Ενημέρωση, Δελτία Τύπου|

Μνημόνιο συνεργασίας διετούς διάρκειας υπέγραψαν η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Αθλητισμού Θέρμης (ΔΕΠΠΑΘ) και το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ). Η συνεργασία ΔΕΠΠΑΘ-ΙΠΤΗΛ εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου MediaVerse, ένα έργο του ΙΠΤΗΛ ως συντονιστή, που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Ορίζοντας 2020. Το πλαίσιο της συνεργασίας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, συνέργειες στους τομείς του Πολιτισμού  και πιο συγκεκριμένα υποστήριξη σε παραγωγές ταινιών με τη χρήση της καινοτόμου τεχνολογίας της εξ’ αποστάσεως εικονικής παραγωγής που επιτρέπει τη δημιουργία ταινιών με τους ηθοποιούς να συμμετέχουν στο έργο από τα σπίτια τους με ένα smartphone.

Παράλληλα στο πλαίσιο των δράσεων της Δημοτικής βιβλιοθήκης Θέρμης με τον συντονισμό του προϊσταμένου βιβλιοθηκών, κ. Χρήστου Βαγιωνά, καθώς και με πρωτοβουλία του συνεργαζόμενου ερευνητική του ΕΚΕΤΑ, Δρ. Δημήτριο Βερβερίδη, επιτεύχθηκε η δημιουργία ενός γκρουπ ηθοποιών και μουσικών του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου της Θέρμης για την από κοινού δημιουργία μιας νέας τεχνολογίας (co-design activities). Στους σκοπούς του Μνημονίου περιλαμβάνεται η ανάπτυξη ενός νέου πλαισίου λειτουργίας για καλλιτέχνες σε ένα οικονομικά βιώσιμο ψηφιακό/εικονικό οικοσύστημα που συμπληρώνει και προωθεί τις τρέχουσες δραστηριότητές τους. Στόχος είναι μια πλατφόρμα απομακρυσμένων εικονικών παραστάσεων που να είναι ανθεκτική σε κάθε κατάσταση, όπως για παράδειγμα ο κορωνοϊός και κάθε δυσκολία μετακίνησης.

Ο Ιωάννης Κομπατσιάρης, Διευθυντής ΙΠΤΗΛ δήλωσε ότι: «Η μεταφορά τεχνογνωσίας, η ανάπτυξη εφαρμογών και πιλοτικών δοκιμών σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και η διάχυση των ερευνητικών αποτελεσμάτων στην κοινωνία, αποτελούν βασικό, στρατηγικό στόχο για το ΙΠΤΗΛ. Η μακροχρόνια συνεργασία με τη ΔΕΠΠΑΘ αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για το εξειδικευμένο Ερευνητικό δυναμικό του ΙΠΤΗΛ, να εφαρμόσει και να δοκιμάσει καινοτόμες τεχνολογίες ψηφιακού περιεχομένου με υψηλό κοινωνικό αντίκτυπο. Ταυτόχρονα, ο Δήμος Θέρμης και οι πολίτες τους αποκτούν πρόσβαση σε σύγχρονες τεχνολογίες και εφαρμογές που αφορούν εφαρμογές πολιτισμού.»

Ο Δημήτρης Βερβερίδης, ειδικός στα τρισδιάστατα γραφικά και προγραμματιστής της πλατφόρμας δήλωσε ότι: «Η συνεργασία με τη ΔΕΠΠΑΘ είναι κομβικής σημασίας καθώς είναι ο κύριος φορέας πολιτισμού στην περιοχή του ΕΚΕΤΑ, και μπορεί να αποτελέσει μια πύλη διάχυσης των τεχνολογιών του ΕΚΕΤΑ προς το κοινωνικό σύνολο. Με τη συζήτηση και το διάλογο μπορούν να επιτευχθεί ο από κοινού σχεδιασμός ψηφιακών προϊόντων που είναι ένας βασικός στόχος για κάθε έργο καινοτομίας.»

Ο κ. Θεόδωρος Παπαδόπουλος, Δήμαρχος της Θέρμης δήλωσε οτι: «Καταρχάς να συγχαρώ τα στελέχη του Πολιτιστικού για αυτή την συνεργασία με το ΕΚΕΤΑ. Το ΕΚΕΤΑ το οποίο μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ όλα αυτά τα χρόνια με καλές πρακτικές και καινοτομίες. Και εδώ πρόκειται για μια καινοτομία που θεωρώ ότι θα μας βάλει πολύ μπροστά στη παραγωγή και στην προβολή πολιτιστικού προϊόντος. Μας δίνεται η δυνατότητα να το κάνουμε αυτό και εύχομαι να δούμε χειροπιαστά αποτελέσματα έτσι ώστε να μπορούμε να το ανακοινώσουμε δημόσια, και να γίνουν γνώστες όλοι οι πολίτες του Δήμου Θέρμης για αυτό που γίνεται στο Πολιτιστικό με τη βοήθεια του ΕΚΕΤΑ.»

Ο κ. Γεώργιος Αγγέλου, Πρόεδρος της ΔΕΠΠΑΘ δήλωσε ότι: «Θέλω να ευχαριστήσω τη διοίκηση του ΕΚΕΤΑ που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της ΔΕΠΠΑΘ. Είναι η συνέχεια μια συνεργασίας που έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό, και ελπίζουμε να πάει για ακόμα περισσότερο καιρό. Ο εξοπλισμός που μας παραχωρεί το ΕΚΕΤΑ είναι πάρα πολύ σημαντικός για την επίτευξη των στόχων που έχουμε βάλει σαν επιχείρηση για τα επόμενα χρόνια. Στόχος μας φυσικά είναι η προαγωγή του πολιτισμού σε όλα τα επίπεδα για όλους του πολίτες του Δήμου Θέρμης.»

Ο κ. Χρήστος Βαγιωνάς, Προϊστάμενος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης –Πινακοθήκης ΔΕΠΠΑΘ, δήλωσε ότι: «Για μία ακόμη φορά η δημιουργική συνεργασία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θέρμης  και της  ΔΕΠΠΑΘ  με το ΙΠΤΗΛ,  θα δώσει την  ευκαιρία και τη δυνατότητα μέσα από πρωτοποριακές  κοινές συλλογικές δράσεις  να  υπάρξει η μέγιστη διάχυση  νέων καινοτόμων τεχνολογιών προς όφελος του πολιτισμού, της  κοινωνίας και της ανάδειξης του ποιοτικού παραγόμενου πολιτιστικού προϊόντος με αποδέκτη και ωφελούμενο τον πολίτη-δημότη  της Θέρμης. Καινοτομία-Εξωστρέφεια-Συνεργασία!!!»

H δράση υποστηρίζεται και χρηματοδοτείται από το Ερευνητικό Έργο MediaVerse, ένα έργο που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Ορίζοντας 2020 με αριθμό σύμβασης 957252.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο