ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

Τη δημοτική αρχή Θέρμης καθώς και τους Προέδρους των Δημοτικών Κοινοτήτων Αγίας Παρασκευής, Καρδίας και Τριλόφου ενημέρωσαν οι υπεύθυνοι του Εθνικού Κτηματολογίου και Χαρτογράφησης, χθες Δευτέρα 31/10/2016 σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου.
Κατά τη συνάντηση οι ειδικοί αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στις λεπτομέρειες των εγγράφων που απαιτούνται για εγγραφή δικαιώματος και ειδικότερα γης.kthmatologio kalhΙδιαίτερη αναφορά, στο πλαίσιο της σύσκεψης έγινε στη δωρεάν υπηρεσία «θέασης» του Κτηματολογίου όπου απεικονίζεται σε χάρτες όλη η Ελλάδα, ένα ηλεκτρονικό τοπογραφικό σύστημα, που δίνει συντεταγμένες και μπορεί ο καθένας από το σπίτι του να μπει στην εφαρμογή και να προβεί σε μία δωρεάν εκτύπωση με το πολύγωνο της ιδιοκτησίας του.
Μάλιστα οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται το site, kthmatologio.gr, για να ενημερωθεί σχετικά
Οι τρόποι υποβολής της δήλωσης, όπως αναφέρθηκε από τους ειδικούς είναι δύο:
1. Στα γραφεία Κτηματογράφησης , όπου θα βρίσκεται ο ανάδοχος προκειμένου να παρέχει την όποια βοήθεια ή διευκόλυνση χρειαστεί στους πολίτες, ενώ εκεί θα υπάρχει και το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό (δικηγόρος ή και τοπογράφος).
2. Ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα kthmatologio.gr, όπου μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να εκτυπώσει αποδεικτικό υποβολής της δήλωσής του.Ο πολίτης- ιδιώτης θα πρέπει μέσα στα χρονικά διαστήματα που θα δημοσιοποιηθούν και θα γίνουν γνωστά να δηλώσει ότι κατέχει σε τίτλους και δημόσια έγγραφα.

kthmatologio 2Η νομικός της επιτροπής ενημέρωσης, αναφέρθηκε στο Νόμο που διέπει την Κτηματογράφηση (2308/95) με τις τροποποιήσεις του, ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε φάση υλοποίησης των άρθρων 2α και 2β όπου περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια η συλλογή των δηλώσεων και οι υποχρεώσεις όλων των ενδιαφερομένων όπως και οι προθεσμίες που είναι για τους Δήμους τρεις μήνες για την υποβολή της δήλωσης κι αργότερα, όταν γίνουν οι αναρτήσεις, δύο μήνες για την υποβολή τυχόν ενστάσεων. Η πληρωμή του σχετικού αντίτιμου (35 ευρώ) αφορά το κάθε δικαίωμα.
Με την τελευταία ωστόσο τροποποίηση του Νόμου και το Δημόσιο πλέον πρέπει να υποβάλει δήλωση.
Από τους ειδικούς, επισημάνθηκε ακόμη, η αναγκαιότητα ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης του κόσμου, καθώς και ότι  η διευκόλυνση τους, όπου είναι εφικτό, είναι σημαντική, αφού πλέον συλλέγονται από το Κτηματολόγιο δύο αιτίες κτήσης και αυτές είναι η χρησικτησία και η κληρονομία προ της συντάξεως του συμβολαιογραφικού εγγράφου αποδοχής της κληρονομίας.
Παράλληλα, τονίστηκε ότι οι πολίτες θα πρέπει να δηλώνουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους , επειδή θα ακολουθήσει προσωπική επικοινωνία με τον καθένα όπου χρειαστεί. Μάλιστα στη δήλωση που θα υποβληθεί,  υπάρχει στην πρώτη σελίδα σχετικό πεδίο,  όπου μετά τα προσωπικά στοιχεία,  ζητούνται τα απαραίτητα στοιχεία επικοινωνίας  του καθενός (Διεύθυνση και τηλέφωνα).

kthmatologio 4Κατά τη συνάντηση απευθύνθηκαν ερωτήματα που είχαν να κάνουν με τον τρόπο που θα δηλωθεί η δημοτική περιουσία σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας, (κοινόχρηστοι χώροι, δρόμοι, πάρκα, πλατείες κ.α.), όπου τονίστηκε ότι θα πρέπει να προσκομιθούν έγγραφα που υπάρχουν από το σχέδιο πόλης όπου υπάρχει, ή της τελευταίας διανομής.
Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις αυτοί οι χώροι αποδεικνύονται βάση χρησικτησίας και βάση Νόμου.
Στις περιπτώσεις που ένας πολίτης κάνει χρήση χρησικτησίας, αναφέρθηκε ότι τα ενδεικτικά έγγραφα με τα οποία αποδεικνύεται η χρησικτησία είναι :
• Μία νόμιμη απόδειξη περίφραξης του χώρου που διεκδικεί.
• Ε9 20ετίας
• Λογαριασμούς ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΔΕΥΑΘ κτλ. επίσης 20ετίας
• Ένα μισθωτήριο
• Μία επιδότηση
• Ο τίτλος του γείτονα που μας αναφέρει ως όμορο ιδιοκτήτη
•Οτιδήποτε επίσημο έγγραφο έχει και το οποίο μπορεί να αποδείξει χρησικτησία 20ετίας.

Επίσης και μία ένορκη κατάθεση με μάρτυρες ειδικά γείτονες της ιδιοκτησίας – ακινήτου, αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό ως αποδεικτικό στοιχείο.
Το βασικό είναι να γνωρίζουν οι πολίτες, ότι έχουν δικαίωμα να δηλώσουν ότι θεωρούν ότι είναι ιδιοκτησία τους και αποδεικνύεται. Στις περιπτώσεις χρησικτησίας είναι σημαντικό να κατέχουν όσα περισσότερα δημόσια έγγραφα κατέχουν
Στο πλαίσιο της ενημερωτικής συνάντησης ο Δήμαρχος Θέρμης κ. Θεόδωρος Παπαδόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων πως οι Δήμοι είναι βέβαιο πως θα εμπλακούν ενεργά στην όλη διαδικασία και φυσικά θα φέρουν και μεγάλη ευθύνη σε ότι επακολουθήσει.
Ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε ιδιαιτέρως τους οικισμούς όπου δεν υπάρχουν θεσμοθετημένες διανομές, όπου και θα προκύψουν σημαντικά προβλήματα και υπάρχει κίνδυνος «λεηλασίας» της Δημόσιας περιουσίας.
Δεν παρέλειψε ωστόσο να τονίσει και την αρνητική στάση που τηρούν σήμερα αρκετοί ιδιώτες – αγρότες με τους οποίους είχε την ευκαιρία να συζητήσει το θέμα της τακτοποίησης των περιουσιακών τους στοιχείων μέσω Κτηματολογίου, το προηγούμενο διάστημα, η οποία εντοπίζεται κυρίως στο οικονομικό ζήτημα που προκύπτει και την καταβολή του 35ευρου ανά τίτλο και ιδιοκτησία , αλλά και στο ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις υπάρχουν ιδιοκτησίες χωρίς τίτλους (  κυρίως περιπτώσεις κληρονομιάς και άτυπων διανομών μεταξύ των μελών της οικογένειας 0.

Αξίζει δε να σημειωθεί, πως στα γραφεία Κτηματογράφησης θα υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό όπου θα μπορεί ο κάθε πολίτης να λαμβάνει απαντήσεις σε τυχόν απορίες αλλά και θα του υποδεικνύονται τρόποι απόδειξης της κληρονομιάς του ή ιδιοκτησίας του.

Λαμβάνοντας το λόγο ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και υπηρεσιών δόμησης κ. Απόστολος Τσολάκης, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα κατάληξης σε κρίσιμα και σημαντικά ερωτήματα που προκύπτουν από τη διαδικασία, έτσι ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Επιχειρηματολόγησε μάλιστα στηριζόμενος στην εμπειρία που προέκυψε από την ανάλογη «τακτοποίηση» στην περιοχή των Βασιλικών αλλά και από τον αναδασμό που ακολούθησε στην ίδια περιοχή του Δήμου Θέρμης, όπου αντιμετωπίστηκε το φαινόμενο, ένα ποσοστό 7{9277431203aab0aa2421f575dad9809b2ce7438027171783f545e8a654977a78} περίπου των ιδιοκτητών να είναι άγνωστοι.
Σημείωσε δε την ανάγκη κινητοποίησης των πολιτών στην κατεύθυνση δήλωσης των περιουσιακών τους στοιχείων μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο, δηλαδή τον Ιανουάριο του 2017, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος σε περίπτωση μη δήλωσης της ιδιοκτησίας τους , απώλειας αυτής, τη στιγμή μάλιστα που δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία δήλωσης της περιουσίας τους.
Αναρωτήθηκε για το ενδεχόμενο μετακίνησης του χρονοδιαγράμματος σε περίπτωση που δεν προλάβουν τους σχετικούς χρόνους οι ενδιαφερόμενοι. Οι ειδικοί επεσήμαναν πως οι δυνατότητες παράτασης είναι εξαιρετικά περιορισμένες καθώς υπάρχει ασφυκτική πίεση ώστε να ολοκληρωθούν οι σχετικές μελέτες του Κτηματολογίου έως το 2020.
Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Τσολάκης σημείωσε επίσης πως θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους οικισμούς να προβαίνουν στη συμπλήρωση δηλώσεων στις περιπτώσεις χρησικτησίας, όπου δεν υπάρχουν δηλαδή συμβόλαια και τίτλοι ενώ επεσήμανε την ανάγκη ένορκων βεβαιώσεων από δύο μάρτυρες που αποτελεί ένα σημαντικό δεδομένο για τους ιδιοκτήτες.
Επίσης επισήμανε το πολύ σημαντικό θέμα των μη αποτυπωμένων δρόμων που προκύπτουν σε διάφορους οικισμούς, που δεν φαίνονται στην αποτύπωση του ’36, περιπτώσεις που θα πρέπει αντιμετωπιστούν με σοβαρότητα και αποτελεσματικό έλεγχο, αφού δεν είναι διοικητικά κατοχυρωμένες κάπου, αν και επί 50 και πλέον χρόνια πολλοί από αυτούς τους αγροτικούς δρόμους λειτουργούν και εξυπηρετούν τον αγροτικό κόσμο της περιοχής και μάλιστα συντηρούνται από τη Δημοτική Αρχή. Από την πλευρά της η επιτροπή ενημέρωσης του Κτηματολογίου σημείωσε πως σε αυτές τις περιπτώσεις κι αφού γίνει η οριστική καταγραφή θα πρέπει να ακολουθήσει στενή συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή ώστε να βρεθούν λύσεις και να αναγνωριστούν και να αποτυπωθούν οι συγκεκριμένο αγροτικοί δρόμοι και στις ακραίες περιπτώσεις να γίνει η αναγνώρισή τους μέσω της δικαστικής οδού ή ακόμη και με την προσκόμιση ένορκων βεβαιώσεων που προσκομίζουν οι Δήμοι και έχει συμβεί σε αρκετές περιπτώσεις στη χώρα.
Ακολούθησε συζήτηση με τους Προέδρους των Δημοτικών Κοινοτήτων Αγίας Παρασκευής, Καρδίας και Τριλόφου που συμμετείχαν στην ενημερωτική συνάντησης, όπου επισημάνθηκαν τα σημαντικότερα προβλήματα που προκύπτουν από τη διαδικασία κτηματογράφησης κυρίως σε περιπτώσεις χρησικτησίας.
Ανάμεσα στα ζητήματα που τέθηκαν ιδιαιτέρως σημαντικό ήταν το ζήτημα της απόκτησης με δικαστικές αποφάσεις από ιδιώτες μέρος αυτών των δρόμων, με χαρακτηριστικό αυτό του Τριλόφου, σημείωσε στο πλαίσιο της συνάντησης η Πρόεδρος κ. Αικατερίνη Λιόλιου. Το κρίσιμο είναι, όπως ειπώθηκε κατά τη συνάντηση, με ποιο τρόπο θα διασφαλιστούν και θα κατοχυρωθούν συνάμα αυτά τα 4 μέτρα, όπου τονίστηκε από τους ειδικούς ότι εδώ απαιτείται η συνδρομή των Νομικών ώστε να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να αποτυπωθούν αγροτικοί δρόμοι μικρού πλάτους .
Τέλος έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της δήλωσης των ρεμάτων όπου ξεκαθαρίστηκε ότι αυτό θα γίνει από το δημόσιο ή την οικεία δημοτική αρχή εφόσον πρόκειται για διευθετημένα ρέματα.
Κρίσιμα ερωτήματα αλλά και προβλήματα που προκύπτουν από τη διαδικασία και τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν στο σύνολό τους όπως τονίστηκε κατά την ενημερωτική συνάντηση.
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή τους οι υπεύθυνοι του Εθνικού Κτηματολογίου, τόνισαν για μία ακόμη φορά την ανάγκη προσέλευσης των πολιτών προκειμένου να δηλώσουν τις ιδιοκτησίες τους, ώστε να μη βρεθούν αντιμέτωποι με το δυσάρεστο φαινόμενο απώλειας των περιουσιών τους.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο