ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου|

Paidiko MARANTIDOY  13 MAIOY 2016Για 10η συνεχή χρονιά η αίθουσα θεάτρου του Πολιτιστικού Κέντρου Θέρμης θα γεμίσει από νεανικές φωνές και ζωντάνια στη Συνάντηση Παιδικών Χορωδιών που διοργανώνει το Δημοτικό Ωδείο Θέρμης την Παρασκευή 13 Μαΐου. Η ανάπτυξη της φιλίας και της συνεργασίας είναι οι στόχοι της συνάντησης όπου «Οικοδεσπότης»  θα είναι η Νεανική Μικτή Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Θέρμης με προσκεκλημένους χορωδίες από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Λίγα λόγια για τις χορωδίες που συμμετέχουν

Παιδική Χορωδία Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης
Η χορωδία του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης είναι από τις παλαιότερες σχολικές χορωδίες της Θεσσαλονίκης με ενεργή καλλιτεχνική δράση από το 1957. Απαρτίζεται από μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου του Ελληνικού Κολλεγίου. Η χορωδία έχει δώσει πάνω από 200 συναυλίες σε όλη την Ελλάδα καθώς και στο εξωτερικό. Το 2002, 2007 και 2008 απέσπασε Χρυσό Βραβείο στους Μαθητικούς Καλλιτεχνικούς Αγώνες του Υπουργείου Παιδείας ενώ η χορωδία του Δημοτικού η οποία απαρτίζεται από μαθητές και μαθήτριες της Γ’, Δ’, Ε’, και ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού απέσπασε με το έργο «Περσεφόνη» το τρίτο Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό «ΠΑΙΣ ΟΠΕΡΑ» που οργάνωσε η Όπερα Θεσσαλονίκης το 2008. Το 2009 συμμετείχε με τη παιδική οπερέτα «Ο παπουτσής και τα αερικά» στις «Μέρες Έκφρασης και Δημιουργίας» που διοργάνωσαν οι φίλοι του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη. Η χορωδία έχει ανεβάσει μιούζικαλς σε Α’ Πανελλήνια εκτέλεση, έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και Αθήνας, στο ΚΘΒΕ, στη Μονή Λαζαριστών, έχει λάβει μέρος στη Γιορτή των Αγγέλων, στα «Δημήτρια», καθώς και στα Χορωδιακά Φεστιβάλ του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Λέσχης Προσωπικού του ΟΤΕ. Τέλος, έχει εμφανιστεί στην Ετ-3 και στην ιδιωτική τηλεόραση και έχει εκδώσει CD με Χριστουγεννιάτικα τραγούδια

Παιδικές Χορωδίες “Πυθαγορείου Ωδείου Θερμαϊκού” & “Ι. Ν. Αγ. Βαρβάρας Τούμπας”:
«ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ» Από την ίδρυσή του στα 1996, το Ωδείο ξεκίνησε μουσικά τμήματα χορωδιών κι ορχηστρικών συνόλων με επιθυμία να προσφέρει στους μαθητές του τη γοητεία της πολυφωνικής μουσικής και ομαδικής δημιουργίας. Από το Σεπτέμβριο του 2012 τη διεύθυνση των δύο τμημάτων, παιδικού και νεανικού, ανέλαβε η Ελεονώρα Καλαϊτσίδου. Η Νεανική Χορωδία αριθμεί 35 μέλη, το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει έργα ελλήνων και ξένων συνθετών διαφόρων εποχών. Η χορωδία έχει εμφανιστεί σε πολλές εκδηλώσεις του Δήμου Θερμαϊκού, σε Φεστιβάλ Χορωδιών Δήμου Αλεξάνδρειας, Συλλόγου «Αγάπη» Περαίας, 1ο Χορωδιακό φεστιβάλ Δήμου Θερμαϊκού. Το 2012 συμμετείχε στη μουσικοχορευτική παράσταση «Σταχτοπούτα» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, επίσης, τον Φεβρουάριο του 2016 συμμετείχε στο 6Ο Φεστιβάλ Παιδικών – νεανικών Χορωδιών Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Παιδική Χορωδία «Ι. Ν. Αγίας Βαρβάρας Τούμπας»
Ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2009. Τη δνση και τη διδασκαλία της έχει η Ελεονώρα Καλαϊτσίδου ενώ την Καλλιτεχνική Δνση – Οργάνωση, ο Βίκτωρ Γλυκίδης. Η Χορωδία έχει συμμετάσχει σε πολλές εκδηλώσεις. Ανάμεσά τους: μουσικό οδοιπορικό της Μεγάλης Εβδομάδας, «Θυσία – Φως – Αιωνιότητα», Χορωδιακό Φεστιβάλ «Λατομείο Αργυρό» Δήμου Χορτιάτη, Χορωδιακό Φεστιβάλ Δήμου Συκεών, Συνάντηση χορωδιών Ι.Ν. Προφήτη Ηλία Πυλαίας, «Χριστουγεννιάτικη Συνάντηση Χορωδιών» Δήμου Προποντίδας, Χορωδιακό Φεστιβάλ Λέσχης Προσωπικού ΟΤΕ, Φεστιβάλ Δήμου Αγ. Γεωργίου, Διεθνές Φεστιβάλ Δήμου Πυλαίας- Χορτιάτη, Φεστιβάλ Συλλόγου «Δ. Λιώτσης» στη Φλώρινα, επετειακή εκδήλωση για τα 60 χρόνια του Ι.Ν. Αγ.Βαρβάρας με πρώτη εκτέλεση του μελοποιημένου από τον Β. Γλυκίδη 32ου Ψαλμού του Δαβίδ, στο 6ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Παιδικών-Νεανικών Χορωδιών Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Πήρε το 2ο Βραβείο στο Φεστιβάλ ενοριών Β. Ελλάδας στην Ξάνθη. Τραγουδά συνθέσεις ελλήνων και ξένων συνθετών όλων των εποχών.

Παιδική Χορωδία «ΜΕΛΙΣΣΑΝΘΗ»  Δήμου Αλεξάνδρειας
1987 Ίδρυση της χορωδίας που είναι τρίφωνη και αριθμεί 40 μέλη 9-15 ετών. Από την ίδρυσή της διευθύνεται από την κ. Ελένη Θεοδωρίδου.
2002 1ο βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Χορωδιών της ΧΟΝ στην Αθήνα
Χρυσό μετάλλιο από την UNESCO
2003 Χρυσό μετάλλιο από τη Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας.
2008 Αργυρό βραβείο στην «5η Χορωδιακή Ολυμπιάδα» στο Graz της Αυστρίας
2009 Αργυρό βραβείο στον «6ο Διεθνή Διαγωνισμό J. Brahms» στο Wernigerode της Γερμανίας
2010 Συναυλία στην Κωνσταντινούπολη για την «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης
2010 Συναυλία στο ΜΜΘ στα πλαίσια του «1ου Βαλκανικού Φεστιβάλ Παιδικών Χορωδιών» υπό τη διεύθυνση του Gregory Charles.
2011 Αργυρό και χάλκινο μετάλλιο στον «2ο Διεθνή Χορωδιακό Διαγωνισμό» στο Rimini της Ιταλίας
2012 Συναυλίες στο Φεστιβάλ «Harmonia» στις πόλεις Haskovo και Harmanli της Βουλγαρίας.
2 συναυλίες για τα «100 χρόνια ελεύθερης Θεσσαλονίκης» (θέατρο «ΑΝΕΤΟΝ» και ΜΜΘ).
2013 Συναυλίες στο Φεστιβάλ “Dobri Voinikov” στις πόλεις Shumen και Novipazar της Βουλγαρίας.
Φέτος η χορωδία ανανεώθηκε με νέα μέλη και είναι αμιγώς παιδική.
Διεύθυνση χορωδίας: Ελένη Θεοδωρίδου
Πιάνο: Κώστας Παντελίδης

Παιδική Χορωδία Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη
Η Παιδική Χορωδία Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη ιδρύθηκε το 2013. Στόχος της, η πρώτη γνωριμία των παιδιών με το ομαδικό τραγούδι και τη χορωδιακή μουσική, καλλιέργεια της φωνής . Η χορωδία συμμετέχει στις εκδηλώσεις του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη και του Ι.Ν Πρ. Ηλία Πυλαίας, συμμετείχε στο Χορωδιακό Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών, Δήμου Θερμαϊκού. Αριθμεί 50 χορωδούς.

Νεανική – Μικτή Χορωδία Δημοτικού Ωδείου Θέρμης
Η χορωδία ιδρύθηκε το 2003 με τη μαέστρο Ειρήνη Μαραντίδου. Απασχολεί περίπου 40 μέλη. Αποτελείται από σπουδαστές μουσικής του ωδείου, οι οποίοι στις τελευταίες τάξεις των μαθημάτων των οργάνων ή των ανώτερων θεωρητικών, έχουν ως υποχρεωτικό τους μάθημα τη χορωδία. Επίσης, συμμετέχουν και άτομα που δεν είναι σπουδαστές μουσικής, αλλά νέοι και νέες που αγαπούν το χορωδιακό τραγούδι.
Η χορωδία έχει ως βασική της «υποχρέωση» την καλλιέργεια του χορωδιακού μουσικού στυλ και την ικανοποίηση της συμμετοχής σε ένα ενιαίο σύνολο αλλά και τη μουσική – καλλιτεχνική εμπειρία. Έχει λάβει μέρος σε πολλές εκδηλώσεις του Δήμου Θέρμης, καθώς επίσης και σε χορωδιακά φεστιβάλ του Δήμου Πανοράματος, στη Νάουσα, τη Βέροια, την Αλεξάνδρεια και στα Χριστουγεννιάτικα φεστιβάλ του Δήμου Θεσσαλονίκης. Κάθε χρόνο συμμετέχει στο «Φεστιβάλ Παιδικών – Νεανικών Χορωδιών», που από το 2005 διοργανώνει το Δημοτικό ωδείο Θέρμης. Στο ρεπερτόριό της περιλαμβάνει έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών. Μεταξύ αυτών και έργα των G. Palestrina, H. Purcell, A. Mozart, Ν. Ρίμσκι-Κόρσακωφ, Σ. Ραχμάνινοφ, J. Hudson, G. Gershwin, Μ. Θεοδωράκη, Μ. Χατζιδάκι, και πολλών άλλων.Η χορωδία είναι μέλος του Europa Cantat και της Ένωσης Χορωδιών Ελλάδας.
Διεύθυνση χορωδίας: Ειρήνη Μαραντίδου | Συνοδεία πιάνου: Ευγένιος Στουγκιώτης


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο