ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

Ανακοινώσεις, Εκδηλώσεις, Ενημέρωση|

monasΤην Παρασκευή 6 Μαίου γιορτάζει το εξωκκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής στην Αγ. Παρασκευή, όπου αναβλύζει το αγίασμα. Ο εορτασμός θα ξεκινήσει με τη Θεία Λειτουργία στις 8:30 και θα συνεχιστεί με παραδοσιακό γλέντι και χορούς από το παιδικό και εφηβικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγ.Παρασκευής και τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Νομού Θεσσαλονίκης “Η Ενωση”.
Σύμφωνα με την παράδοση:
Η παράδοση λέει ότι στο σημείο που χτίστηκε το ξωκκλήσι μαρτύρησε μια κοπέλα από τον πατέρα της. Η κοπέλλα, κόρη του μπέη του χωριού, έγινε χριστιανή. Βαπτίστηκε στον Iερό Ναό της Αγίας Παρασκευής και πήρε το όνομά της. Εκείνος προσπάθησε με κάθε τρόπο να της αλλάξει γνώμη αλλά δεν τα κατάφερε. Κυνηγημένη έφυγε από το χωριό για να κρυφτεί. Την πρόλαβε και της πήρε τη ζωή. Από τότε, στο σημείο εκείνο, άρχισε να αναβλύζει αγίασμα. Λένε μάλιστα πως ο πατέρας της αργότερα μετάνιωσε. Έχτισε καινούργιο ναό προς τιμή της Aγίας Παρασκευής στο χωριό και έφυγε από εδώ, μη αντέχοντας το χαμό της κόρης του.
Σε ένα πουρνάρι λένε επίσης ότι πιάστηκε η λευκή εσάρπα που φορούσε και παρόλο που έχουν περάσει εκατό χρόνια, ακόμα έρχονται οι νέοι και κρεμούν σε αυτό το μέρος λευκά κορδελάκια.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο