ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Ενημέρωση|

Παρουσία του Δημάρχου Θέρμης κ. Θεόδωρου Παπαδόπουλου, αλλά και πλήθος κόσμου τα Βασιλικά τίμησαν και φέτος την παράδοσή τους. Αναβίωσε η “γουρουνοχαρά” από το Λαογραφικό Χορευτικό Σύλλογο μοιράζοντας περισσότερα από 400 κιλά κρέας σε ντόπιους και επισκέπτες που πλαισίωσαν τη χθεσινή γιορτή.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο Λαογραφικός Χορευτικός Σύλλογος Βασιλικών τίμησε την παράδοση του τόπου και αναβίωσε τη «ΓΟΥΡΟΥΝΟΧΑΡΑ» ένα έθιμο των Χριστουγέννων, όπου στα Βασιλικά οι ρίζες του χάνονται στα βάθη των χρόνων.

Πέρα από τον ουσιαστικό χαρακτήρα που είχε το έθιμο αυτό δηλαδή την εξασφάλιση κρέατος για μεγάλο χρονικό διάστημα [μέχρι την ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ είχε και θρησκευτικό αλλά και συμβολικό χαρακτήρα αφού η σφαγή των χοίρων γινότανε την 3η μέρα των Χριστουγέννων όπου εορτάζεται η γιορτή του αγίου Στεφάνου του πρωτομάρτυρα συμβολίζοντας έτσι το αίμα του Αγίου που χύθηκε στο όνομα του Ιησού Χριστού.
Επικράτησε δε να λέγεται γουρουνοχαρά γιατί ήταν κάτι που όλοι περιμένανε με μεγάλη χαρά αφού εκτός από το κρέας και το λίπος που εξασφάλιζε η οικογένεια για το υπόλοιπο της χρονιάς εξασφάλιζε το παιχνίδι για τα παιδιά [κάνανε το στομάχι μπάλα] καθώς και τσαρούχια για όλους από το δέρμα του γουρουνιού. Μιλάμε για οικιακή οικονομία σε όλο της το μεγαλείο αφού τίποτα δεν πάει χαμένο.

Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στον αύλειο χώρο του συλλόγου όπου λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι άρχισαν να καταφθάνουν εκατοντάδες συμπολίτες μας αλλά και επισκέπτες της περιοχής.
Ο Τοπικός Λαογραφικός – Χορευτικός Σύλλογος, ετοίμασε ένα ξέφρενο φαγοπότι και μία ξεχωριστή ημέρα διασκέδασης, με άφθονο κέφι και τραγούδι, στο πλαίσιο της οποίας καταναλώθηκαν περισσότερα από 100 κιλά ¨τσιγαρίδας” και άλλα 300 κιλά ντόπιο χοιρινό κρέας μαγειρεμένο από τα μέλη του Συλλόγου. Με τον τρόπο αυτό για μία ακόμη χρονιά “ξόρκισαν” το «κακό» όπως επιτάσσει η παράδοση ώστε σε λίγες μέρες να υποδεχτούμε όλοι τη νέα χρονιά με πολλές  ευχές,  χορό και τραγούδια.
Το έθιμο παρακολούθησαν φέτος μεταξύ άλλων: ο Βουλευτής κ.Σάββας Αναστασιάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Κωνσταντίνος Πάλλας, οι Αντιδήμαρχοι Θέρμης κ.κ. Ζωή Γεωργαλή, Απόστολος Τσολάκης και Βασίλειος Μουστάκας , η Πρόεδρος της ΔΕΠΠΑΘ κ. Αθηνά Παπαδάκη, ο Αντιπρόεδρος του ΝΠΔΔ κ. Γιώργος Αγγέλου καθώς και εκατοντάδες πολίτες, ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες της μεγάλης γιορτής των Βασιλικών.

Λίγα λόγια για το έθιμο στη χώρα μας:
«Γουρνοχαρά» ή «Γουρουνοχαρά» ήταν παλαιότερα το μεγάλο γεγονός των Χριστουγέννων, καθώς την παραμονή ή την επομένη της μεγάλης γιορτής της Χριστιανοσύνης σφάζονταν τα γουρούνια, τα οποία οι χωρικοί είχαν εκθρέψει επιμελώς για ένα χρόνο. Στη σχετική διαδικασία συμμετείχε όλη η οικογένεια. Το σφάξιμο και το τεμάχισμα ήταν δουλειά των αρσενικών, ενώ στο βράσιμο συμμετείχαν τα θηλυκά μέλη της οικογένειας, που τραγουδούσαν πανηγυριώτικα τραγούδια ή τα κάλαντα, αν το σφάξιμο συνέβαινε την παραμονή των Χριστουγέννων. Γύρω δε από κάθε γουρούνι συγκεντρώνονταν συγγενείς και φίλοι, έψηναν και γλεντούσαν. Με το κρέας που περίσσευε έφτιαχναν λουκάνικα, τσιγαρίδες (κομμάτια χοιρινού με λίπος, τσιγαρισμένα), πλευραμές (πλευρά χοιρινού στο αλάτι) και παστό (κομμάτια λίπους στο αλάτι).
Η γουρουνοχαρά είναι ένα από τα σημαντικότερα έθιμα διότι το αντιμετώπιζαν και ως τελετουργία. Τα χρόνια της προσφυγιάς άλλωστε και της εγκατάστασης στην νέα πατρίδα ήταν πολύ δύσκολα. Το πρώτο τους μέλημα ήταν η εξασφάλιση της τροφής και της ενδυμασίας για όλη την χρονιά. Για το λόγο αυτό και  οι  Θρακιώτες έτρεφαν και φρόντιζαν όλο τον χρόνο ένα γουρούνι, το οποίο έσφαζαν την παραμονή των Χριστουγέννων.

 


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο