Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Ενημέρωση|

Εκατοντάδες συνδημότες μας αλλά και επισκέπτες από γειτονικές περιοχές τίμησαν χθες τις εκδηλώσεις προς τιμήν της “Μαγαλόχαρης”, στο ξωκλήσι της Κοίμησης της Παναγίας που χτίστηκε στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας μέσα σε ένα φυσικό άλσος αιωνόβιων δέντρων.
Πρόκειται για το μεγάλο πανηγύρι του χωριού το οποίο διαρκεί μία εβδομάδα και περιελάμβανε όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ποικίλες δραστηριότητες και εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους που έσπευσαν να πάρουν λίγη δροσιά στο παραδοσιακό ορεινό χωριό του δήμου Θέρμης τις τελευταίες μέρες.


Λίγο έξω από το χωριό, σε μια πανέμορφη τοποθεσία, τη Φτέρη, βρίσκεται το ξωκλήσι της Κοίμησης της Παναγίας που χτίστηκε στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας μέσα σε ένα φυσικό άλσος αιωνόβιων δέντρων. Εκεί, στις παρυφές του δάσους με τις βαλανιδιές και τις καστανιές “ανταμώνουν” κάθε χρόνο οι απανταχού Λειβαδιώτες για να γιορτάσουν το δεκαπενταύγουστο.


Είναι το μεγάλο πανηγύρι του χωριού που διαρκεί περίπου μία εβδομάδα και περιλαμβάνει ένα πλούσιο πρόγραμμα λατρευτικών, αλλά και πολιτιστικών εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους, που ξεκίνησαν από το περασμένο Σάββατο 10 και ολοκληρώνονται μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019.
Για μία χρονιά φέτος, οι δράσεις προσέλκυσαν το ενδιαφέρον όχι μόνο των Λειβαδιωτών, αλλά και πλήθους φίλων και επισκεπτών, που κατέκλυσαν ιδιαίτερα το διήμερο της παραμονής και ανήμερα της Παναγίας το Λειβάδι, για να συμμετέχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις, να απολαύσουν την ομορφιά και τη δροσιά που χαρίζουν στο Λειβάδι το περιαστικό δάσος και το μοναδικό φυσικό και δομημένο περιβάλλον του χωριού και να χαρούν την εγκάρδια φιλοξενία των κατοίκων.
Στο πλαίσιο του εορτασμού, την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου τελέσθηκε πανηγυρικός εσπερινός και περιφορά της ιστορικής εικόνας της κοιμήσεως της Θεοτόκου και ακολούθησε διασκέδαση με λαϊκούς χορούς και τραγούδια στα καταστήματα του χωριού. Παράλληλα, όλο το προηγούμενο διάστημα διοργανώθηκαν ποικίλες δραστηριότητες και εκδηλώσεις για παιδιά, νέους και ενηλίκους, όπως αθλητικοί αγώνες (δρόμου, ποδηλατοδρομίες, διελκυστίνδα), καλλιτεχνικοί διαγωνισμοί (ζωγραφικής, λογοτεχνίας, παραμυθιού), παιχνίδια για παιδιά (το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού), θέατρο σκιών, προβολή ταινιών και μουσικές εκδηλώσεις.


Ανήμερα της Παναγίας τελέσθηκε θεία λειτουργία στο “ξωκλήσι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου” με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου. Στο εξωκλήσι της Παναγίας πραγματοποιήθηκε και η παραδοσιακή συνεστίαση των προσκυνητών, το «κουρμπάνι», που αποτελείται από φασόλια ανάμικτα με κρέας, κρασί και σταφύλια. Οι προσκυνητές κάθησαν γύρω από το κοινό τραπέζι κατά συγγένειες, φιλικές σχέσεις ή κατά γειτονιές αναπολώντας μνήμες παλαιότερων εορτών κατά την περίοδο της ακμής του Λειβαδίου. Το κουρμπάνι είναι ένα έθιμο που διατηρείται επί αιώνες και συμβολίζει την αδελφοσύνη, την αλληλεγγύη και την αλληλοϋποστήριξη. Το γεύμα συνοδεύτηκε από τοπικούς χορούς και τραγούδια με τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκαν και οι απονομές των επάθλων για τις καλλιτεχνικές και αθλητικές διοργανώσεις που έγιναν στη διάρκεια των προηγούμενων ημερών.


Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων επιμελήθηκε για μία ακόμη χρονιά φέτος ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Λειβαδιωτών σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Λειβαδίου του Δήμου Θέρμης και την εκκλησιαστική επιτροπή της ενορίας του Αγίου Αθανασίου.
Το εορταστικό πρόγραμμα του μεγάλου πανηγυριού του Λειβαδίου συνεχίζεται σήμερα Παρασκευή και ολοκληρώνεται την ερχόμενη Δευτέρα 19 Αυγούστου με καθημερινές δράσεις που παρουσιάζονται αναλυτικά ακολούθως:

Παρασκευή 16 Αυγούστου
07:30. Θεία Λειτουργία. Ιερός ναός Αγίου Αθανασίου Λειβαδίου.
19:00. Διάλεξη- συζήτηση. Πνευματικό Κέντρο της ενορίας. Δημήτρης Γουδήρας, καθηγητής Παιδαγωγικής Ψυχολογίας: Εξάρτηση των παιδιών και των εφήβων από τα σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας: κινητό τηλέφωνο, tablet, ηλεκτρονικά παιχνίδια κ.ά.
20:00. Προβολή κινηματογραφικής ταινίας για παιδιά
22:00. Προβολή κινηματογραφικής ταινίας για ενηλίκους.
Σάββατο 17 Αυγούστου
09:30. Πεζοπορία στο μονοπάτι «Θρησκευτικής Περιήγησης» (εξωκλήσια)
19:30: Γενική Συνέλευση του Πολιτιστικού Συλλόγου Λειβαδιωτών
20:00. Προβολή κινηματογραφικής ταινίας για παιδιά.
22:00. Προβολή κινηματογραφικής ταινίας για ενηλίκους.
Κυριακή 18 Αυγούστου
07:30. Θεία Λειτουργία. Ιερός ναός Αγίου Αθανασίου Λειβαδίου.
20:00. Προβολή κινηματογραφικής ταινίας για παιδιά.
22:00. Προβολή κινηματογραφικής ταινίας για ενηλίκους.
Δευτέρα 19 Αυγούστου
18:00. Θέατρο Σκιών (Καραγκιόζης) για παιδιά


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο