ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Εκδηλώσεις|

Foto 16.1 ρομποτικη ομάδαΓνωστός για την ευαισθησία και τις δράσεις του σε θέματα που αφορούν το νερό ως δημόσιο αγαθό και την ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων είναι ο δήμος Θέρμης. Μάλιστα, εδώ και χρόνια, αναπτύσσονται πρωτοβουλίες  τόσο του  δήμου, όσο και πολίτες, μικροί και μεγάλοι. Ευρωπαϊκά προγράμματα για την ορθ ή διαχείριση, την ορθή χρήση και τη βελτίωση της ποιότητας του νερού, πρωτοβουλίες μαθητών, αλλά και ξεκάθαρες θέσεις και αταλάντευτες θέσεις για το νερό ως κοινωνικό αγαθό, τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΕΥΑΘ α.ε. και την αποτροπή της ιδιωτικοποίησής της.
Κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε, τέσσερα χρόνια μετά το εμβληματικό Δημοψήφισμα του 2014 κατά της πώλησης του νερού να ανανεώσει τη δέσμευσή του για την εναντίωσή του στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και τη συνταγματική κατοχύρωση του νερού ως δημόσιο αγαθό με ένα νέο ψήφισμα. (απ. 101/2018).

Στόχος είναι να γίνει σαφές τόσο στην Κυβέρνηση όσο και στις εταιρείες που εποφθαλμιούν το νερό της πόλης, ότι ενωμένοι οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης και των δήμων που συνδέονται με την ΕΥΑΘ, εναντιώνονται κατηγορηματικά στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και απαιτούν τη συνταγματική κατοχύρωση του νερού ως κοινωνικού αγαθού, γεγονός που θα αποτελέσει δικλείδα ασφαλείας ικανή να αποτρέψει την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης και τώρα και στο μέλλον.

Πριν από λίγες εβδομάδες εγκρίθηκε από την ειδική υπηρεσία διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη”, η ένταξη έργου προϋπολογισμού 1.610.264 ευρώ που αφορά την “Προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος ελέγχου διαρροών, παρακολούθησης και αυτομάτου ελέγχου υδραυλικών και λειτουργικών παραμέτρων του κεντρικού συστήματος τροφοδοσίας του διτκύου ύδρευσης του Δήμου Θέρμης.

Από τις πιο πρόσφατες πρωτοβουλίες είναι το έργο Water Rescue, που τρέχει μέσω του Ευρωπαϊκού Πρόγράμματος INTERREG, και αποσκοπεί στην προώθηση της διασυνοριακής συνεργασίας για την αύξηση της αποδοτικότητας των υδατικών πόρων και την προσαρμογή του προγραμματισμού των εθνικών και τοπικών πολιτικών στις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής.
Πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού εννιακοσίων χιλιάδων ευρώ (900.000€) που στοχεύει στη διαμόρφωση ενός κοινού διασυνοριακού μεθοδολογικού πλαισίου για την αύξηση της αποδοτικής χρήσης νερού στα δίκτυα ύδρευσης και ενός κοινού διασυνοριακού μεθοδολογικού πλαισίου για τη βελτίωση της ποιότητας του νερού σε όλο τον κύκλο παροχής.

waternomics-logoΠέρυσι, ολοκληρώθηκε το WATERNOMICS ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα (Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα FP7), που στοχεύει μέσω των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών να αναπτύξει εργαλεία για τη διαχείριση του νερού ως πόρου, την ευαισθητοποίηση και την αλλαγή της νοοτροπίας του τελικού χρήστη, και την αποφυγή της υπερκατανάλωσης μέσω της ανίχνευσης των διαρροών και καταγραφής της χρήσης. Στο Δήμο Θέρμης, η υλοποίηση του προγράμματος περιελάμβανε την ενεργή και εθελοντική συμμετοχή των κατοίκων και νοικοκυριών στα οποία θα τοποθετηθούν αισθητήρες μέτρησης κατανάλωσης νερού

Foto 16.2 εξυπνη βρυσηΣτην ίδια λογική κινήθηκαν και οι μικροί μαθητές της ομάδας Lego Maniacs, που πριν από λίγες μέρες πήραν το πρώτο βραβείο ανάμεσα σε 64 ομάδες στο διαγωνισμό ρομποτικής First Lego League 2018 για την «Η έξυπνη βρύση». Το θέμα του φετινού διαγωνισμού ήταν το νερό και η διαχείρισή του. Η ομάδα, που συμμετέχουν παιδιά από το Κ. Σχολάρι και το Τριάδι προσπάθησε να βρει μια λύση για τη μείωση της κατανάλωσης νερού στα νοικοκυριά.
Στην ομάδα συμμετέχουν παιδιά από το Κάτω Σχολάρι και το Τριάδι. Τα μέλη της ομάδας είναι οι Κώστας Βασιλείου, Δημήτρης Μπουφιδης, Χρήστος Βασιλείου, Σταύρος Κουνατίδης, Γιώργος Μηλιοπουλος, Ερασμίνη Μπουφιδου, Κατερίνα Σταμούλη , Γιώργος Τούτος, Πέτρος Τσιομπάνης και Ζαφείρης Φωτίου.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο