Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου|

Το επόμενο βήμα στην ανάπτυξη του Ofire+, που ανέπτυξε η Όμικρον σε συνεργασία με τον Δήμο Θέρμης, είναι το Ofire+ mobile, μία ιδιαίτερα απλή και χρηστική εφαρμογή κινητού για καθημερινή ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τις μετεωρολογικές συνθήκες και την επικινδυνότητα για έναρξη πυρκαγιάς που απευθύνεται σε όλους. Επιπλέον, το σύστημα καλύπτει το κενό της έγκαιρης ενημέρωσης των πολιτών και την παροχή συμβουλών και κατευθύνσεων σε περίπτωση πυρικού συμβάντος, που υπάρχει στον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.

Φέτος, λειτουργεί πιλοτικά για όλη την αντιπυρική περίοδο σε κλειστή δοκιμαστική έκδοση η εφαρμογή κινητού, το Ofire+ mobile, όπου μαζί με την πλατφόρμα του διαχειριστή (Δήμος) αποτελούν το πλέον ολοκληρωμένο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και λήψης απόφασης σε πυρκαγιές υπαίθρου. Σε πρώτη φάση, η εφαρμογή είναι διαθέσιμη σε ομάδα χρηστών που περιλαμβάνει κυρίως στελέχη του Δήμου Θέρμης επιφορτισμένα με θέματα Πολιτικής Προστασίας καθώς και ομάδα ενεργών δημοτών, για έλεγχο και αποσφαλμάτωση.

Η εφαρμογή κινητού παρέχει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο στους χρήστες! Αναλυτικότερα, μέσω του Ofire+ mobile μπορεί κάποιος να λαμβάνει ενημέρωση για:
1. τον επίσημο Δείκτη Επικινδυνότητας Έναρξης Πυρκαγιάς (FWI) που εκδίδει καθημερινά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καθώς και σχετικές συμβουλές και απλές οδηγίες για τη συγκεκριμένη θέση που βρίσκεται ο χρήστης,
2. τις μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή που βρίσκεται όπως θερμοκρασία, σχετική υγρασία, βροχόπτωση, ταχύτητα και κατεύθυνση ανέμου,
3. την έναρξη πυρικού συμβάντος εντός του Δήμου Θέρμης απευθείας από την αντίστοιχη υπηρεσία του Δήμου, καθώς και σχετικές οδηγίες απομάκρυνσης και κατεύθυνσης στα πλησιέστερα σημεία καταφυγής και φιλοξενίας που εμφανίζονται στον χάρτη. Οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν να ενημερώνονται για πυρικά συμβάντα σε συγκεκριμένους οικισμούς ή στο σύνολο της ζώνης λειτουργίας του συστήματος Ofire+. Η λειτουργία ειδοποιήσεων αφορά αποκλειστικά τη ζώνη λειτουργίας του Ofire+ εντός του Δήμου Θέρμης.
4. Δυνατότητα αυτόματων κλήσεων από τον χρήστη σε τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης όπως το Π.Σ. (191), το ΕΚΑΒ (166) και στον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης (112).

Για συγκεκριμένες λειτουργίες (1, 2 και 4) η εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και πέρα από τα όρια του Δ. Θέρμης παρουσιάζοντας τον δείκτη επικινδυνότητας όπως υπολογίζεται βάσει ανοικτών διαθέσιμων μετεωρολογικών δεδομένων, τις μετεωρολογικές συνθήκες της περιοχής και δίνοντας τη δυνατότητα αυτόματης κλήσης σε τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης.
Αποτέλεσμα είναι το Ofire+ mobile να αποτελεί ένα ιδιαίτερα απλό και χρηστικό εργαλείο καθημερινής ενημέρωσης που απευθύνεται σε όλους, για τις μετεωρολογικές συνθήκες και τις επικίνδυνες για έναρξη πυρκαγιάς, ημέρες του χρόνου βάσει τις πραγματικής θέσης του χρήστη εντός της Ελληνικής Επικράτειας.

Σε πρώτη φάση, η εφαρμογή είναι διαθέσιμη σε ομάδα χρηστών που περιλαμβάνει κυρίως στελέχη του Δήμου Θέρμης επιφορτισμένα με θέματα Πολιτικής Προστασίας καθώς και ομάδα ενεργών δημοτών, για έλεγχο και αποσφαλμάτωση.

Η εφαρμογή λειτουργεί σε συσκευές (κινητού ή tablet) με περιβάλλον android (έκδοση 5 και πάνω). Δεν διατηρεί, ούτε αποθηκεύει προσωπικά δεδομένα των χρηστών της τα οποία να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ταυτοποίηση ή τον εντοπισμό τους.

Με την πιλοτική χρήση του συστήματος, ο Δήμος Θέρμης έχει την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει χωρίς κανένα κόστος, άμεσα αυτά τα εργαλεία και να συμμετέχει μέσω νέων εργαλείων και τεχνολογιών στην επιχειρησιακή προσέγγιση και διαχείριση πυρικών φαινομένων.
Παράλληλα, καλύπτει και ένα κενό που υπάρχει στον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας αναφορικά με την έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών και την παροχή συμβουλών και κατευθύνσεων σε περίπτωση πυρικού συμβάντος.

Η συνεργασία του Δήμου Θέρμης με την εταιρεία Όμικρον Α.Ε. θα καλύψει την τρέχουσα και την επόμενη αντιπυρική περίοδο έως 31 Οκτωβρίου 2020, όπου θα εφαρμοστεί σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία το όλο σύστημα.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Даркнет Сайт Кракен Зеркало Ссылка