ποντιοιΠλούσιες αλλά και με την απαραίτητη κατάνυξη οι εκδηλώσεις μνήμης που διοργανώνονται στο δήμο Θέρμης για να τιμήσουν την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των ποντίων.  Η  19ηΜαϊου ανακηρύχτηκε ομόφωνα τον Φεβρουάριο του 1994   από τη Βουλή των Ελλήνων ως Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο μικρασιατικό Πόντο, την περίοδο 1916-1923  με  353.000 νεκρούς. Οι Σύλλογοι και οι φορείς του δήμου Θέρμης θέλοντας να τιμήσουν τη μνήμη αυτών που έχασαν τη ζωή τους, τα υπάρχοντα τους και όλων αυτών που ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες πραγματοποιούν εκδηλώσεις.

Συγκεκριμένα, το “Σωματείο Παναγία Σουμελά Δήμου Θέρμης” την Κυριακή 20/5 στον Ιερό Ναό Αγ.Νικολάου Θέρμης μετά τη θεία λειτουργία θα τελεστεί μνημόσυνο για τα θύματα της Γενοκτονίας και τρισάγιο στο μνημείο της πλατείας Παραμάνα. Τα ιστορικά γεγονότα της εποχής θα βιώσει το κοινό μέσα από την αφήγηση της συγγραφέως Σοφίας Προκοπίδου και τη μαγική φωνή της σοπράνο Μήδειας Χουρσουλίδου στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθείμε θέμα τον ξεριζωμό και τη Γενοκτονία των Ποντίων την Κυριακή 27/5 στις 11:00 .

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μονοπηγάδου, την Κυριακή 20/5 στις 19:00 θα πραγματοποιησει εκδηλώσεις Μνήμης για τη γενοκτονία  του Ποντιακού Ελληνισμού. Μετά την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Πόντιου Ακρίτα θα ακολουθήσει προβολή ταινίας και θα προσφερθούν ποντιακά εδέσματα στο χώρο του Πνευματικού κέντρου.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο