Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Ενημέρωση|

sfhka 2

Συνεχίζονται οι ψεκασμοί με την παράλληλη  τοποθέτηση ειδικών παγίδων για την αντιμετώπιση του φαινομένου έντονης παρουσίας σφήκας στην πλατεία Παραμάνα  Θέρμης. Όπως είναι γνωστό, έπειτα από καταγγελίες συνδημοτών μας προς την αρμόδια Διεύθυνση Πρασίνου για την εμφάνιση μεγάλου αριθμού από σφήκες στην Κεντρική Πλατεία Θέρμης και σε χώρους όπου αποτελούν σημεία συνάντησης και παιχνιδιού πολλών παιδιών, ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου – Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Στέλιος Γκιζάρης πραγματοποίησε άμεσα αυτοψία στο χώρο, συνοδευόμενος από Γεωπόνο του Δήμου. Αφού διαπιστώθηκε ότι πράγματι το φαινόμενο βρισκόταν σε έξαρση, ενημερωθήκαμε η συνεργαζόμενη Εταιρία και σε θέματα καταπολέμησης κουνουπιών ΟΙΚΟΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΕ, για το πρόβλημα παρουσίας και επιθετικότητας σφηκών στην κεντρική πλατεία της Θέρμης. Η Εταιρία σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή προχώρησε άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες με στόχο τον εντοπισμό και την καταστροφή των εστιών – σφηκοφωλιών, που είναι η ενδεδειγμένη μέθοδος αντιμετώπισης του προβλήματος.
Στη συνέχεια στα τέλη Ιουνίου έγινε έλεγχος του χώρου που είναι εγκατεστημένη η εξέδρα, όπου εμφανιζόταν πιο έντονο το πρόβλημα, τόσο στον εξωτερικό όσο και στο χώρο κάτω από τις κερκίδες. Ακολούθησε ψεκασμός σε φωλιές που εντοπίστηκαν σε τμήμα της κερκίδας.

sfhka 1Ακολούθως στις 29 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε και νέος έλεγχος κατά τον οποίο εντοπίστηκαν και ψεκάστηκαν φωλιές στη σιδηροκατασκευή των κερκίδων στο νότιο τμήμα αυτών. Επίσης τοποθετήθηκε τροφική παγίδα στο χώρο κάτω από τις κερκίδες για την παρακολούθηση του πληθυσμού.
Στις 2 Ιουλίου έγινε έλεγχος της παγίδας και επανέλεγχος του χώρου που οδήγησε σε ψεκασμό σε νέες φωλιές που εντοπίστηκαν σε άλλο τμήμα δεξιά των κερκίδων, ενώ μόλις δύο μέρες αργότερα, έγινε και νέος έλεγχος κατά τον οποίο αντικαταστάθηκε η παγίδα, λόγω απώλειάς της, χωρίς ωστόσο να βρεθεί νέα φωλιά σε σημείο που να είναι προσβάσιμο από το συνεργείο της εταιρίας αλλά και να αποτελεί πρόβλημα για τους χρήστες του χώρου. Σημειώνεται, ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ακολουθήσουν νέοι έλεγχοι κατά τακτά χρονικά διαστήματα καθώς αυτή την περίοδο οι συγκεκριμένες σφήκες δημιουργούν συνεχώς νέες φωλιές. Το είδος της σφήκας είναι κατά κύριο λόγο το Polistes galicus που δημιουργεί μικρές και πολλές φωλιές σε μέρη με καλή έκθεση στον ήλιο που ζεσταίνονται έντονα στη διάρκεια του καλοκαιριού όπως οι μεταλλικές κατασκευές, οι κοιλοδοκοί, τα λούκια κ.α. που υπάρχουν σε αφθονία στην κατασκευή των εξεδρών της πλατείας. Απαιτείται δε ιδιαίτερη προσοχή από τους γονείς που καθημερινά επισκέπτονται το χώρο με τα παιδιά τους, καθώς η συγκεκριμένη σφήκα χαρακτηρίζεται από την επιθετικότητά της όταν όμως ενοχληθεί. Η αρμόδια Αντιδημαρχία θα συνεχίσει να παρακολουθεί καθημερινά το φαινόμενο καθώς και το τμήμα αυτό της πλατείας κατά το κρίσιμο διάστημα του καλοκαιριού και θα γίνεται κάθε δυνατή παρέμβαση ώστε να περιοριστεί η ενόχληση στο ελάχιστο. Παράλληλα θα συντονιστούν οι προσπάθειες μετά το τέλος των εργασιών παρακολούθησης – καταπολέμησης με τη συγκεκριμένη Εταιρία ώστε να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις και διορθώσεις στα σημεία που είναι πιθανά για ανάπτυξη σφηκοφωλιών και να μειωθεί ο κίνδυνος της επανάληψης του φαινομένου μελλοντικά.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο