Ενημέρωση, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου|

Μία σημαντική πρωτοβουλία η οποία έχει στόχο την προστασία του περιβάλλοντος υλοποιεί ο δήμος Θέρμης. Εδώ και μερικές ημέρες ο δήμος έχει τοποθετήσει ειδικούς μεταλλικούς κάδους σε τέσσερα σημεία, στους οποίους θα συγκεντρώνονται οι κενές συσκευασίες από τα γεωργικά φάρμακα. Έως σήμερα, η πλειονότητα αυτών των επικίνδυνων αποβλήτων εγκαταλείπονταν ανεξέλεγκτα σε διάσπαρτα σημεία, σε αγροτικές περιοχές, κυρίως σε ρέματα, μολύνοντας το περιβάλλον καθώς και τον υδροφόρο ορίζοντα.

Έπειτα από συνεννόηση με τους αγροτικούς συνεταιρισμούς ο δήμος Θέρμης αποφάσισε να προχωρήσει στην τοποθέτηση ειδικών κάδων στους οποίους θα μπορούν οι αγρότες να συγκεντρώνουν τις κενές συσκευασίες από τα φυτοφάρμακα τα οποία χρησιμοποιούν.

Έτσι, από την προηγούμενη εβδομάδα, οκτώ ειδικοί κάδοι οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι, τοποθετήθηκαν σε Βασιλικά, Θέρμη, Τρίλοφο και Κάτω Σχολάρι, ώστε οι αγρότες να τοποθετούν εκεί τα επικίνδυνα απόβλητα. Ο δήμος κάνει έκκληση προς τους αγρότες να φροντίζουν ώστε οι συσκευασίες να είναι όσο γίνεται πιο καθαρές κι επιπλέον, πριν να μπουν στους ειδικούς κάδους, να τοποθετούνται σε ειδικούς σάκους τους οποίους μπορούν να προμηθεύονται οι αγρότες από τους συνεταιρισμούς. Κατά την παράδοση των κενών συσκευασιών θα καταγράφονται και τα στοιχεία του αγρότη που τις παραδίδει.

Όταν γεμίζουν οι κάδοι οι κενές συσκευασίες γεωργικών φαρμάκων θα παραλαμβάνονται από εξειδικευμένη εταιρεία η οποία θα τις συσκευάζει σύμφωνα με όσα προβλέπονται στα σχετικά πρωτόκολλα, σε κατάλληλες συσκευασίες, και θα αποστέλλονται στην Γερμανία, σε εταιρεία η οποία διαχειρίζεται τέτοιου είδους απόβλητα. Στη συνέχεια η γερμανική εταιρεία θα εκδίδει παραστατικό καταστροφής των επικίνδυνων συσκευασιών το οποίο θα αποστέλλει στο δήμο.

Τέλος, ο δήμος, με βάση τις καταστάσεις παράδοσης από τους αγρότες, θα δίδει βεβαιώσεις σε κάθε αγρότη για τις συσκευασίες που παρέδωσε. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρμοδίων, μέσω αυτής της πρωτοβουλίας η περιοχή του δήμου Θέρμης θα απαλλαγεί από περίπου δύο τόνους επικίνδυνων κενών συσκευασιών γεωργικών φαρμάκων που μέχρι τώρα γέμιζαν ρέματα ή εγκαταλείπονταν στους κοινούς κάδους σκουπιδιών ή ανακύκλωσης.

Στόχος όλων των προσπαθειών μας είναι η προστασία του περιβάλλοντος. Τα απόβλητα των φυτοφαρμάκων είναι από τα πλέον επικίνδυνα, γι’ αυτό, σε συνεννόηση με τους συνεταιρισμούς, προχωρήσαμε σε αυτήν την πρωτοβουλία, δίνοντας τη δυνατότητα στους αγρότες να παραδίδουν τις κενές συσκευασίες ώστε αυτές να μην καταλήγουν ανεξέλεγκτα στα ρέματα και αλλού. Καλούμε όλες τους αγρότες να στηρίξουν αυτήν την πρωτοβουλία”, δηλώνει ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Αγροτικής Ανάπτυξης Στέλιος Γκιζάρης.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Даркнет Сайт Кракен Зеркало Ссылка