ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου|

fvtokoin2Στο 1ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας παραβρέθηκαν και παρακολούθησαν τα στελέχη του Κέντρου Κοινότητας Δ. Θέρμης στις 9-11 Μαρτίου 2018. Το Συνέδριο διοργανώθηκε από τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας “Σείριος”, υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕ.Δ.Ε.Α) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κεντρικό θέμα ήταν “Η διαχρονική πορεία της πρόληψης ως μοχλός κοινωνικής ενδυνάμωσης” και στόχος του ήταν να συμβάλει στον επιστημονικό διάλογο γύρω από την πρόληψη των εξαρτήσεων, την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας και την αναζήτηση προοπτικών στη νέα κοινωνική πραγματικότητα.

fvto 2 koinΤο Συνέδριο φιλοξένησε διακεκριμένους Έλληνες και ξένους ομιλητές και αποτέλεσε τόπο συνάντησης, δικτύωσης και ανταλλαγής απόψεων και καλών πρακτικών μεταξύ επιστημόνων με σημαντική εμπειρία στον τομέα της υγείας, της ψυχικής υγείας, της εκπαίδευσης και των ευρύτερων κοινωνικών παρεμβάσεων σε επίπεδο κοινότητας.

Η οικονομική κρίση, οι νέες κοινωνικές και ψυχοκοινωνικές συνθήκες που αναδύθηκαν από αυτήν, οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, στους νέους, τους εφήβους, τις οικογένειες και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες αποτέλεσαν σημείο εστίασης των ομιλιών, των συζητήσεων και των ανοιχτών εργαστηρίων του συνεδρίου. Χαρακτηριστική υπήρξε η ομιλία του Υποδιευθυντή του Κέντρου Προστασίας των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων και Αναπληρωτή Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Πάδοβα, Roberto De Vogli, ο οποίος κατέδειξε την Ιταλία και την Ελλάδα, ως δύο από τις πλέον πληγείσες από την οικονομική κρίση, χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες βίωσαν μία ραγδαία αύξηση στους δείκτες θνησιμότητας λόγω αυτοκτονιών και προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Τόνισε, δε, ότι, σύμφωνα με τα πορίσματα των τελευταίων εμπειρικών ερευνών, η επένδυση σε πολιτικές κοινωνικής προστασίας σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο είναι απαραίτητη για την προφύλαξη της ψυχοκοινωνικής υγείας του πληθυσμού. Λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες επιστημονικές προσεγγίσεις και σε διαρκή ενημέρωση και συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς με στόχο την ανταλλαγή καλών πρακτικών, ελπίζουμε ότι η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας θα μπορέσει τοπικά να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο