ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου|

κατάλογοςΣε χίλιους εφτακόσιους εξήντα εννέα κατοίκους (1.769) του δήμου Θέρμης παρείχε τις υπηρεσίες του το Κέντρο Κοινότητας κατά το τρίτο τρίμηνο της λειτουργίας του. Ο αριθμός αυτός προκύπτει από τους πολίτες που προσήλθαν στο Κέντρο Κοινότητας για να εξυπηρετηθούν μέσω του Γραφείου Απασχόλησης ( 812 άτομα) και τους πολίτες που αιτήθηκαν την παροχή υπηρεσιών απευθείας από το Κέντρο Κοινότητας (957 άτομα).

Οι υπηρεσίες με τη μεγαλύτερη ζήτηση για το Κέντρο Κοινότητας ήταν η πληροφόρηση και ενημέρωση για γενικά επιδόματα και προνοιακά επιδόματα αναπηρίας, η υποστήριξη στην αίτηση ή την τροποποίηση αιτήσεων για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), η συμβουλευτική σε κοινωνικά θέματα, η ψυχολογική στήριξη σε άτομα και οικογένειες, η διασύνδεση με φορείς κοινωνικής προστασίας, εξειδικευμένες μονάδες ψυχικής υγείας, διαμεσολάβηση σε ασφαλιστικούς και όχι μόνο φορείς (Δήμοι,Εφορία,ΔΕΗ κλπ).

Τα αιτήματα για το Γραφείο Απασχόλησης, αφορούσαν συμβουλευτική εργοδοτών, ανέργων, όπως επίσης και ενημέρωση για θέσεις εργασίας και σεμινάρια. Επιπρόσθετα, έγιναν καταχωρήσεις θέσεων εργασίας, αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καταθέσεις, εγγραφές, επικαιροποιήσεις και αποστολές βιογραφικών προς εργοδότες και ενημερώσεις για νέες θέσεις εργασίας, μέσω ιδιωτών εργοδοτών, εταιρειών, αλλά και προκηρύξεων, τόσο τακτικού, όσο και εποχικού προσωπικού με προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.
Ταυτόχρονα με την εξυπηρέτηση του κοινού, συνεχίστηκε η προσπάθεια αποτύπωσης των αναγκών των κατοίκων του δήμου σε επίπεδο κοινωνικής προστασίας, όπως επίσης και καταγραφή των τοπικών και περιφερειακών δομών και φορέων, οι οποίοι μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες αυτές.

Συγκεκριμένα, το προσωπικό του Κέντρου συναντήθηκε με τα στελέχη 33 δομών τοπικής, περιφερειακής και εθνικής εμβέλειας με στόχο την αμοιβαία ενημέρωση και την εδραίωση συνεργασίας για την καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη πρωτοβάθμια φροντίδα των πολιτών που προσέρχονται και ζητούν τις υπηρεσίες του Κέντρου. Σε αυτές τις δομές περιλαμβάνεται το Υπουργείο Εργασίας, μέσω στελεχών των επιμέρους διευθύνσεων και τμημάτων του, διάφορες Μ.Κ.Ο εθνικής εμβέλειας, καθώς επίσης και άλλα Κέντρα Κοινότητας όμορων και όχι μόνο δήμων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Το Κέντρο Κοινότητας, στην προσπάθειά του να είναι πλήρως καταρτισμένο, όσον αφορά στη στήριξη των ευάλωτων ομάδων, συμμετείχε τον Μάιο σε συνάντηση εργασίας με θέμα την κακοποίηση γυναικών και παιδιών του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η οποία διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας (Γ.Γ.Ι.) που εποπτεύεται από το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (Κ.Ε.Θ.Ι).

Τον ίδιο μήνα, τα στελέχη του Κέντρου συμμετείχαν σε συνάντηση φορέων για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) που διοργάνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση PRAKSIS.Η συνάντηση οργανώθηκε στα πλαίσια του προγράμματος ΕΜΙΝ2, που υλοποιείται από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Καταπολέμησης της Φτώχειας (European Antipoverty Network – EAPN).

Τον Μάϊο, επίσης, τα στελέχη του Κέντρου Κοινότητας συνέδραμαν στην εκδήλωση του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ Θέρμης “Αγκαλιάζω”, “Ζωγραφίζοντας σαν τον Μοντριάν”. Το ανοικτό εικαστικό δρώμενο πραγματοποιήθηκε στο πάρκο Παραμάνα και με τη συμμετοχή των παιδιών και των ενηλίκων του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ Θέρμης.
Τον Ιούνιο, το Κέντρο Κοινότητας συμμετείχε στην εθελοντική αιμοδοσία του δήμου Θέρμης, διανέμοντας ενημερωτικά φυλλάδια στους δημότες και όχι μόνο. Στελέχη του Κέντρου Κοινότητας συμμετείχαν ενεργά στην αιμοδοσία, προσφέροντας αίμα για τους συνανθρώπους μας που το χρειάζονται. Επίσης, τον ίδιο μήνα τα στελέχη του Κέντρου Κοινότητας παρακολούθησαν τετραήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), με θέμα τις Βασικές λειτουργίες Οργάνωσης των Κέντρων Κοινότητας.

Τον Ιούλιο το Κέντρο Κοινότητας προσκλήθηκε σε ημερίδα του ΟΠΕΚΑ σχετικά με την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος, που αφορά στην αίτηση για προνοιακό επίδομα αναπηρίας, μέσω των Κέντρων Κοινότητας της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Το Κέντρο Κοινότητας Θέρμης από τις 23/07 έχει αναλάβει την διεκπεραίωση των αιτήσεων των προνοιακών επιδομάτων.
Μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της ιστοσελίδας του Δήμου Θέρμης, το Κέντρο Κοινότητας μεριμνά για την ενημέρωση του κοινού, με δελτία τύπου, τα οποία ενημερώνουν τους δημότες μας, και όχι μόνο, για θέματα όπως οι εξελίξεις του ΚΕΑ, το Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ, τα τακτικά και έκτακτα επιδόματα που δίδονται από το κράτος (Κοινωνικό Μέρισμα,Επίδομα πετρελαίου κλπ), τις ανακοινώσεις του Κοινωνικού Παντοπωλείου και Κοινωνικού Φαρμακείου του δήμου μας, δράσεις κοινωνικού περιεχομένου που πραγματοποιούνται στο δήμο μας (εθελοντικές αιμοδοσίες, ομιλίες κλπ), καθώς και πολιτιστικές, θεατρικές και δράσεις που αφορούν στην παιδική ηλικία. Τα άρθρα αυτά διαπιστώθηκε ότι αναδημοσιεύονται από γνωστές ιστοσελίδες πανελλαδικής εμβέλειας, με αποτέλεσμα πολίτες από όλα τα μέρη της Ελλάδος να επικοινωνούν για πρόσθετες πληροφορίες και διευκρινίσεις.
Σημαντικό είναι να υπενθυμίσουμε, ότι μέσω του Κέντρου Κοινότητας παρέχονται και οι υπηρεσίες του Γραφείου Απασχόλησης του Δήμου, επιδιώκοντας και προσδοκώντας στην καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών μας, μέσω των δωρεάν, εξατομικευμένων υπηρεσιών προώθησης στην απασχόληση.

Υπενθυμίζουμε στους δημότες μας ότι τα Κέντρα Κοινότητας είναι δομές που σχεδιάστηκαν από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ιδρύθηκαν σε Δήμους και χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Μέσω της λειτουργίας τους επιδιώκεται η ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες που υλοποιούνται σε τοπικό, περιφερειακό αλλά και εθνικό επίπεδο.
Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Θέρμης, στελεχωμένο από δύο Κοινωνικούς Λειτουργούς και μία Ψυχολόγο, έκλεισε τον Ιούλιο εννιά μήνες λειτουργίας και με την ενεργή υποστήριξη υπηρεσιών του Δήμου Θέρμης, κατάφερε από την αρχή της λειτουργίας του να παράσχει οργανωμένες, αξιόπιστες και αποτελεσματικές υπηρεσίες.
Το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Θέρμης στελεχώνεται από:
Την Μορφίδου Μαρία, Κοινωνική Λειτουργό (συντονίστρια), m.morfidou@thermi.gov.gr (Εσ. Γραμμή 2)
Την Πιστόλα Ελένη, Κοινωνική Λειτουργό, e.pistola@thermi.gov.gr(Εσ. Γραμμή 2)
Την Συμεωνίδου Βασιλεία, Ψυχολόγο, v.symeonidou@thermi.gov.gr(Εσ. Γραμμή 1)


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο