Exif_JPEG_420φωτο_ομαδα εφηβωνΤο πρόγραμμα Παροχής Συμβουλευτικής Υποστήριξης Σχολικών Κοινοτήτων υλοποιεί,για δεύτερη συνεχή χρονιά  η αντιδημαρχία Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης, Πολιτισμού & Νέας Γενιάς σε συνεργασία με την ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε. Ο απολογισμός,  μέχρι τώρα, περιλαμβάνει 115 ατομικές και οικογενειακές συνεδρίες συμβουλευτικής στήριξης που συνεχίζονται, αλλά και δράσεις που ολοκληρώθηκαν όπως οι δράσεις ενημέρωσης για το έργο, οι ομάδες στήριξης γονέων, οι ομάδες στήριξης εφήβων και το βραχύχρονο σεμινάριο εκπαιδευτικών .

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Παιδείας Στέλιο Αποστόλου “ο δήμος θέρμης υλοποιεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανταποκρινόμενος στα αιτήματα στήριξης των σχολείων του. Σήμερα, που υπάρχουν αυξημένες κοινωνικές ανάγκες, η συμβουλευτική στήριξη συμβάλλει αποτελεσματικά στην υποστήριξη της λειτουργίας των σχολικών κοινοτήτων, την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης παιδιών και γονιών, αλλά και στην ποιοτική αναβάθμιση των οικογενειακών σχέσεων”. Μέσα από πρόγραμμα δίνεται η δυνατότητα σε παιδιά και έφηβους/ες, γονείς και εκπαιδευτικούς να συζητήσουν και να βοηθηθούν σε θέματα που τους απασχολούν, έχοντας κοντά τους έναν εξειδικευμένο σύμβουλο, έναν ψυχολόγο”.

Όπως υποστηρίζειη επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος, η ψυχολόγος Ελευθερία Πήτα “στόχος είναι αφενός η ανάπτυξη παρεμβάσεων, η ενδυνάμωση και στήριξη όλων των ενδιαφερόμενων μελών (παιδιών, γονέων και εκπαιδευτικών) των σχολικών κοινοτήτων του Δήμου Θέρμης, αλλά και η πρόληψη και διαχείριση επιμέρους θεμάτων, μέσα από ατομικές και ομαδικές συνεδρίες.

Έως τη λήξη του σχολικού έτους θα συνεχιστούν οι εξής δράσεις του προγράμματος:

Εξειδικευμένες Ενημερωτικές Ομιλίες

Η δράση αφορά στην οργάνωση και υλοποίηση Εξειδικευμένων Ομιλιών σε σχολικές μονάδες του δήμου για την ενημέρωση γονέων και εκπαιδευτικών σε θέματα ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης των παιδιών. Ειδικότερα, περιλαμβάνει την υλοποίηση δίωρων αυτονόμων ενημερωτικών συναντήσεων/ παρουσιάσεων από ψυχολόγο σε σχολικές μονάδες του δήμου Θέρμης όπου τα κύρια θέματα που αναπτυχθήκαν μέχρι στιγμής σχετίζονται με ζητήματα που απασχολούν τους γονείς στην καθημερινή συναναστροφή με τα παιδιά και αφορούν στα εξής: Η προσαρμογή του παιδιού στο σχολείο & ο ρόλος των γονιών, Διαχείριση Συμπεριφοράς παιδιών, Όρια & Επιθετικότητα, Ψηφιακά μέσα & παιδί: ο ρόλος των γονέων στη χρήση του διαδικτύου, Όρια & επικοινωνία στην οικογένεια & το σχολείο.

Συμβουλευτική Στήριξη (ατομική – οικογενειακή)

Στο πλαίσιο της δράσης και μέχρι σήμερα έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 115 συνεδρίες συμβουλευτικής υποστήριξης με γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς. Ενδεικτικά θέματα που απασχολούν μαθητές/τριες και οι γονείς: ζητήματα σχέσεων παιδιών-γονέων και θέματα φιλίας, ορίων εντός του οικογενειακού συστήματος, επιθετικότητας και βίας στις σχέσεις των παιδιών, σχέσεις μεταξύ αδερφών, άγχος για τις επιδόσεις στο σχολείο και τις πανελλαδικές εξετάσεις, προσαρμογή στο σχολείο μαθητών από το εξωτερικό, οικονομική και συναισθηματική κρίση και οι συνέπειες στην ψυχολογία και συμπεριφορά των παιδιών, διαζύγιο, διαχείριση χρόνου μελέτης, εφηβεία, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.

Διευκρινίζεται ότι οι συναντήσεις έχουν συμβουλευτικό, και όχι θεραπευτικό χαρακτήρα, και διέπονται από τις αρχές της επιστημονικής δεοντολογίας, που συνεπάγεται την τήρηση του απόρρητου των πληροφοριών των συναντήσεων. υλοποιούνται κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού στα γραφεία της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε. καθημερινά, από Δευτέρα έως Παρασκευή και έχουν διάρκεια 60 λεπτά εκάστη. παρέχονται χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Όλες οι υπηρεσίες παρέχονται χωρίς οικονομική επιβάρυνση ενώ το επιστημονικό προσωπικό του προγράμματος απαρτίζεται αποκλειστικά από ψυχολόγους.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο