όλους τους Ανατολικορωμυλιώτες σημείο αναφοράς των Θρησκευτικών εθίμων των προγόνων τους.

Ο λόγος που φέτος επελέγη η Θερμή ως τόπος διεξαγωγής του Ανταμώματος, ήταν να αναδειχθεί μέσα από μία μεγάλη διοργάνωση,  μια μεγάλη περιοχή της Ανατολικής Ρωμυλίας, με παράδοση στον πολιτισμό στα γράμματα αλλά και σε αγώνες ηρωικούς διαχρονικούς τόσο για την απελευθέρωση της Ελλάδας 1821,όσο και για την διατήρηση του Ελληνικού πνεύματος, και την Ένωση με την Ελλάδα. Θυμίζουμε ότι στη Θέρμη κατοικοεδρεύουν και δραστηριοποιούνται αρκετοί απόγονοι
Ανατολικορωμυλιωτών, από Στενήμαχο, Βοδενά, ΜανδρΊτσα,αλλά και από Την Ανατολική Θράκη, καθώς και τη Δυτική Θράκη! Οι Σύλλογοι που συμμετέχουν,από ολόκληρη την Επικράτεια( Έβρος-Αθήνα) συνήθως, στα ανταμώματα είναι περίπου 40-50, μαζί μ΄ αυτούς θα έρθουν και φίλοι συντοπίτες τους, ενώ επίσης, αναμένεται να παραβρεθούν προσκεκλημένοι ,φιλοξενούμενοι, Ελληνοβουλγαρικοί Σύλλογοι και αποστολές αιρετών και μελών των Συμβουλίων των συγκεκριμένων Συλλόγων, καθώς επίσης και επίσημοι προσκεκλημένοι της Κυπριακής Βουλής, και της Κυπριακής Αρχιεπισκοπής.

DHMARXOS EVDOKIA KALH
Κατά τη διάρκεια της κύριας μέρας του Ανταμώματος, δηλαδή το Σάββατο 7 Ιουλίου θα πλαισιώσουν τις εκδηλώσεις περισσότερα από τρεις χιλιάδες άτομα. Να σημειωθεί ότι αμέσως μετά την τελετή υποδοχής της εικόνας της Αγίας Τριάδας, θα ακολουθήσει πολιτιστική βράδια στην πλατεία Παραμάνα Θέρμης ,με παρουσίαση φορεσιών Ανατολικής Ρωμυλίας, με τιμητικές βραβεύσεις ανθρώπων εκλιπόντων για την προσφορά  τους στην παράδοση  του τόπου μας, με χορούς και τραγούδια.
Το Σάββατο 7 Ιουλίου στις 7 το απόγευμα και αμέσως μετά τον Μέγα εσπερινό ,όπου θα παραβρίσκονται όλοι οι Σύλλογοι με τα Λάβαρα τους, θα γίνει Μνημόσυνο ως φόρος τιμής στη μνήμη των προγόνων τους.
Θα ακολουθήσει το αντάμωμα όλων των Συλλόγων στην πλατεία Παραμάνα ,με αναβίωση εθίμου από την Στενήμαχο της Ανατολικής Ρωμυλίας,ενώ στη συνέχεια θα μεταβούν στο Φράγμα Θέρμης και ώρα 9μ.μ. όπου και θα ξεκινήσει η μεγάλη βραδιά με το καλωσόρισμα όλων των συμμετεχόντων.
Σε ανακοίνωσή της για τη διοργάνωση του 8ου ανταμώματος στη Θέρμη, η Πρόεδρος κ. Ευδοκία Παπαχρηστούδη και  το Δ.Σ.  της  Π.Ο.Σ.Α.Ρ. μεταξύ άλλων αναφέρει: “γνωρίζοντας τις ευαισθησίες και την προσφορά  στον Πολιτισμό και στην παράδοση του Δημάρχου  κ.Θεόδωρου Παπαδόπουλου, τον ευχαριστούμε εκ των προτέρων για θετική του ανταπόκριση στο αίτημα μας για συνδιοργάνωση της κορυφαίας εκδήλωσης μας του 8ου Πανελληνίου Αντάμωματος μας. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και ευχαριστούμε από καρδιάς,  για την αμέριστη φιλοξενία της Δημοτικής αρχής ,αλλά και των φορέων του τόπου μας ,όπως  όλων  των λαογραφικών  συλλόγων του Δήμου Θέρμης, οι οποίοι στο πλαίσιο εθελοντικής προσφοράς, θα είναι παρόντες για να υποδεχθούν τους  απανταχού, φιλοξενούμενους συμμετέχοντες συλλόγους”.

 


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Даркнет Сайт Кракен Зеркало Ссылка