ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου|

xartaMε επιτυχία ολοκληρώθηκαν στην Καβάλα οι εργασίες του πανελλήνιου συνέδριου αιρετών γυναικών, που διοργανώθηκε από την ΚΕΔΕ και την Επιτροπή Ισότητας, με θέμα “Η Ισότητα στην Πόλη”.
Από το δήμο Θέρμης στο συνέδριο συμμετείχε η πρόεδρος του ΝΠΔΔ Θέρμης Άννα Μίχου. Στην παρέμβασή της, μεταξύ άλλων τόνισε “Πιστεύω ότι η Ευρώπη και οι δημοκρατικές της αξίες κινδυνεύουν να συνθλιβούν. Απολύτως συνδεδεμένες μεταξύ τους παγκόσμιες εξελίξεις πρέπει να μας αφυπνίσουν. Ανάμεσα τους ξεχωρίζω τις εξελίξεις σχετικά με τη δραστηριότητα των παράκτιων εταιρειών και τους νέους τρόπους συσσώρευσης πλούτου, το φαινόμενο Τραμπ στις ΗΠΑ και την απήχηση του, την αποτρόπαια δράση του ISIS.
Είναι αναγκαίο να εμβαθύνουμε τη δημοκρατία, να υπερασπιστούμε το δικαίωμα και την υποχρέωση όλου του πληθυσμού, χωρίς αποκλεισμούς, να συμμετέχει στον δημόσιο χώρο και διάλογο, στα πολιτικά και οικονομικά κέντρα λήψης αποφάσεων. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι διακρίσεις εξαιτίας του φύλλου δίνουν ένα ακόμη ράπισμα στη δημοκρατία, ενώ η προώθηση της ισότητας την ενισχύει.”
Το σύνθημα της Ατζέντας ’21 του Ρίο, που αφορούσε στο περιβάλλον, “Σκέψου παγκοσμία, δράσε τοπικά”, έχει απόλυτη εφαρμογή στις πολιτικές ισότητας των δύο φύλων”. Πρότεινε, στη συνέχεια, τέσσερις συγκεκριμένες δράσεις για την τοπική αυτοδιοίκηση.
Τα βασικά συμπεράσματα που εξήχθησαν από τη συζήτηση είναι τα εξής:
-Με δεδομένο ότι η εκπροσώπηση των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων- συμπεριλαμβανομένου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης- είναι ακόμα πολύ χαμηλή, απαιτούνται επιπλέον μέτρα ενίσχυσης της γυναικείας συμμετοχικότητας. Σε αυτή την κατεύθυνση η ΚΕΔΕ, όπως ανακοίνωσε ο κ. Πατούλης, θα αναλάβει τη σύσταση και λειτουργία γραφείων ισότητας σε όλους τους Δήμους.
– Σε ότι αφορά τα περιστατικά βίας και κακοποίησης κατά των γυναικών, υπογραμμίστηκε πως το μεγάλο στοίχημα είναι να σπάσει η σιωπή των γυναικών που υφίστανται βία προκειμένου να προχωρούν στην καταγγελία των περιστατικών.
Σε αυτό το πλαίσιο υπογραμμίστηκε η ανάγκη διατήρησης και ενίσχυσης των ξενώνων φιλοξενίας των κακοποιημένων γυναικών και των συμβουλευτικών δομών των Δήμων.
-Απαιτείται αναθεώρηση και ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του νόμου περί ισότητας των φύλων.
Στα πλαίσια του συνεδρίου υπεγράφη από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και εκπροσώπους των δήμων η Ευρωπαϊκή Χάρτα Ισότητας των Φύλων σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στη νέα πτέρυγα του αρχαιολογικού μουσείου Καβάλας, παρουσία της ευρωβουλευτού Ελισάβετ Βόζεμπεργκ -Βρυωνίδη, της Γενικής Γραμματέως Ισότητας των Φύλων Φωτεινής Κούβελα, της δημάρχου Καβάλας Δήμητρας Τσανάκα, του προέδρου ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Ε. Λαμπάκη, δημάρχων και εκπρόσωπων κομμάτων και Περιφερειών.
Την Ευρωπαϊκή Χάρτα Ισότητας των Φύλων υπέγραψε και η κ. Μίχου.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο