ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

anaviwsh klhdona kalhΜε μια εξαιρετικά επιτυχημένη εκδήλωση Πολιτισμού και Περιβάλλοντος «Άνοιξε τον Κλήδονα με τ΄ Αγιαννιού τη χάρη» χθες  βράδυ η Δημοτική Κοινότητα Ταγαράδων. Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας κ. Δημήτριος Καλαθάς στο σύντομο χαιρετισμό του, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος τονίζοντας χαρακτηριστικά :

«Η κοινοτική αρχή των Ταγαράδων έχει δώσει απόλυτη προτεραιότητα στα θέματα του περιβάλλοντος. Με την βοήθεια του Δήμου Θέρμης και με την δικιά σας απενεργοποιήσαμε την ανεξέλεγκτη λειτουργία της χωματερής που λειτουργούσε επί 28  ολόκληρα χρόνια. Λύσαμε το μεγαλύτερο και δυσκολότερο πρόβλημα του χωριού μας. Σήμερα πλέον αποκαταστάθηκε πλήρως ο χώρος και σας καλώ όλους να το επισκεφθείτε και να βγάλετε όλοι τα δικά σας συμπεράσματα συγκρίνοντας πώς ήταν ο χώρος και πως είναι σήμερα. Τέλος να μου επιτρέψετε να τονίσω  αυτό που κάθε χρόνο αυτή τη μέρα πρέπει να τονίζουμε:  έχουμε υποχρέωση  όλοι μας και κυρίως η νέα γενιά  να μη επιτρέψουμε ποτέ στο μέλλον την λειτουργία παρόμοιων ρυπογόνων μονάδων στο χωριό μας».

kalathas 2 kalhanaviwsh klhdona 1

Η εκδήλωση περιελάμβανε  επίσης αναβίωση  του γνωστού εθίμου του Αϊ- Γιάννη του Κλήδονα, που επιμελήθηκε το Κέντρο Πολιτισμού Ταγαράδων και η υπεύθυνη κ. Όλγα Ευταξία με την υποστήριξη του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ταγαράδων.  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο πλαίσιο της αναβίωσης του εθίμου,  είχε η ανάγνωση των «ριζικών», στίχων που θεωρείται ότι προμηνύουν το μέλλον της κάθε ανύπαντρης κοπέλας  και σχολιάζετε από τους υπόλοιπους που προτείνουν τη δική τους ερμηνεία σε σχέση με την ενδιαφερόμενη. Ακολούθησε πλούσιο μουσικοχορευτικό παραδοσιακό  πρόγραμμα από τα χορευτικά τμήματα  του Κέντρου Πολιτισμού Ταγαράδων, του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ταγαράδων και του Συλλόγου Κρητών Θέρμης «η ξαστεριά».

tagarades xoreftika 4tagarades xoreftika 2 kalhΠλήθος κόσμου έδωσε το παρών σε μία ξεχωριστή εκδήλωση και είχε την ευκαιρία να διασκεδάσει και να θαυμάσει την μοναδική παρουσίαση παραδοσιακών χορών που ετοίμασαν οι Σύλλογοι, που  με λεβεντιά και σκέρτσο  ανέδειξαν ο καθένας την ξεχωριστή ομορφιά του. Η Πρόεδρος της ΔΕΠΠΑΘ κ. Νανά Παπαδάκη βράβευσε  στο πλαίσιο της εκδήλωσης τη δασκάλα των παιδικών χορευτικών τμημάτων του Κέντρου Πολιτισμού κ. Ελένη Καρμίρη για την σημαντική προσφορά της και  συνεχάρη όλους όσους συνέβαλαν στη διοργάνωση μιας τόσο επιτυχημένης βραδιάς Πολιτισμού, Περιβάλλοντος  και Παράδοσης.

anaviwsh klhdana xoros 1anaviwsh klhdona xoros 3Nana papadakh tagarades


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο