Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Ενημέρωση|

Στα ύψη σκαρφαλώνει από σήμερα Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019 ο υδράργυρος σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ε.Μ.Υ. η υψηλότερη θερμοκρασία του πρώτου καύσωνα του καλοκαιριού θα καταγραφεί σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη 3 και 4 Ιουλίου αντίστοιχα, με το θερμόμετρο να αγγίζει τους 37 βαθμούς κελσίου. Για τις ημέρες του διήμερου καύσωνα, ο Δήμος Θέρμης έχει φροντίσει ώστε να έχουν στη διάθεσή τους οι συνδημότες μας που το χρειάζονται, κλιματιζόμενους χώρους στα Κέντρα Προστασίας Ηλικιωμένων (Κ.Α.Π.Η). Προκειμένου να αντιμετωπιστεί χωρίς προβλήματα από τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού η απότομη αύξηση της θερμοκρασίας , ο Δήμος Θέρμης έχει μεριμνήσει και για τη λειτουργία κλιματιζόμενων χώρων στα Κ.Α.Π.Η. που θα λειτουργήσουν ως αίθουσες υποδοχής και αναμονής του κοινού καθημερινά.
Συγκεκριμένα, το ΚΑΠΗ Θέρμης θα είναι ανοιχτό από 8 το πρωί έως τη μία και μισή το μεσημέρι και από τις 5 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ., ενώ κατά τις μεσημβρινές ώρες από τη μία και μισή το μεσημέρι έως τις πέντε το απόγευμα δύο αίθουσες του Πολιτιστικού Κέντρου Θέρμης η Βιβλιοθήκη και η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων θα βρίσκονται στη διάθεση του κοινού.


Στην κατεύθυνση ανακούφισης των ευαίσθητων ομάδων του Δήμου μας, θα παραμείνουν ανοικτοί οι κλιματιζόμενοι χώροι των υπόλοιπων ΚΑΠΗ που λειτουργούν στις Κοινότητες του Δήμου μας, ώστε να υποδέχονται όλους τους πολίτες προκειμένου να προφυλαχθούν από πιθανές θερμοπληξίες, από σήμερα Τετάρτη 3 Ιουλίου και την Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019 και συγκεκριμένα από τις 8 π.μ. έως τις 20:00 μ.μ. Παράλληλα και το Κέντρο Υγείας Θέρμης, που λειτουργεί όλο το 24ωρο, θα δέχεται στους κλιματιζόμενους χώρους του πολίτες που ανήκουν στις ευαίσθητες ομάδες, ενώ για έκτακτες περιπτώσεις οι δημότες μας θα μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 2313310800.
Για περισσότερες πληροφορίες οι δημότες μας μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα :

ΚΑΠΗ

ΤΗΛΕΦΩΝΟ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΚΑΠΗ ΤΡΙΛΟΦΟΥ
23920 62057
ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ -ΤΡΙΛΟΦΟΣ
ΚΑΠΗ ΠΛΑΓΙΑΡΙΟΥ
23920-63541
ΜΙΑΟΥΛΗ – ΠΛΑΓΙΑΡΙ
ΚΑΠΗ ΚΑΡΔΙΑΣ
23920-61555
ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΛΑΣΤΗΡΑ 15-ΚΑΡΔΙΑ
ΚΑΠΗ ΣΧΟΛΑΡΙΟΥ
23920-91999
ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΧΟΛΑΡΙΟΥ
ΚΑΠΗ ΘΕΡΜΗΣ
2310-466534
ΙΑΣΩΝΙΔΟΥ 19 – ΘΕΡΜΗ
ΚΑΠΗ ΡΥΣΙΟΥ
23920-72352
ΑΓ. ΚΩΝ/ΝΟΥ –ΡΥΣΙΟ
ΚΑΠΗ ΤΑΓΑΡΑΔΩΝ
23920-71772
ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ 33-ΤΑΓΑΡΑΔΕΣ
ΚΑΠΗ Ν.ΡΑΙΔΕΣΤΟΣ
2310-465954
ΕΘΝ. ΟΔΟΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ –  ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ -Ν. ΡΑΙΔΕΣΤΟΣ
ΚΑΠΗ ΤΡΙΑΔΙΟΥ
2310-465460
ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 9-ΤΡΙΑΔΙ
ΚΑΠΗ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
23960-20409

ΚΑΠΗ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ

23960-22115

ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ – ΒΑΣΙΛΙΚΑ

ΚΑΠΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ 6985900222

ΚΑΠΗ ΜΟΝΟΠΗΓΑΔΟΥ 2396025316

Για τα δεδομένα των κλιματολογικών συνθηκών της χώρας μας, ο καύσωνας αποτελεί εποχιακό φαινόμενο που παρατηρείται κατά τους θερινούς μήνες. Το φαινόμενο αυτό γίνεται πιο έντονο στις πόλεις. Οι δημόσιες υπηρεσίες της χώρας θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών, από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα. Ακολουθούν χρήσιμες συμβουλές και μέτρα αντιμετώπισης του καύσωνα για όλους τους συνδημότες μας:
Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξεπεράσει ορισμένα όρια ανεκτά από τον  ανθρώπινο οργανισμό σε συνέργια με ορισμένους άλλους παράγοντες (υγρασία, άπνοια κ.λ.π. ), δημιουργούνται παθολογικές καταστάσεις ποικίλου βαθμού βαρύτητας, που μπορούν να οδηγήσουν σε κωματώδη κατάσταση αλλά και στο θάνατο. Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι: δυνατός πονοκέφαλος, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, έμετοι και ταχυπαλμία. Το σύνδρομο της θερμοπληξίας, εκδηλώνεται με: αυξημένη θερμοκρασία του σώματος, σπασμούς, εμέτους, διάρροια, διαταραχή της πηκτικότητας του αίματος, απουσία εφίδρωσης. Μπορεί ακόμη να επέλθει έμφραγμα του μυοκαρδίου. Επακολουθεί κωματώδης κατάσταση και θάνατος.

Η θεραπεία των ατόμων που παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή, πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση σε νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά ως πρώτες βοήθειες μέχρι τη διακομιδή τους σε αυτά, θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα ελάττωσης της θερμοκρασίας του σώματος: πλήρης έκδυση από τα ρούχα, τοποθέτηση παγοκύστεων ή κρύων επιθεμάτων στον τράχηλο, τις μασχάλες και τη βουβωνική περιοχή, εμβάπτιση σε μπανιέρα με κρύο νερό κ.λ.π.
Τα μέτρα για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων κατά τον καύσωνα είναι τα εξής:
1.Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως. Αναζήτηση σκιερών και δροσερών σημείων. Προτίμηση στα ανοικτόχρωμα και ελαφρά ρούχα με ανοικτό λαιμό, κάλυψη κεφαλής ( χρησιμοποίηση καπέλου, ομπρέλας κ. λ. π.).
2.Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα σε μέρη που συνυπάρχουν υψηλή θερμοκρασία με  υγρασία, καθώς και κάτω από τον ήλιο.
3.Ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή, όπως:

• Πρόσληψη άφθονων υγρών, κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών.

• Αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών.

• Ολιγοθερμιδική δίαιτα, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως, με περιορισμό των λιπαρών.
4.Συχνά λουτρά με καταιωνιστήρες ( ντους ).
5.Τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά. Ειδικά για τα βρέφη είναι προτιμότερο τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες. Όταν κάνει ζέστη να προσφέρονται συχνά εκτός από το γάλα ( μητρικό ή άλλο) και υγρά όπως νερό κ. λ. π.
6.Περισσότερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα, που είναι:
• Όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών
• Όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.λ.π.
• Όλα τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. τα διουρητικά, τα αντιχολινεργικά, τα ψυχοφάρμακα, τα ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.

7.     Οι χώροι εργασίας πρέπει  να  διαθέτουν  κλιματιστικά    μηχανήματα  ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα, που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

8.   Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να φροντίζουν για την καλή λειτουργία του κλιματισμού τους, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δίδεται όταν οι υψηλές θερμοκρασίες συνδυάζονται και με φαινόμενα αυξημένων επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Συγκεκριμένα:
• Σε περίπτωση υπέρβασης ορίων του όζοντος στον ατμοσφαιρικό αέρα, το Υπουργείο Υγείας έχει εκδώσει σχετικές οδηγίες για την ενημέρωση του κοινού με μέτρα προφύλαξης ειδικά των ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων, οι οποίες έχουν ως εξής:
«Άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνιστάται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης, συνιστάται στα παραπάνω άτομα, καθώς και τα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί  να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα».
Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Θέρμης φροντίζει έγκαιρα και συμμετέχει στη συνολική προσπάθεια, μεριμνώντας εγκαίρως για την οργάνωση και διάθεση δροσερών και κλιματιζόμενων χώρων για τους δημότες μας.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο