ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Ενημέρωση|

kampia 2Χιλιάδες κάμπιες κατέκλυσαν το τελευταίο χρονικό διάστημα περιοχές γύρω από την Τοπική Κοινότητα Περιστεράς του Δήμου Θέρμης, τρώγοντας και καταστρέφοντας πουρνάρια, δρυς ακόμη και καρποφόρα δένδρα σε μια μεγάλη έκταση. Το φαινόμενο υπήρξε έντονο και έχει εντοπιστεί και σε άλλους Δήμους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

kampies 5Οι κάμπιες έκαναν την εμφάνισή τους φέτος σε πολύ  μεγάλο αριθμό,  προκαλώντας προβλήματα στους κτηνοτρόφους της περιοχής, οι οποίοι είδαν την παραγωγή γάλακτος να μειώνεται,  λόγω του ότι τα κοπάδια τους δεν μπορούν να πλησιάσουν τους βοσκότοπους, αφού  έχουν καταστρέψει μεγάλο μέρος της βλάστησης, που έχει ξεραθεί. Ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Στέργιος Γκιζάρης,  δήλωσε πως το φαινόμενο εμφανίζεται σε έξαρση κάθε πέντε με έξι χρόνια και φέτος εμφανίστηκε και σε αυξημένο πληθυσμό.

kampies 4«Από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης του φαινομένου, επισκεφτήκαμε επανειλημμένα την περιοχή, ενώ έχουμε καθημερινή επικοινωνία με το Δασαρχείο και τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στην κατεύθυνση αντιμετώπισής του και σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι το φαινόμενο βρίσκεται σε ύφεση», επεσήμανε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του ο κ. Γκιζάρης. Το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης, διαβεβαίωσε τη δημοτική αρχή Θέρμης, πως βρίσκεται σε διαδικασία στενής παρακολούθησης των ενήλικων αρσενικών εντόμων που προκύπτουν, ώστε να τα αντιμετωπίσει άμεσα σε περίπτωση επανεμφάνισής τους.  Να θυμίσουμε ότι τα δέντρα  και η ορεινή βλάστηση που σήμερα φαίνονται ως κατεστραμμένα, την επόμενη περίοδο θα ανακάμψουν και  θα αποκατασταθούν. Η εμφάνιση της κάμπιας έχει περιοδικά χαρακτηριστικά, κυρίως σε δασικές περιοχές της χώρας, ενώ το ίδιο πρόβλημα παρουσιάστηκε σε αρκετές περιοχές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας  αυτήν τη χρονική περίοδο, σε επίσης αυξημένο αριθμό εντόμων.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο