ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

afisa koynoypiaΣυνεχίζεται με αμείωτη ένταση το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών και άλλων ενοχλητικών εντόμων σε όλη την επικράτεια του δήμου Θέρμης. Για μέγιστη αποτελεσματικότητα στην καταπολέμηση κουνουπιών, στο Δήμο Θέρμης υλοποιείται ένα “διπλό” πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών και εντόμων υγειονομικής σημασίας, που περιλαμβάνει δράσεις τόσο στο φυσικό και περιαστικό σύστημα, όσο και στο αστικό περιβάλλον των οικισμών, ιδιαίτερα όπου παρατηρούνται ειδικά προβλήματα” επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Πρασίνου, Περιβάλλοντος και Αγροτικής ανάπτυξης Στέργιος Γκιζάρης. Εκτός από τα υγροτοπικά συστήματα συνεργεία του προγράμματος ελέγχουν άλλες εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών σε αστικό περιβάλλον όπως εγκαταλελειμμένα αντικείμενα, βόθροι, τάσια από γλάστρες κλπ.σε αυλές σπιτιών, ρέματα ή άλλα σημεία.

‘Ετσι, από σήμερα Τρίτη 21/08,  ένα συνεργείο θα πραγματοποιεί  δειγματοληψίες και ψεκασμούς,  περιαστικού και φυσικού συστήματος, στο Ν. Ρύσιο.  Αύριο Τετάρτη 22/08  δύο συνεργεία θα επιχειρούν στα όρια του δήμου. Το μεν πρώτο στα Βασιλικά, τη Σουρωτή, τους Ταγαράδες και τη Λακιά και το δεύτερο στον Τρίλοφο, το Πλαγιάρι, την Καρδία, το Κ.Σχολάρι και Ά. Σχολάρι. Την Πέμπτη 23/08 το συνεργείο μεταφέρεται στη Θέρμη, τη Ν. Ραιδεστό, το Τριάδι και τη Φιλοθέη ενώ την Παρασκευή 24/08 δύο συνεργείο θα βρίσκονται,  στην Αγ. Παρασκευή, το Μονοπήγαδο  τον Αγ. Αντώνιο, την Αγ. Παρασκευή, την Περιστερά και το Λιβάδι. Τέλος,  συνεργείο θα βρίσκεται στον Δήμο Θέρμης και συγκεκριμένα στους Ταγαράδες, τη Ν. Ραιδεστό, το Ν. Ρύσιο και τη Σουρωτή για τον έλεγχο των εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών που βρίσκονται στις αυλές των οικιών. Οι εφαρμογές πραγματοποιούνται αποκλειστικά εντός βόθρων ή στάσιμων υδάτων και δεν εγκυμονούν κανέναν απολύτως κίνδυνο για ανθρώπους, κατοικίδια ή άλλους οργανισμούς πλην των προνυμφών κουνουπιών.

Τέλος, σε περίπτωση που γίνει αντιληπτή αυξημένη όχληση σε κάποια περιοχή του δήμου μπορούν να επικοινωνούν με την εξειδικευμένη εταιρεία “Οικοανάπτυξη” που έχει την ευθύνη εκτέλεσης των εργασιών καταπολέμησης, στο τηλέφωνο 800.112.4424, προκειμένου να ελεγχθεί η περιοχή και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, η γραμμή λειτουργεί από τις 9:00 έως 17:00. H κύρια μέθοδος καταπολέμησης είναι η προνυμφοκτονία, η καταπολέμηση δηλαδή των κουνουπιών στο στάδιο της προνύμφης, όσο αυτά ζουν μέσα στο νερό, με τη χρήση ήπιων και φιλικών για το περιβάλλον σκευασμάτων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι περιβαλλοντικά συμβατό και δεν σκοτώνει τα ακμαία κουνούπια αλλά αντιμετωπίζει τις προνύμφες μέσα από ήπιες και εντοπισμένες παρεμβάσεις σε υδατικές συλλογές. Αυτό σημαίνει ότι τα θετικά αποτελέσματα θα φανούν σε δύο εβδομάδες μετά την έναρξη των εργασιών.

Οδηγίες προς τους δημότες
Για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του προγράμματος καταπολέμησης, εκτός από τα προγράμματα του δήμου και της περιφέρειας, προϋπόθεση είναι και η συνεργασία των κατοίκων, ώστε να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για επεμβάσεις στους δικούς τους χώρους.
Είναι βασικό, για παράδειγμα, έπειτα από βροχή απομακρύνονται τα στάσιμα νερά από τις αυλές ή τα μπαλκόνια προκειμένου να αποτραπεί η ανάπτυξη κουνουπιών. Επίσης, είναι προτιμότερο το πότισμα να γίνεται νωρίς το πρωί, και όχι αργά το απόγευμα, ώστε το πλεονάζον νερό να εξατμίζεται και να μη δημιουργούνται εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών.

 


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο