ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Ενημέρωση|

Σύμφωνα με το ολοκληρωμένο πρόγραμμα ψεκασμών στο πλαίσιο του έργου <<Καταπολέμηση κουνουπιών στο Δήμο Θέρμης>> από τη Δευτέρα 18 Μαϊου 2020 έως και την Παρασκευή 22 του μηνός, συνεργείο της εταιρείας Οικοανάπτυξη που έχει την ευθύνη εκτέλεσης των εργασιών καταπολέμησης, θα βρίσκεται στον Δήμο Θέρμης και συγκεκριμένα στους οικισμούς Πλαγιαρίου και Τριλόφου, με στόχο τον έλεγχο των χαρτογραφημένων εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών που βρίσκονται σε αυλές σπιτιών. Οι εφαρμογές πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε στάσιμα νερά και δεν εγκυμονούν κανέναν απολύτως κίνδυνο για ανθρώπους, τα κατοικίδια ή άλλους οργανισμούς πλην των προνυμφών κουνουπιών.

“Είναι ζήτημα υπομονής λίγων ημερών” σημειώνει ο Στέργιος Γκιζάρης Αντιδήμαρχος Πρασίνου και Περιβάλλοντος του Δήμου Θέρμης. “Η απότομη αύξηση της θερμοκρασίας κάθε χρόνο αυτή την εποχή ευνοεί την ανάπτυξη κουνουπιών και την αύξησης της όχλησης για λίγες μόνο μέρες, διότι πρόκειται για κουνούπια τα οποία είτε σαν προνύμφες, είτε σαν ενήλικα προέρχονται από την περίοδο της άνοιξης πριν ξεκινήσουν τα προγράμματα και έχουν πολύ μικρή διάρκεια ζωής. Από τα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου, που οι θερμοκρασίες ήταν κατάλληλες για να ξεκινήσει το έργο της καταπολέμησης, ελέγχουμε όλες τις εστίες αναπαραγωγής οπότε θα έχουμε πολύ μικρότερους αριθμούς σε μικρό χρονικό διάστημα”.

Υπενθυμίζεται ότι το εκτεταμένο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών και άλλων ενοχλητικών εντόμων στον δήμο Θέρμης θα καλύπτει όλες τις εστίες αναπαραγωγής που υπάρχουν στο περιαστικό σύστημα των οικισμών και ο προγραμματισμός των ψεκασμών στις Κοινότητες και οικισμούς μας, θα ανακοινώνεται εγκαίρως με σχετικό δελτίο τύπου, ώστε να ενημερώνονται οι δημότες των περιοχών παρέμβασης, καθώς  για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του προγράμματος καταπολέμησης, είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων των πολιτών.
Οι συμπληρωματικές δράσεις και παρεμβάσεις του προγράμματος που θα εφαρμοστούν σε συγκεκριμένους οικισμούς και περιοχές οι οποίες παρουσιάζουν ειδικά προβλήματα, εστιάζει κυρίως, στην καταπολέμηση των κουνουπιών, αλλά και των ψύλλων, σε περιοχές όπου υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες και έχουν κάνει κατά το πρόσφατο παρελθόν την εμφάνισή τους τα ενοχλητικά αυτά έντομα.
Η κύρια μέθοδος καταπολέμησης είναι η προνυμφοκτονία, η καταπολέμηση δηλαδή των κουνουπιών στο στάδιο της προνύμφης, όσο αυτά ζουν μέσα στο νερό, με τη χρήση ήπιων και φιλικών για το περιβάλλον σκευασμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι περιβαλλοντικά συμβατό και δεν σκοτώνει τα ακμαία κουνούπια, αλλά αντιμετωπίζει τις προνύμφες μέσα από ήπιες και εντοπισμένες παρεμβάσεις σε υδατικές συλλογές. Αυτό σημαίνει ότι τα θετικά αποτελέσματα θα φανούν σε δύο εβδομάδες μετά την έναρξη των εργασιών.
Οφείλουμε όλοι να γνωρίζουμε ότι τα κουνούπια πέραν της όχλησης που προκαλούν αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την δημόσια υγεία. Κατά τα δύο τελευταία έτη έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα  συνολικά 543 κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα 82 κατέληξαν. Ο δήμος όπως κάθε χρόνο και ακολουθώντας  την οδηγία του υπουργείου Υγείας, προχώρησε στην υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, παράλληλα και συμπληρωματικά με το έργο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.  Το έργο βασίζεται στην στοχευμένη  προνυμφοκτονία,  στην καταπολέμηση δηλαδή των κουνουπιών κατά τα πρώτα στάδια της ζωής του ως προνύμφη, μέσα σε στάσιμα νερά. Για τον λόγο αυτό εντοπίζονται  και χαρτογραφούνται  όλες οι σημαντικές εστίες αναπαραγωγής, στις οποίες ελέγχεται   η παρουσία προνυμφών κουνουπιών σε αυτές, και ψεκάζονται με ήπια προνυμφοκτόνα σκευάσματα.  Όλα τα δεδομένα των δειγματοληψιών καταγράφονται σε ψηφιακή βάση δεδομένων ώστε να δημιουργηθεί η «ταυτότητα» της κάθε πιθανής εστίας αναπαραγωγής με το ιστορικό παρουσίας προνυμφών. Με βάση το ιστορικό αυτό θα αξιολογούνται οι εστίες όσον αφορά την παραγωγικότητα τους σε προνύμφες ώστε οι δράσεις καταπολέμησης να είναι εστιασμένες, αποτελεσματικές και περιβαλλοντικά συμβατές. Τα δεδομένα που θα συλλέγονται  κατά την υλοποίηση του έργου θα αποτελέσουν την βάση για την συνεχή βελτίωση του έργου και την διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
Οδηγίες προς τους δημότες:
Για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του προγράμματος καταπολέμησης, εκτός από τα προγράμματα του δήμου και της περιφέρειας, προϋπόθεση είναι και η συνεργασία των κατοίκων, ώστε να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για επεμβάσεις στους δικούς τους χώρους. Είναι βασικό, για παράδειγμα, έπειτα από βροχή να απομακρύνονται τα στάσιμα νερά από τις αυλές ή τα μπαλκόνια προκειμένου να αποτραπεί η ανάπτυξη κουνουπιών. Επίσης, είναι προτιμότερο το πότισμα να γίνεται νωρίς το πρωί, και όχι αργά το απόγευμα, ώστε το πλεονάζον νερό να εξατμιζεταικαι να μη δημιουργούνται εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών.
Τέλος, σε περίπτωση που γίνει αντιληπτή αυξημένη όχληση σε κάποια περιοχή του δήμου μπορούν να επικοινωνούν με την εξειδικευμένη εταιρεία Οικοανάπτυξη που έχει την ευθύνη εκτέλεσης των εργασιών καταπολέμησης, στο τηλέφωνο 8001124424, προκειμένου να ελεγχθεί η περιοχή και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο