Ανακοινώσεις, Εκδηλώσεις, Ενημέρωση|

Με περισσότερες γνώσεις και χαμόγελα για όλους ολοκληρώθηκε ο 1ος Διαγωνισμός Ελληνικής Γλώσσας και Ορθογραφίας, που πραγματοποιήθηκε στη μνήμη της Αναστασίας Γαβριήλογλου- Φιλιπποπούλου, την Κυριακή 7 Απριλίου στο Δήμο Θέρμης, την Πόλη που Μαθαίνει από την αντιδημαρχία Παιδείας, δια Βίου Μάθησης, Πολιτισμού, Νέας Γενιάς και Κοινωνικής Προστασίας σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Οι μαθητές διαγωνίσθηκαν στην ετοιμολογία,τη γραμματική αναγνώριση, τη σημασία και την ένταξη σε περίοδο πλήρως νοήματος λέξεων όπως “δοκησίσοφος”, “κάθειρξη” , “επιστήμη”, “κοσμοκράτορας”, “υδραγωγείο”, “παλιγγενεσία”, “ποδήλατο”, “συνέντευξη”.

Την πρώτη θέση έλαβε ο Ελευθέριος Παπαδόπουλος, μαθητής του Ελληνικού Κολλεγίου, τη δεύτερη η Άρτεμις Ιωαννίδου από το 2ο Γυμνάσιο Μίκρας, ενώ στην τρίτη θέση ισοψήφισαν ο Κυριάκος Νικολάου από το Ελληνικό Κολλέγιο και η Κυριακή Φραντζή από το 1ο Γυμνάσιο Θέρμης.

Στο διαγωνισμό πήραν μέρος σχολεία είκοσι οκτώ μαθητές της Γ’ Γυμνασίου από εννέα σχολεία του δήμου Θέρμης και συγκεκριμένα τα 1ο Γυμνάσιο Θέρμης, το 2ο Γυμνάσιο Θέρμης, το 3ο Γυμνάσιο Θέρμης, το Αριστοτέλειο Κολλέγιο, το Γυμνάσιο Βασιλικών, Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη, Ελληνικό Κολλέγιο, 2ο Γυμνάσιο Μίκρας, 3ο Γυμνάσιο Μίκρας. Την ανοιχτή διαγωνιστική διαδικασία παρακολούθησαν μαθητές, γονείς, καθηγητές καθώς και ο Στέλιος Αποστόλου, αντιδήμαρχος Παιδείας και δια βίου Μάθησης, και η Αθηνά Παπαδάκη, πρόεδρος της ΔΕΠΠΑΘ .

Η οργανωτική – κριτική επιτροπή αποτελούνταν από τους Μαρούλα Σώη, φιλόλογος, Κωνσταντίνος Συνούλης, φιλόλογος, καθηγητής στο 1ο Γυμνάσιο Θέρμης, Δρ. Βασίλειος Σαρρής, φιλόλογος, διευθυντής στο 1ο Γυμνάσιο Μίκρας, κ.Χρίστος Αραμπατζής, φιλόλογος, κ.Σοφία Παπανίκου, φιλόλογος στο Γυμνάσιο Βασιλικών. Ο δήμος Θέρμης ευχαριστεί θερμά την Έφη Βλαχογιάννη, γιατρό, τον Αχιλλέα Ζαλακώστα, διευθυντή στο Γυμνάσιο Βασιλικών και τη Μελίνα Γυλλού, φιλόλογο, για τη βοήθειά τους χωρίς την οποία η πραγματοποίηση του διαγωνισμού δεν θα ήταν εφικτή.

Λίγα λόγια για το διαγωνισμό

Εμπνευστής του διαγωνισμού ορθογραφίας και γλώσσας για τα ελληνόπουλα, ήταν ο Αντώνης Οικονόμου, ο οποίος επί χρόνια εργάζονταν και διέπρεπε στις ΗΠΑ. Σ ένα ταξίδι του στην Ελλάδα με ανησυχία διαπίστωσε την «εισβολή» πολλών αγγλικών λέξεων στο καθημερινό μας λεξιλόγιο. Ετσι, σκέφθηκε να φέρει και στην Ελλάδα τον διαγωνισμό που από χρόνια γίνεται στην Αμερική και λέγεται «spelling B». Δημιούργησε μια επιτροπή της οποίας η κινητήρια δύναμη, εδώ στη Ελλάδα, ήταν η Αναστασία Γαβριήλογλου-Φιλιπποπούλου μαζί με τους φίλους του Αλεξάνδρειου Ιδρύματος.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο